Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
підручник Гірняк, Лазановський Менеджмент.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
4.01 Mб
Скачать

Тема 7. Етика сучасного менеджменту

131

КЛЮЧ ДО ТЕСТУ

цілком згоден - 0 балів; в основному згоден - 1 бал; не згоден - 2 бали; зовсім не згоден - 3 бали.

Оцінка результатів

0-5 балів - як би не впасти у "провалля".

6-10 балів - необхідне ваше моральне вдосконалення

11-15 балів - середній етичний рівень

16-26 балів - цілком задовільний етичний рівень

27 - 35 балів - високий рівень етики

36 і більше балів - ваша етика виїде всяких похвал.

Л» 2. Ситуаційні задачі "Етична оцінка управлінських рішень спеціаліста" -

Існують ситуації, в яких менеджер може відчути себе у скрутному становищі через те, що прийнятті в них рішення інколи можуть не відповідати поняттям "справедливість", "етика" в моральних традиціях суспільства, але будуть цілком прийнятті в сфері підприємницької діяльності.

У нижче наведених ситуаціях необхідно прийняти рішення і обгрунтувати його.

1. Ви - головний менеджер великої фірми з виробництва всесвітньо відомих цигарок. Фірма має чисельні філіали у всьому світі з чималими обсягами продаж. З'явилася можливість відкрити ще одну фабрику в Україні і від вас залежить рішення щодо підписання нової угоди. З одного боку, будівництво такої фабрики забезпечить регіон новими робочими місцями, знімаючи проблему безробіття, з іншого принесе великий дохід фірмі. Однак ви ознайомилися з результатами досліджень щодо шкідливого впливу паління на організм людини.

Яким буде наше рішення? Підпишете ви нову угоду чи ні? Чому?

2. Ви менеджер з виробництва у фірмі, яка виготовляє холодильники. Не так давно ви довідалися, що конкуруюча фірма надала своїм холодильникам властивостей, яких ваші не мають. На щорічній спеціалізованій виставці фірми-конкурента буде відкрито офіс для гостей, де на одному із засідань її керівник розкаже для своїх дилерів про нову розробку, ви можете

132 МЕНЕДЖМЕНТ: теоретичні основи і практикум

уповноважити свого співробітника бути присутнім на цьому засіданні в статусі нового дилера, щоб дізнатися про новинку. Чи підете ви на такий крок? Чому?

3. Ви - головний менеджер відомої фірми, який прикладає великі зусилля для підписання вигідної угоди на чималу суму з однією компанією. В процесі переговорів дізнаєтеся, що представник покупця шукає для себе більш вигідну роботу. Ви не маєте бажання брати його до себе на роботу, але якщо натякнете йому про таку можливість, то він, швидше за все зробить замовлення саме у вас.

Як ви поступите? Чому?

4. Ви - менеджер з маркетингу і хочете зробити вибіркове опитування спорживачів про їх реакцію на товар конкурента. Для цього ви повинні провести опитування від неіснуючого "інституту маркетингу і кон'юктури ринку".

Чи проведете ви таке опитування? Чому?

5. Ви - менеджер з персоналу. У вашу фірму прийшла здібна жінка, яка хоче бути торговим агентом. Рівень її кваліфікації значно вищий, ніж у чоловіків, які претендують на цю посаду, але прийом на роботу неодмінно викличе негативну реакцію з боку окремих ваших торгових агентів, серед яких немає жінок.

Чи візьмете ви цю жінку на роботу? Чому?