Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
підручник Гірняк, Лазановський Менеджмент.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
4.01 Mб
Скачать

Тема 4. Організація в системі управління. Функція менеджменту "організація"

Рис 4.2. Лінійна організаційна структура управління

Спеціалісти вважають, що в ієрархічній побудові ті рівні управління, які відображають виробничо-господарську структуру організації, утворюють лінійну структуру управління. Необхідність переробки інформації, встанов­лення зв'язків обумовили появу функціональних служб, тобто штабів у системі управління, які створили функціональну структуру управління.

ШСаме сукупність лінійних та функціональних органів складає формальну організаційну структуру управління підприємством (організацією).

Крім двох основних організаційних структур управління - лінійної та функціональної - існує ще ряд їхніх видів, які є комбінацією двох перших.До останніх можна віднести такі: Флінійно-штабні, Флінійно-функціональні, Фадаптивні, ^бюрократичні, Фконгломератні та ін

Побудова організаційної структури управління підприємством залежить § перш за все від його масштабів (обсягів виготовлюваної продукції, її ' видів, технологічної і конструктивної складності тощо). Саме масштабність виробництва визначає потребу у виділенні певних видів робіт у несоціальні напрями, які вимагають відповідної координації. Лінійна структура управління складається із взаємоупорядкованих органів у вигляді ієрархічної драбинки, піраміди підпорядкування: директор - начальник цеху -майстер дільниці - бригадир і т.д. У цьому ланцюгу немає керівника, який би не підпорядковувався сам і якому б не підпорядковувалися інші. Схематично її можна представити так, як це показано на рисунку 4.2. Чим характеризується функція організації (організовування) діяльності при лінійній структурі управління? Перевагами лінійного управління є:

додержання підлеглими несуперечних між собою завдань і розпоряджень; Рповна відповідальність кожного керівника за результатати роботи; Рпростота, чіткість і зрозумілість взаємовідносин ланок і працівників управління;

^відсутність потреби у великому штаті управлінців.

Недоліком даної структури управління є те, що вона:

^вимагає високої компетентності лінійних керівників із усіх питань: '■наявність організаційної нерівності керівників через різні їхні статуси (низові ланки управління соціально не захищені).

Класичний приклад лінійної структурної побудови організації - це адмі-иістративно-командна система управління, при якій чітко прослідковується дистанція між різними ієрархічними прошарками суспільства, здійснюється сильна централізація влади.

^____—■""" Увага! * ■—.^^^

^ ' Лінійна структура управління може використовуватися тільки в*"'—-~^^

"^~-~-^^__^ умовах відносно простої системи організації праці і постійними ^___^"-~>" ^"~"~~-^^^ умовами та завданнями менеджменту. ^ ——"~^

Функціональна структура управління базується на ієрархії органів, які забезпечують виконання кожної функції управління на всіх рівнях.

Функціональні структури - це такі базові форми побудови організації, у відповідності з якими працівники формуються у самостійні підрозділи, беручи до уваги подібність робіт, які вони виконують, чи видів діяльності, які закріплені за ними. Ідея, на якій базується функціональний принцип побудови організаційної структури, - формування всіх ланок організації із працівників, які виконують подібні види діяльності. Так, усі працівники, які залучені до продажу продукції, включені до складу маркетингового підрозділу, усі інженерні працівники входять до складу науково-дослідного відділу, а усі фінансові працівники -до складу бухгалтерії. Таке групування працівників дає можливість вибрати для керування кожним з підрозділів одного старшого менеджера, якому й будуть підпорядковуватися відповідні працівники.

Функціональну побудову організаційних структур найчастіше беруть за основу малі і середні фірми, -ці структури найбільш ефективні при обмеженому асортименті й гострій потребі у високій спеціалізації виробництва. Функціональні організаційні структури сприяють централізації прийняття рішень вищим керівництвом. Рішення про координацію робіт між підрозділами приймаються на вищому рівні, вище керівництво також виступає арбітром під

Керівник органі нищ

функціональний керівник 1

функціональний керівник 2

функціональний керівник N

виконавці а,; а,„

виконавці а2; а2п

виконавці N,1 14,

Рис. 4.3. Функціональна організаційна структура управління середнім за масштабами виробництва підприємством

64

МЕНЕДЖМЕНТ: теоретичні основи і практикум