Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
підручник Гірняк, Лазановський Менеджмент.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
4.01 Mб
Скачать

Тема 11. Конфлікти в менеджменті 215

Таблиця 11.3. БЛАНКЯКОСТЕЙ

1

Якості особистості

№2

А

аг

Поступливість

Сміливість

Запальність

Настирливість

Нервозність

Терпеливість

Захоплюваність

Шсивність

Холодність

Ентузіазм

Обережність

Капризність

Повільність

Нерішучість

Енергійність

Життєрадісність

Впертість

Безпечність

Сором' язливість

Недовірливість

-

ОЦІНКА:

Чим ближче коефіцієнт кореляції до 1, тим вищою є самооцінка особистості, притаманна об'єкту. Занадто висока і занадто низька самооцінка свідчить про низьку сумісність.

2. "Визначення типу темпераменту працівника"

Мета роботи: Вивчення індивідуально-психологічішх характеристик (темпераменту) особистості, діагностування властивостей темпераменту.

Хід роботи:

1. Ознайомлення з визначенням основних понять індивідуально- психологічних властивостей особистості.

  1. Проведення самотестування за опитувальником і визначення величин прояву властивостей темпераменту.

  2. Інтерпретація отриманих результатів.

ПЕРШИЙ ЕТАП. Ознайомлення з визначенням основних понять.

Темперамент - індивідуально-психологічна характеристика людини і вищих тварин, що виявляється у силі, напруженості, швидкості та врівноваженості перебігу психічних процесів. Темперамент характеризує

духовне життя індивіда щодо його динамічної своєрідності. Зміст темпе­раменту визначається світоглядом, характером, освітою, накладає відбиток на всі сторони психічного життя та діяльності. Найяскравіше темперамент проявляється в емоційному житті та руховій сфері. Доведено, що він сутгєво впливає на формування багатьох важливих рис людини, її здібностей, визначаючи профпридатність. Хоч темперамент є проявом у діяльності типу нервової системи, його не можна вважати вродженим, оскільки він є психічним утворенням і значною мірою піддається психологічний корекції, вольовій регуляції. І все ж на основі певного типу нервової системи, за І.Павловим, виявляється тісний зв'язок між типом нервової системи (т.н.с.) та темпераментом (т), а саме:

  1. Сильний, врівноважений рухливий тип - сангвінік;

  2. Сильний, врівноважений інертний тип - флегматик;

  3. Сильний неврівноважений тип -холерик;

  4. Слабкий, гальмівний тип - меланхолік.

Кожен вид темпераменту має ще ряд своїх особливостей, які називають також властивостями. Кожна з цих властивостей має дві протилежні (полярні) характеристики. Нижче наведені властивості темпераменту особистостей з їх характеристиками.

ХАРАКТЕРИСТИКА. І. Спілкування із зовнішнім світом, оточенням.

Ця властивість знаходить своє відображення у таких поняттях, як екстраверсія та інтроверсія.

Екстраверсія — властивість людської особистості, яка виявляється у спрямованості відчуттів, переживань, інтересів до зовнішнього світу.

Таблиця 11.4. ОСНОВНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ТИПІВ ТЕМПЕРАМЕНТУ ТА ЇХ КОРЕКЦІЯ В ПРОЦЕСІ НАВЧАННЯ ТА ДІЯЛЬНОСТІ

Характеристика типу

Тактика спілкування та

управління відповідним

типом

Шляхи та методи

корекції відповідного

типу

1

2

3

Сильний т.н.с. врівноважений, легко збуджується та заспо­коюється. Балакучий, веселий, живий, рухливий,вразливий. Його можна порівняти з пли­ном могутнього потоку. Його ділові властивості: запальний, продуктивний діяч на цікавій роботі; порівняно легко пере­борює гнітючий настрій.

САНГВІНІК

Необхідно постійно ставити нові, по можливості цікаві завдання, які б вимагали від нього зосеред­женості та нанапруженості, необхідно постійно враховувати його активну діяльність та систе­матично заохочувати. Йому іноді властиві поспішність і недос­татнє обгрунтування відповідей.

Досягне більших результатів, якщо буде менше переживати, а більше діяти цілеспрямовано, доводити до кінця задумане або задане. Нагородою за його труди у сфері самовдосконалення було задо­волення; або фізичне (від фізичної праці), або творче (для людини науки. мистецтва, літератури).

216

МЕНЕДЖМЕНТ: теоретичні основи і практикум