Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТДП книжка Сухоноса.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
4.13 Mб
Скачать

Глава 24. Правова поведінка і юридична відповідальність

511

Без наявності хоча б одного елемента складу правопорушен­ня немає самого правопорушення. Розглянемо це на прикладі відсутності об'єкта правопорушення. І. вкрав на державному підприємстві А. деталь від станка і встановив цю деталь на станку державного підприємства Б., на якому він працював. У даному випадку право державної власності на цю деталь не порушуєть­ся. Щоправда, це не означає, що неможливо вчинити виндика-ційний позов до підприємства А., тобто вимога повернення свого майна з чужого незаконного володіння. Немає об'єкта правопо­рушення - немає правопорушення.

Інший приклад пов'язаний з відсутністю об'єктивної сторо­ни правопорушення. Уявимо фантастичну ситуацію. Престарі­лий І. зробив зауваження молодому хулігану П. Взявши І. за лацкани піджака, П. відштовхнув його від себе. І., впавши, вда­рився об бордюр. Коли приїхала міліція, виявилось, що І. помер. П. могли засудити за вбивство з хуліганських мотивів, однак експертиза довела, що І. штовхнули, коли той був ще живий, однак на землю впав вже труп: І. помер від старості. У даному випадку є протиправна дія (поштовх хуліганом І.), наслідок (смерть І.). Однак немає причинного зв'язку між ними, а тому немає об'єктивної сторони правопорушення.

Відсутність суб'єктивної сторони дозволяє говорити про об'­єктивно-протиправне діяння у формі безвинного діяння, а відсут­ність суб'єкта - у формі протиправного діяння недієздатної осо­би. Інша річ, коли немає суб'єкта правопорушення - немає того, хто скоює правопорушення.

Питання для самоконтролю

  1. Що таке правопорушення?

  2. Що таке злочини?

  3. Що таке проступки?

  4. Що таке адміністративні правопорушення?

  5. Що таке цивільно-правові делікти?

  6. Що таке дисциплінарні проступки?

  7. Що таке процесуальні порушення?

  8. Що таке міжнародні правопорушення?

  9. Що таке склад правопорушення?

  1. Що таке суб'єкт правопорушення?

  2. Що таке об'єкт правопорушення?

  3. Що таке об'єктивна сторона правопорушення?

  4. Що таке суб'єктивна сторона правопорушення?

512

РОЗДІЛ 5. ПРАВОВА ДІЯЛЬНІСТЬ

  1. Коли вважається скоєним правопорушення з матеріальним скла­дом?

  2. Коли вважається скоєним правопорушення з формальним скла­дом?

  1. Що таке мотив правопорушення?

  2. Що таке мета правопорушення?

  3. Що таке вина правопорушника?

  4. Що таке прямий умисел?

  5. Що таке непрямий умисел?

  6. Що таке самовпевненість?

  7. Що таке недбалість?

§ 3. Юридична відповідальність

Поняття, ознаки і види юридичної відповідальності. Як зазна­чалося вище, юридична відповідальність є ретроспективною. Проте деякі правознавці вважають, що вона може бути і проспектив-ною. Як приклад вони наводять конституційну відповідальність депутатів за прийняті рішення. Проте, на нашу думку, у даному випадку ця відповідальність може носити моральний характер, але аж ніяк не юридичний.

Юридична відповідальність це застосування уповноваже­ною особою до правопорушника передбачених санкцією юри­дичної норми міри державного примусу, вираженого у формі позбавлень особистого, організаційного або майнового характеру.

Ознаки юридичної відповідальності:

  1. Юридична відповідальність передбачає державний примус. Можна сказати, що юридична відповідальність - це обов'язок особи, що скоїла правопорушення, потерпати від певного негатив­ного впливу з боку держави, яка примушує цю особу виконувати зазначений обов'язок. Такий примус, як правило, є правовим.

  2. Кількісні показники. Це означає, що юридична відповідаль­ність - це не примус «взагалі», а певна «міра» такого примусу, чітко окреслений його обсяг. Тут мається на увазі, що в законо­давстві зазначається певний термін ув'язнення чи певний роз­мір штрафу тощо.

  3. Наявність фактичної підстави. Фактичною підставою юри­дичної відповідальності є правопорушення. Юридична відпові­дальність пов'язана з правопорушенням, вона слідує за ним і звернена на правопорушника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]