Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці і економіка.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
664.06 Кб
Скачать

Розділ 7

Розробка заходів з безпечної експлуатації електротехнічної установки

ДВНЗ КНУ

Каф. АЕП

Гр.ЗЕПА-06-2

7.1 Загальні вимоги безпеки до конвеєрного транспорту

Конструкція, розміщення і експлуатація конвеєрного транспорту повинні відповідати вимогам ГОСТ 12. 2. 022-80 “ССБТ. Конвеєри. Загальні вимоги безпеки “, а також вимогам Сніп 2. 05. 07-91 “Промисловий транспорт “, Сніп 2. 09. 03-85 [2, 12].

Конструкція конвеєрів повинна унеможливлювати падіння виробів, що транспортуються, і матеріалів, передбачати огорожі і блокування з урахуванням вимог частини 2.7 Правил [12]. Забороняється включати і експлуатувати конвеєри, рухомі частини яких (стрічка, барабан, ролики), що обертаються, засипані матеріалом, що транспортується. Конвеєри повинні мати запобігаючі пристрої, що відключають привод при перевантаженні.

До експлуатації конвеєрного транспорту допускається експлуатаційний і ремонтний персонал, підготовлений відповідно до вимог розділу I Правил.

Під час роботи конвеєрів забороняється проводити роботи по обслуговуванню і ремонту рухомих частин, натягувати і вирівнювати стрічку конвеєра і очищати які-небудь частини вручну.

У місцях постійного проходу людей під трасою конвеєрів повинні бути встановлені суцільні захисні огорожі для уловлювання падаючих з конвеєра матеріалів.

Стрічкові конвеєри повинні бути оснащені:

  1. Центруючими пристроями, що запобігають сходу стрічки за межі країв і барабанів і роликових опор;

  2. Пристроями, що відключають привод конвеєра при обриві стрічки або її пробуксовки;

  3. Пристроями, що забезпечують аварійну зупинку приводу з будь-якого місця по довжині конвеєра з боку основних проходів. При цьому забороняється використовувати пристрої блокування і аварійних зупинок на механізмах у якості пускової апаратури;

  4. Пристроями для механічного очищення стрічок і барабанів від налипаючого матеріалу; органи регулювання цих пристроїв повинні бути розташовані в безпечному місці;

  5. Звуковою сигналізацією, яку достатньо чутно в будь-якому місці уздовж конвеєра.

Прибирання просипаного матеріалу з-під стрічкових конвеєрів під час роботи повинне бути механізоване. Прибирання матеріалу уручну допускається тільки при зупиненому конвеєрі і дотриманні вимог бірочної системи, при цьому пускова апаратура конвеєра повинна бути оснащена пристроєм, що виключає включення конвеєра при проведенні прибирання, огляді і інших роботах.

Пробуксовка стрічки конвеєра повинна усуватися відповідним натягом стрічки пристроями натягу після очищення барабанів і стрічки. Підсипати каніфоль та інші матеріали в цілях усунення пробуксовки стрічки забороняється.

Для попередження спалаху стрічки приводні станції конвеєрів повинні бути обладнані тепловими датчиками, що блокуються з приводом.

Під час роботи конвеєра проводити ремонт або очищення уручну будь-яких його частин, а також підправляти стрічку руками і знаходитися на ній не дозволяється.

Відстань між найбільш високою частиною конвеєра і стелею повинно бути не менше 0,6 м.

Для безпечного обслуговування транспортного і технологічного устаткування повинні бути передбачені пристрої і майданчики для профілактичного огляду і ремонту устаткування з огорожею робочих місць, розташованих вище або нижче за рівень підлоги.

Ділянки стрічок, що набігають на барабани, повинні бути обладнані захисними засобами уздовж конвеєра від осі барабана на відстані не менше 1 м плюс радіус - для барабанів діаметром до 1 м і не менше 1,5 м плюс радіус - для барабанів діаметром більше 1 м. Приводні барабани необхідно захищати суцільним металевим листом, а натяжні барабани - сіткою з розміром комірок 20х20 мм.

Вантажі натяжних пристроїв необхідно огороджувати. Під час роботи конвеєра вхід в огороджену зону не дозволяється.

Конструкцією конвеєра повинен бути передбачений доступ до елементів, блоків і контрольних пристроїв конвеєра, що вимагають періодичної перевірки, а також до пристроїв регулювання, мастила вузлів частин, що труться, і тому подібне, без зняття огорожі.

Зйомні огорожі барабанів натяжних пристроїв і приводних механізмів повинні бути обладнані блокуванням, що виключає пуск конвеєра при знятій огорожі.

При дистанційному керуванні конвеєрами з централізованого пульта схема запуску повинна унеможливлювати пуск конвеєра без отримання від машиніста конвеєра (транспортувальника) сигналу, підтверджуючого готовність до пуску.

У конвеєрах, оснащених ручними гвинтовими натяжними станціями, регулювання натягнення стрічки необхідно проводити відповідно до вимог чинних нормативно-правових актів.

Кінці конвеєрних стрічок необхідно сполучати надійно і виконувати цю роботу відповідно вимогам підпункту 4.1 розділу VIII теперішніх Правил.

Номінальна швидкість стрічки конвеєрів повинна бути: 0, 8; 1; 1,25; 1,6, 2, 2,5; 3,15 м/с з відхиленням + - 10%. Дозволяється в особливих випадках застосовувати швидкості 0,65; 0,5 і менше, а також 4 і 5 м/с. Вибір швидкості стрічки з цього ряду залежить від характеристики матеріалу, що транспортується, умов вантаження і розвантаження конвеєра і ширини стрічки. Для крихких кускових матеріалів (кокс, агломерат і так далі) швидкість не повинна перевищувати 2,5 м/с, а для порошкоподібних матеріалів, утворюючих багато пил (вогнетривка пороша, вапно і так далі), - 1,25 м/с. Якщо конвеєри обладнані розвантажувальними пристроями, максимальну швидкість руху стрічки необхідно встановлювати: для барабанного скидача - 2,5 м/с; для плужкового скидача, якщо матеріал дрібний і середній, - 1,6 м/с; для плужкового скидача, якщо матеріал великодисперсний - 1,25 м/с.