Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці і економіка.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
664.06 Кб
Скачать

Висновки за розділом 8

Як видно з розрахунків, приведених в даному розділі при використанні регульованого приводу за системою ПЧ-АД зростає річний вантажопотік дозаторного транспортера (конвеєра). При впровадженні ПЧ-АД не вивільнюється робоча сила, але постає питання необхідності підвищення кваліфікації працівників.

В розділі було розраховано основні показники економічної ефективності впровадження нового обладнання, як результат було отримано термін окупності , що є економічно вигідним для підприємства з підземним видобутком корисних копалин, в якому експлуатується дозаторний транспортер підземного бункера шахтної скіпової підйомної установки.

Загальні висновки

В дипломному проекті розроблено та досліджено електропривод дозаторного транспортера підземного бункера шахтної скіпової підйомної установки за системою ПЧ-АД. Визначено, що впровадження регульованого електропривода транспортера вирішує такі основні задачі як:

  • Збільшення продуктивності роботи конвеєра, так як залежить від простою скіпів;

  • Збільшення терміну експлуатації електромеханічного обладнання, особливо це стосується конвеєрної стрічки, адже близько 70% споживаної енергії витрачається на знос устаткування. Регулювання конвеєрів забезпечує не тільки зниження витрат на транспортування гірничої маси, але істотно підвищує безпеку експлуатації. Найбільш важкі аварії конвеєрів пов'язані із спалахом стрічки при зриві її зчеплення з барабаном і при обриві стрічки. Причинами в обох випадках є надмірні сили, прикладені до стрічки.

  • Економія електроенергії за рахунок того, що споживається практично активна складова струму навантаження.

Отже, коротко підсумувавши результати роботи, можна зробити висновок, що впровадження на дозаторний транспортер підземного бункера шахтної скіпової підйомної установки системи ПЧ-АД є вигідним і не занадто дорогим способом вирішення існуючих проблем не регульованого приводу.

Список використаної літератури

1. Берлин Н.П. Погрузочно-разгрузочные, транспортирующие и вспомогательные машины и устройства.-Гомель.: УО «БелГУТ», 2004.- 327с.

2. Конвейеры: Справочник/ Под общ. Ред. Ю.А. Пертена. Л.: Машиностроение,1984. - 367с. Электротехнический справочник. В 3 т. Т.3 В 2 кн. Кн.2/Под общ. ред. профессоров МЭИ: - М.: Энергоатомиздат, 1988.- 616с.

3.Электроприводы с преобразователями частоты серии ЭПВ исполнение 2. техническое описание и инструкция по эксплуатации. Редакция 01.2008.191с.

4. Методичні вказівки до виконання курсового проекту з навчальної дисципліни «Системи керування електроприводами» (для студентів спеціальності «Електромеханічні системи автоматизації та електропривод», «Електричний транспорт»)/ Укл.:Сінолиций А.П., Осадчук Ю.Г., Філіпп Ю.Б., Максимов М.М. – Кривий Ріг: КТУ, 2010. -82с.

5. Усольцев А.А. Частотное управление асинхронными двигателями / Учебное пособие. СПб: СПбГУ ИТМО, 2006, -94с.

6. Сінолиций А.П., Філіпп Ю.Б., Максимов М.М. Задавач швидості з обмеженням прискорення та ривку// Вісник Криворізького технічного університету. Кривий Ріг.–2011.–Вип.29.-С.195-196.

7.Справочник по проектированию ленточных конвейеров О.В.Зеленский, А.С.Петров. -М.: 1986. -223с.

8.Расчеты грузоподъемных транспортирующих машин Ф.К.Иванченко, В.С.Бондарев, Н.П.Колесник, В.Я.Барабанов -М.: 1978. -523c.

9. Подземные конвейерные установки Л.Г.Шахмейстер, Г.И. Солод -М.1976. -432с.

10. Машины непрерывного транспорта Учебное пособие для студентов, Р.П.Зенков, И.И.Иванов, Л.Н.Гнутков. -М.: 1980. -304с.

11. Энергосберегающий асинхронный электропривод: Учеб. Пособие для студ. высш.учеб.заведений / И.Я. Браславский, З.Ш. Ишматов, В.Н. Поляков; Под ред. И.Я. Браславского. –М.: Издательство центр «Академия», 2004. -256с.

12. Общие правила безопасности для предприятий и организаций металургической промышлености.

13. Малиновский А.К. Автоматизированный электропривод машин и установок шахт и рудников: Учебник для ВУЗов. – М.: Недра, 1987.

14. Ключев В.И. Теория электропривода: Учебник для ВУЗов.-М.: Энергоатомиздат,1985.-560с.

15. Методичні вказівки до виконання дипломних проектів і робіт для студентів спеціальності 7.05070204 «Електромеханічні системи автоматизації та електропривод» усіх форм навчання.

16.Расчет ленточных конвейеров для шахт и карьеров Л.Г.Шахмейстер, В.Г.Дмитриев. -М.: 1972. -300с.

17.Теоретические основы и расчеты транспорта энергоемких производств В.А.Будишевский,А.А.Сулима. -Донецк.: 1999. -216c.