Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТДП книжка Сухоноса.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
4.13 Mб
Скачать

Глава 21. Правотворчість

451

§2. Прогалини в позитчвноллу праві

Поняття і види прогалин. Наслідком недоліків правотворчої діяльності є прогалини в позитивному праві.

Прогалиною в позитивному праві є повна або часткова від­сутність нормативно-правової регламентації певної групи су­спільних відносин, що потребують правового регулювання.

Існує дві класифікації прогалин у праві - з погляду позити­вного права взагалі і з погляду причин виникнення прогалин у законодавстві.

З погляду позитивного права взагалі існують прогалини в позитивно-правовому регулюванні, прогалини в нормативно-пра­вовому регулюванні, прогалини в законодавстві і прогалини в законі.

Прогалини в позитивно-правовому регулюванні - це той випадок, коли немає ні закону, ні підзаконного акта, ні звичаю, ні прецедента. Наприклад, у РФ тривалий час взагалі не було вре­гульоване питання з альтернативною цивільною службою.

Прогалини в нормативно-правовому регулюванні - відсут­ність норм закону і норм підзаконного акта. Однак можуть іс­нувати певні звичаї, прецеденти тощо.

Прогалина в законодавстві (у вузькому і точному сенсі цьо­го слова) - відсутність закону (акта вищого органу державної влади) взагалі. Однак можуть існувати підзаконні акти (укази, постанови, інструкції тощо), звичаї чи прецеденти.

Прогалина в законі - неповне врегулювання питання в да­ному законі. Так, у Республіці Білорусь 3 червня 1997 року Па­латою представників був прийнятий закон «Про заходи бороть­би з організованою злочинністю та корупцією». 10 червня закон був затверджений на засіданні Ради Республіки. Цей закон був спрямований на захист прав громадян, громадських і державних інтересів від організованої злочинності та корупції. 26 червня 1997 року президент Республіки Білорусь О. Лукашенко підпи­сав його, тим самим визначивши державну політику щодо боро­тьби з цими злочинами. Основним завданням цього закону ста­ло створення організаційних і правових засад для боротьби з організованою злочинністю та корупцією, а також забезпечення при цьому правових гарантій захисту законних інтересів фізич­них та юридичних осіб. Однак, по суті, цей закон виявився недо­сконалим. Так, відповідно до ч. 6 ст. 1 зазначеного закону під

29*

452

РОЗДІЛ 5. ПРАВОВА ДІЯЛЬНІСТЬ

корупцією розуміється «навмисне використання особами, що уповноважені на виконання державних функцій, або особами, що прирівнюються до них, свого службового становища і по­в'язаних з ним можливостей з метою протиправного придбан­ня для себе або близьких родичів майнових та немайнових благ, пільг та переваг»1. Ч. 7 зазначеної статті серед осіб, що уповноважені на виконання державних функцій, згадує депу­татів. Якщо погодитися з цим, то згідно з ч. 2 ст. 8 на термін виконання своїх обов'язків депутат повинен передати цінні папери та інше майно, від володіння, використання і розпоря­дження яким вони отримують прибутки, у довірче управлін­ня іншим особам. Закон не визначає, що є прибутком, а тому в законі є прогалина.

З погляду причин виникнення прогалин у законодавстві прогалина може бути початковою і наступною.

Початкова прогалина має місце в тому випадку, коли обста­вини, що вимагають правового врегулювання, вже існували, але законодавець їх упустив, не охопивши формулюваннями норма­тивно-правового акта. Наприклад, при підготовці Закону РФ про демонстрації, рухи, збори, законодавці «забули» про таку форму протесту, як пікетування.

Наступна прогалина є наслідком появи нових відносин у предметі правового регулювання в результаті розвитку регульо­ваної соціальної сфери, тобто в тій сфері, на яку законодавець у цілому поширив свою волю. Можна сказати, що поява наступ­них прогалин в законодавстві - явище закономірне, хоча в та­ких випадках повинно проявлятися правове прогнозування.

Таблиця 21.1. Класифікація прогалин

Ознака

Різновид прогалини

З погляду позитивного права Прогалина в позитивно-правовому

взагалі регулюванні

Прогалина в нормативно-правовому регулюванні

Прогалини в законодавстві

Прогалини в законі

З погляду причин виникнення Початкова

пР°галин Наступна

1 Про заходи боротьби з організованою злочинністю та корупцією. Закон Респу­бліки Білорусь № 47-3 від 26 червня 1997 року // Міжнародно-правові акти та законодавство окремих країн про корупцію / За ред. Б.В. Романюка та М.І. Кам-лика. - К., 1999. - С. 366-367.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]