Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
текст контр.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
101.89 Кб
Скачать

Державний вищий навчальний заклад

«Українська академія банківської справи

Національного банку України»

Кафедра менеджменту

Контрольна робота з дисципліни «Методологія викладання у вищих навчальних закладах»

Виконала: студентка

юридичного факультету

гр. ЗМП 11

Федорович О.В.

Шифр 115371

Перевірила: к. т. н.

Бондаренко Алла

Федорівна

Суми 2012

Варіант 10

1. Реалізація положень Болонської декларації в системі вищої освіти і науки……………………………………………………………………………….3

2. Організація проблемного навчання у вищій школі…………………………6

3. Методика оцінювання вмінь, знань і навичок у контексті Болонського процесу………………………………………………………………………….12

1. Реалізація положень Болонської декларації в системі вищої освіти і науки

Щоб глибше збагнути спектр проблем, пов’язаних із інтеграцією України в європейський освітньо - науковий простір, варто нагадати основні принципи Болонської декларації, яку Україна підписала у травні 2005-го року в норвезькому містечку Берген. Отож, зобов’язання і відповідальність, які взяла на себе Україна, вимагають передусім, щоб до 2010 року завершити процес упровадження визначальних принципів Болонської декларації: визнання єдиної системи наукових ступенів, перехід на два цикли навчання, запровадження європейської системи трансферу кредитів, сприяння мобільності студентів та викладачів, формування європейських стандартів якості освіти, творення єдиного європейського простору освіти та науки.

Оскільки Україна стала учасницею Болонського процесу у травні 2005 року, напрацьованого значного досвіду впровадження реформ вищої освіти відповідно до міжнародних принципів немає.

1) За кордоном прийнята двоступенева система вищої освіти. Університети готують бакалаврів (3-4 роки навчання)і магістрів (ще 1,5 – 2 роки). Диплом бакалавра свідчить про повну вищу освіту. Хто бажає продовжити навчання, стає спершу магістром, а потім може отримати науковий ступінь доктора. В Закон України «Про вищу освіту» № 2984 від 17.01.2002р. було внесено зміни, згідно яким навчальні заклади України сьогодні забезпечують чотири рівні підготовки фахівців з вищою освітою: заклади 1-2 рівнів акредитації готують молодших спеціалістів і бакалаврів, у закладах 3-4 рівнів акредитації готують бакалаврів, спеціалістів і магістрів. Студенти вчаться чотири роки для отримання ступеня бакалавра, потім здають вступні іспити в магістратуру, або задовольняються дипломом бакалавра.

Отже, перехід на двоступеневу систему освіти відповідно до європейських стандартів ще не завершений.

Для досягнення даної мети слід здійснити такі кроки:

· удосконалити двоступеневу структуру вищої освіти;

· визначити чіткі критерії градації дипломів, ступенів та кваліфікацій.

Аналіз змін законодавчої бази у сфері освіти дозволяє зробити висновок, що на даний час відбуваються інтенсивні перебудови у системі навчання:

• введення модульно-рейтингової системи у багатьох ВНЗ;

• оцінювання за стобальною системою.

Наказом Міністерства освіти і науки України №774 від 30.12.2005р. «Про впровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу» було затверджено рекомендації щодо:

- впровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу у вищих навчальних закладах III - IV рівнів акредитації;

- структури та порядку ведення індивідуального навчального плану студента;

- структури залікового кредиту і порядку проведення та оцінювання навчальної діяльності студента

Відповідно до Рішення колегії Міністерства освіти і науки України від 2 квітня 2009 року «Мета реформ у вищій школі - якість і доступність», Наказу Міністерства освіти і науки України від 13.07.2007 р. № 612 «Про затвердження Плану дій щодо забезпечення якості вищої освіти України та її інтеграції в європейське та світове освітнє співтовариство на період до 2010 року» та з метою забезпечення якості вищої освіти, запровадження стандартів, рекомендацій і основних інструментів Європейського простору вищої освіти (ЄПВО) після 2010 року, що сприятимуть сумісності, порівнянності, визнанню періодів та термінів навчання у вищих навчальних закладах України, Наказом Міністерства освіти і науки України № 943 від 16.10.2009 р. запроваджено, починаючи з 2009/2010 навчального року, у вищих навчальних закладах України Європейську кредитно-трансферну систему та Додаток до диплома європейського зразка.

Зміни передбачають запровадження додатка до диплома про вищу освіту, розробленого відповідно до форми, затвердженої Європейською комісією, Радою Європи і UNESCO/CEPES.

Додаток до диплома європейського зразка є обов’язковим документом у переважній більшості країн Болонського процесу і видається разом із дипломом про вищу освіту.

Метою такого документу є надання достатньої, незалежної інформації для покращення міжнародної «прозорості» та справедливого академічного і професійного визнання кваліфікацій (дипломів, ступенів, сертифікатів тощо).

Багато країн без цього додатка взагалі не визнають дипломи про вищу освіту. А відтепер український диплом з таким додатком буде адекватно оцінений у будь-якій країні Болонського простору.

2) В Україні Указом Президента України від 4 липня 2005 року № 1013/2005 «Про невідкладні заходи щодо забезпечення функціонування та розвитку освіти в Україні» та Постановою Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2004 р. № 1095 «Деякі питання запровадження зовнішнього оцінювання та моніторингу якості освіти» було запроваджено тестування випускників шкіл, яке проводять незалежні центри тестування.

Його результати враховуються при вступі. Абітурієнти можуть подавати свої документи у різні вузи на різні спеціальності, й вступати туди, де дозволяє прохідний бал. Це ще один крок до Європи — там вищі навчальні заклади не займаються вступом, вони просто визначають свій прохідний бал та вибирають студентів згідно із отриманими документами. З іншого боку, жодне тестування не покаже глибину мислення випускника, його інтелектуальний рівень та об’єктивну картину знань. Окрім того, випускникам слід враховувати, що результати тестів дійсні впродовж року. І якщо людина цьогоріч не вступила за набраними балами до вузу, наступного року їй доведеться перескладати тести, на відміну від колишніх випускних іспитів у школі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]