Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
підручник Гірняк, Лазановський Менеджмент.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
4.01 Mб
Скачать

Тема 14. Антикризове управління діяльністю підприємства

Кризові явища носять циклічний характер і тому в них можна виділити окремі фази. Прийнято ідентифікувати три фази розвитку кризового стану підприємства. Кожна з них має свої зовнішні ознаки та різноманітність прояву залежно від ступеня порушення параметрів життєздатності та індивідуальних причин розвитку кризи конкретного підприємства.

Зовнішні ознаки кожної фази розвитку кризового стану підприємства полягають у такому.

Ч>/фаза-криза ефективності (прихованакриза). Характерними ознаками цієї стадії є зниження ефективності діяльності підприємства, яка виявляє себе через негативну динаміку показників прибутковості обороту та капіталу, тривалості операційного та фінансового циклу підприємства, його ринковій вартості та інше. Причиною зниження ефективності є отримання збитків спочатку від проведення окремих господарських Операцій, потім - в окремі часові періоди, і поступово - в цілому за результатами господарсько-фінансової діяльності. Спочатку збитки, що виникають, покриваються за рахунок внутрішніх резервів (компенсаторних можливостей) - нерозподілених прибутків минулих періодів, ліквідної частини власного капіталу. Поступово внутрішні резерви протидії поточній збитковості вичерпуються, що обумовлює перехід до наступної фази розвитку кризи.

%2 фаза - криза платоспроможності. Характерними ознаками цієї фази кризи є періодичний і більш тривалий дефіцит грошових коштів підприємства для виконання своїх зобов'язань і фінансування своєї поточної діяльності. Зовнішнім проявом такого становища є виникнення ситуації неплато­спроможності, яка характеризується затримкою у часі здійснення поточних платежів (порушення термінів сплати у зв'язку з браком грошей на розрахунковому рахунку), сплатою економічних санкцій (штрафів, пені) за несвоєчасну сплату, появою простроченої кредиторської заборгованості та непогашених кредитів і позик. Під платоспроможністю розуміють спроможність підприємства відповідати за своїми зобов'язаннями за рахунок наявних грошових коштів і високоліквідних активів, своєчасно здійснювати платежі за своїми короткостроковими зобов'язаннями, готовність погасити короткострокову заборгованість власними коштами.

^Узагальнюючи існуюче розуміння, платоспроможність - це

здатність підприємства вчасно та в повному обсязі виконувати

планові платежі та термінові зобов'язання, підтримуючи при цьому

нормальний ритм господарської діяльності.

Ч>3 фаза - криза розрахунків за боргами (загроза банкрутства, фінансова

неспроможність). Поглиблення кризи платоспроможності обумовлює

виникнення ситуації, за якої підприємство не може задовольнити вимоги своїх

кредиторів протягом певного часу (відповідно до чинного законодавства

критичний термін виконання зобов'язань становить три місяці). Це спонукає

кредиторів до судового захисту своїх прав шляхом порушення справи про

Порушення справи про банкрутство

Розпорядження майном

санація

ліквідація

Мирова угода -

Рис. 14.1. Схема загальної процедури банкрутства

банкрутство суб'єкта підприємницької діяльності.

Наслідком глибокої, затяжної фінансової кризи підприємства може бути його банкрутство.

0Банкрутство - визнана господарським судом неспроможність боржника відновити свою платоспроможність і задовольнити визнані судом вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.

Згідно із Законом "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредиторів до боржника становлять сукупно не менше як 300 мінімальних розмірів заробітної плати і не були задоволені протягом трьох місяців після визначеного для їх погашення терміну.

Розрізняють такі види банкрутства підприємств:

^Банкрутство приховане - умисне приховування факту стійкої фінансової неспроможності шляхом поданням недостовірних даних кредиторам, державним органам та іншим зацікавленим особам. Має на меті отримання кредиту, вигідного державного замовлення тощо. Якщо приховування банкрутства завдало матеріальних збитків кредиторам чи державі, винні в цьому особи караються згідно з Кримінальним кодексом України (ст. 220).

^Банкрутство умисне - це свідоме доведення суб'єкта підприємницької діяльності до стійкої фінансової неплатоспроможності, до якого з корисливих мотивів вдається власник або посадова особа підприємства, вживаючи протиправні заходи або не виконуючи чи не належно виконуючи свої посадові обов'язки і яке суттєво зашкоджує державним або громадським інтересам чи законним правам позичальників і кредиторів. Винні в доведенні до банкрутства особи караються згідно з Кримінальним кодексом України (ст.219).

^Банкрутство фіктивне - вочевидь неправдива заява громадянина-засновника або власника підприємства, а також посадової особи цього

298

МЕНЕДЖМЕНТ: теоретичні основи і практикум