Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
підручник Гірняк, Лазановський Менеджмент.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
4.01 Mб
Скачать

Тема 13. Розвиток особистого менеджменту

*дути синоптичним(іручним для читання !;

"дути простим, зрозумілим і давати повну інформацію;

"бути технічно правильно виконаним.

Щоб правильно застосувати графіки в повсякденній роботі, дуже важливо знати їх класифікацію.

Основні групи графічних засобів управління

1^. оргограми- застосовуються Оля моделювання організаційних структур і

процесів (структура підприємства, структура апарату управління тощо);

^ топограми- мають вигляд маршрутних схем, на яких схематично зображають рух предмету праці через робочі місця, схеми маршрутів робітників при багатоверстатному устаткуванні;

^ хронограми - це графіки, які відображають розвиток явища в часі. Відомо понад 100 зразків різних хронограм. Найчастіше в пракпЬщі зустрічаються: циклограми, графіки Ганта (для оперативного управління виробництвом), хронограми робочих процесів Сйля хронометражних спостережень);

—^ діаграми - застосовуються для наглядного зображення пропозицій і динаміки окремих показників з метою регулювання їх величини.

і Доцільність вибору того чи іншого графічного прийому і ефективність # його застосування залежать від масштабу завдань, які вирішуються.

13.4. Тренування пам'яті

Пам 'ять - це психічний процес, який полягає у:

а) запам'ятовуванні предметів, явищ, вчинків, думок і під.;

б) збереженні того, що запам 'яталося;

в) відтворенні того, що запам'яталося;

г) впізнанні тих об'єктів, які мали місце в минулому.

Види пам'яті

-► Наочно-образна пам 'ять проявляється в запам'ятовуванні й відтворенні видимих і слухових образів. Ця пам'ять має велике значення в робочій, навчальній і творчій діяльності людини.

-► Словесно-логічна пам'ять виражається в запам'ятовуванні й відтворенні думок. Цей вид пам'яті тісно пов'язаний із мовою. Наприклад, об'єкт спостереження можна не лише запам'ятати наочно, але й виразити його сутність у словесній формі.

-► Рухова пам'ять залежить від співвідношення збудження й гальмування нервових клітин.Виникнувши,рухомий образ впливає на групу м'язів, робота яких пов'язана з цим образом.

"► Емоційна пам'ять -це пам'ять на емоційні стани.які мали місце в минулому.Емоційні переживання швидко запам'ятовуються й легко відтворюються.

"► Короткотермінова (оперативна) пам'ять утримує інформацію у вигляді неповного відтворення подій (наприклад, при погляді на сукупність цифр).

-► Довготермінова пам'ять служить для запам'ятовування інформації надовго.Все, що

утримується протягом більш, ніж декількох хвилин , знаходиться в довготерміновій пам'яті.

Відомі в психології прийоми запам'ятовування поділяються на логічні й механічні.

Логічне запам 'ятовування спрямоване на зміст поступаючої інформації. Механічне запам 'ятовування пов'язане з формою інформації, яка сприймається : Фслова, Фзвуки, ФобразиУ практичній діяльності важко провести межу між логічним та механічним запам'ятовуванням. Це добре видно на найбільш поширеному прийомі запам'ятовування—повторенні.

Повторення—найбільш розповсюджений метод запам'ятовування.При цьому необхідно знати такі правила:

  • великий за обсягом матеріал слід поділяти на частини за їхнім змістом і вивчати, після чого повторювати в цілому;

  • кількість повторень повинна бути дещо більшою за ту, якої виявилося достатньо для першого повного відтворення матеріалу;

У повторення інформації повинно починатися не пізніше, ніж через годину після запам'ятовування (через годину в пам'яті людини залишається не менше 50%, а через день 30-35% того, що запам'яталося).

^ ' Увага! ~^^^

^— Пам'ять - це основа, на якій базується будь-яка професійна -" ^^

"<~-~~^^діяльність. Сучасний менеджер не уявляється без хорошої пам'яті,^-->' ~~~—■ тому він повинен постійно думати про її розвиток.^

Для розвитку пам'яті менеджмент рекомендує використовувати наступні прийоми:

^повторення вивченого. Менеджер повинен періодично освіжувати в пам'яті вивчене ( перечитувати, продумувати і т.д.);

^цілеспрямовані вправи. Тут можна запропонувати вивчення цифрового матеріалу, текстів прози й віршів, образів;

^тренування спостережливості. Спостережливість сприяє покращенню невиму­шеного запам'ятовування.Для цього рекомендують регулярні вправи з обдумування того, що мало місце за день, тиждень, місяць і т. д.;

+гігісна пам'яті. При втомі не слід постійно підбадьорювати себе тонізуючими напоями (кава, чай). При інтенсивній розумовій праці доцільно через 40- 45 хвилин робити невеликі перерви; дуже корисні фізкультпаузи; дуже важливим є повноцінний соп. Суттєве значення для розвитку пам'яті має правильне харчування (не менше 3-х разів на день). Позитивний вплив на розвиток пам'яті мають хороші взаємовідносини в сім'ї та на роботі.

?Отже, помаять - це важлива функція інтелекту. Молена цілком упевнено сказати : є пам'ять є людина. Тому кожен повинен дбати • ...

про и розвиток.