Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оформлення курсового_БД.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
94.21 Кб
Скачать

10

Порядок виконання роботи

Робота над курсовою роботою складається з наступних етапів:

1) детальний аналіз теми курсової роботи - постановка;

2) розробка структури бази даних, інтерфейсу і методики вирішення поставленого завдання;

3) вибір використовуваної СУБД (погоджувати з керівником роботи);

4) програмна реалізація, тестування і відлагодження розробленої програми;

5) аналіз результатів, отриманих під час розробки, тестування програми;

6) підготовка та оформлення пояснювальної записки до курсової роботи.

Перелік розділів курсової роботи має вигляд набору документів, які звичайно супроводжують розробку:

  1. Технічне завдання

  2. Технічний проект

  3. Документування

    1. Інструкція користувача

    2. Інструкція програміста

  1. Список літератури

Нижче наведені вимоги та рекомендації до виконання окремих розділів курсової роботи.

Технічне завдання

Перший етап розробки – постановка – передбачає аналіз теми курсової роботи, детальний опис центрального об'єкта та формулювання завдання на проектування. Цей етап повинен завершитися написанням документа "Технічне завдання", який окремо пред'являється викладачеві через два тижні після затвердження теми.

Постановку потрібно починати з аналізу отриманого завдання. Для цього, спочатку необхідно ознайомитися з роботою об'єкта проектування з літератури, а потім з залученням експерта в даній області (наприклад, людини, що виконувала таку роботу вручну). Під час аналізу треба з'ясувати взаємодію різних складових частин об'єкту, порядок та подробиці їхнього функціонування, визначитися з переліком даних, які повністю характеризують роботу об'єкта, а також ознайомитися з використовуваною вхідною і вихідною докумен-тацією, детально з'ясувати потреби можливого замовника майбутньої програми.

Проаналізувавши всю наявну інформацію, необхідно сформулювати ціль роботи та всі вимоги до режимів роботи майбутньої системи в максимальній повноті.

Остаточна постановка (технічне завдання) обов'язково затверджується викладачем на протязі місяця з початку семестра. За неї виставляється окрема оцінка, яка суттєво впливає на остаточну. Детальна постановка складного об'єкта повинна займати не менш як 4 – 5 сторінок друкованого тексту (див. розділ 4). У випадку недостатньо докладного висвітлення цього розділу, технічне завдання буде повернуте на доопрацювання.

Технічний проект

Далі на базі "Технічного завдання" необхідно провести проектування процесу створення і обробки інформації.

В цій частині роботи повинні бути наступні підрозрозділи:

2.1 Проектування структури БД та її нормалізація.

2.2 Проектування структури окремих таблиць.

2.3 Вибір зв'язків, індексів та засобів збереження цілісності.

2.4 Опис процесу проектування інтерфейсу програми.

2.5 Опис програми.

Проектування потрібно починати з розробки структури БД та її нормалізації. Структуру БД слід зобразити в пояснювальній записці у вигляді ER-діаграми.

У проекті середньої складності має бути 12 або більше таблиць, з яких буде складатись БД. Інформацію про БД слід оформляти однотипно, у вигляді таблиць Word. Потрібно вказати назву стовпця, його тип та довжину (там, де це потріб-но), його призначення. Слід перелічити всі індекси таблиці, та вказати з яких полів складаються ці індекси, а також всі зв’язки БД. За підрозділи 2.1 – 2.3 також виставляється окрема оцінка.

В підрозділі 2.4 потрібно обгрунтувати процес розробки інтерфейсу. Рекомендується в якості головного меню засто-совувати горизонтальне меню і підпорядковані вертикальні багаторівневі меню. Форми слід проектувати однотипно, з інтуітивно зрозумілим інтерфейсом. Слід уникати стандартних засобів управління типу DBNavigator, кнопки управління бажано оформляти окремо.

В підрозділі 2.5 потрібно описати подробиці реалізації розробленої програми. Цей підрозділ забезпечує теоретичну можливість супроводу розроблених програм, здатність студента до документування проекту. Кожен значущий логічний фрагмент програми повинен бути логічно виділеним, описана його структура, наведені докладні коментарі. Наприклад, організація вибірки, пошук в БД, формування звіту, головна форма і т.д. Необхідно вказати, з яких модулів та підпрограм складається проект, параметри, їх тип і призначення. В цьому підрозділі повинна бути наведена функціональна схема проекту та блок-схеми основних підпрограм, що виконані за стандартами. Слід описати всі глобальні змінні, обгрунтувати їх необхідність та призначення.

Далі необхідно провести ретельну перевірку розробленого програмного забезпечення на тестових прикладах. В якості тестових даних можуть використовуватися дані реальних програмних систем (або їх спрощені копії). Тестові дані повинні бути підібрані таким чином, щоб можна було перевірити всі режими роботи програми. Рекомендується зберігати копію спочатку підготовлених тестових даних в окремому підкаталозі, щоб їх можна було легко відновлювати в процесі тестування.