Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТДП книжка Сухоноса.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
4.13 Mб
Скачать

Глава 12. Форма держави

223

4. Подвійна легітимність виконавчої і законодавчої гілок влади, тобто як орган законодавчої влади, так і глава виконавчої влади (президент) обираються народом незалежно. Це забезпе­чує повну стабільність системи, тому що незалежно від нездатно­сті чи некомпетентності президента законодавча влада не має права усунути президента з посади, за винятком випадку скоєн­ня президентом злочину. При президентській республіці імпіч­мент є єдиним конституційним способом усунення від влади президента, який порушив закон.

Проте для президентської республіки характерні й певні недоліки:

  1. Створюється ситуація подвійної легітимності (адже глава виконавчої влади обирається голосуванням), що, як правило, не має конституційного способу вирішення у випадку виникнення тупика.

  2. Дестабілізуються вибори, тому що встановлений термін пе­ребування на посаді призводить до боротьби за посаду президента за принципом «переможець отримує все»; створюється ідеологіч­на поляризація між політичними групами та фракціями.

  3. Перешкоджання створенню коаліцій.

  4. Суспільство спонукається до авторитаризму.

У зв'язку з тим що в умовах президентської республіки гла­ва уряду і глава держави є єдиною особою, президентська посада є за своєю природою двозначною і певним чином невизначеною.

Прикладом президентських республік є Сполучені Штати Америки та окремі держави Латинської Америки - Бразилія, Аргентина, Венесуела тощо.

Парламентська республіка. В умовах парламентської рес­публіки уряд формується парламентом. Проте за здійснення ефек­тивного управління відповідальність несе глава уряду. Функції глави держави є більш символічними. Прикладами парламент­ської республіки є Федеративна Республіка Німеччини, Греція, Італія, Ірландія тощо.

Парламентська республіка істотно відрізняється від прези­дентської (див. табл. 12.2).

Змішана республіка. Змішана республіка є об'єднанням окре­мих елементів президентської та парламентської республік. При цьому як президент, так і прем'єр-міністр виконують окремі ролі: президент є главою держави, а прем'єр-міністр - главою уряду.

В умовах змішаної республіки як президент, так і парламент мають повноваження по формуванню уряду. У таких системах президент призначає і розпускає кабінет міністрів, а міністри повинні користуватися довірою парламенту.

224

РОЗДІЛ 3. ТЕОРІЯ ДЕРЖАВИ

Таблиця 12.2. Парламентська та президентська республіка

Парламентська республіка

Президентська республіка

Глава уряду та його кабінет підзвітні парламенту, залежать від довіри останнього і можуть бути відправлені у відставку при висловленні їм вотуму недовіри

Виконавча влада є колективною або колегіальною

Становище прем'єр-міністра в уряді може значно відрізнятися від величезної переваги до фактичної рівності з іншими міністрами (так званий "перший серед рівних"), але при цьому завжди зберігається порівняно високий ступінь колегіальності при прийнятті рішень

Найважливіші рішення мають прийматися всім складом кабінету міністрів, а не лише прем'єр-міністром

Поділ влади означає не лише те, що глава виконавчої влади залежить від довіри з боку парламенту, а ті ж самі особи можуть бути як урядовцями, так і парламентарями

Право розпуску парламенту належить прем'єр-міністру та уряду

Президент не має реальної влади. Практично весь обсяг виконавчої влади здійснює прем'єр-міністр та уряд

Президент обирається на встановлений Конституцією термін і, як правило, не може бути відправлений у відставку шляхом винесення йому вотуму недовіри парламентом. Він призначає уряд

Влада є неколективною і неколегіальною

Члени уряду є лише радниками чи підлеглими президента

Найважливіші рішення приймаються президентом за узгодженням, без узгодження або навіть усупереч пораді уряду

Поділ влади здійснюється таким чином, щоб одна й та ж сама особа не могла одночасно працювати в органах законодавчої і виконавчої влади

Президент не має права розпустити парламент

Президент є главою держави і одночасно главою уряду

Основними ознаками змішаної республіки є:

  1. всенародні вибори президента;

  2. президент призначає і розпускає кабінет міністрів;

  3. уряд повинен користуватися довірою парламенту;

  1. президент має право розпустити парламент (або, принаймні, його нижню палату) чи має законодавчі повноваження, або і те, і інше разом.

Прикладами змішаних республік є сучасна Франція, Російсь­ка Федерація, Україна та ін.

Залежно від того, хто призначає главу уряду, існує два різно­види змішаних республік - президентсько-парламентська (пре­м'єра призначає президент) та парламентсько-президентська (прем'єра призначає парламент). Існують і інші відмінності (див. табл. 12.3).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]