Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТДП книжка Сухоноса.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
4.13 Mб
Скачать

Глава 4. Суспільство

47

Продовження таблиці 4.1

1

2

3

4

5

Відсоток

нуль

майже нуль

1-5%

понад 40%

жінок серед

(в умовах

лідерів

патріархату) або досить високий(в умовах матріархату)

Поняття

не існувало

поява терміна

поширення

формування як

"людство"

терміна

ЦІЛІСНОСТІ

Домінуюча

не існувала

монархія

республіка

не має значення

форма

правління

спільними чинниками. Народ - це населення тієї чи іншої кра­їни (відособленої території незалежного мешкання певного сус­пільства зі своїми кордонами та суспільним ладом). Нація - це сукупність людей, об'єднаних єдиною територією, економікою, мовою, культурою, самосвідомістю та організованих у державу. Класи - соціальні групи, належність до яких визначалася еконо­мічним станом людей. Інакше кажучи, коли ми говоримо про соціальні спільноти, ми маємо на увазі природні об'єднання лю­дей, а коли ми маємо на увазі соціальні інститути, то це передбачає дещо штучне, створене для задоволення певних потреб людей.

Сьогодні до соціальних інститутів належить родина, коопе­ративи тощо. До політичних (тобто пов'язаних із владою) - дер­жава, політичні партії і рухи, групи тиску тощо. Церква і проф­спілки займають проміжний стан: вони належать до соціально-політичних інститутів.

Зазначене дозволяє говорити про соціальну і політичну сис­тему суспільства.

Політична система — державні і недержавні соціальні ін­ститути, що здійснюють політичні функції.

До цих інститутів належать: держава, політичні партії, проф­спілки, інші організації і рухи, що беруть участь у процесі заво­ювання, утримання і використання влади і пов'язаних з нею цінностей - суверенітету, свободи особи тощо.

Держава - важливий елемент політичної системи (виступає як виразник інтересів громадянського суспільства).

Політична партія - організована група однодумців, що пред­ставляє інтереси частини народу і ставить за мету їхню реалізацію

48

РОЗЛІЛ 2. СУСУПІЛЬСТВО, ДЕРЖАВА І ПРАВО

шляхом завоювання державної влади або участі в її здійсненні. Для політичної партії характерні чітка організаційна структура, статут (необов'язково письмовий) і детально розроблена політична програма. При цьому зовсім необов'язково, щоб існували списки всіх членів тієї чи іншої партії (як це, наприклад, було в КПРС). Прикладами політичних партій можуть бути консервативна пар­тія Великобританії, демократична партії СІПА, КПРС тощо.

На відміну від політичної партії політичному руху не при­таманні чітка організаційна структура і детально розроблена політична програма. Характерною рисою політичного руху є наявність кількох чи одного лідера, за яким йдуть люди. Крім того, для руху обов'язковою є ідея. Прикладом політичного руху може бути Народний рух України за часів лідерства В. Чорново-ла, або чартистський рух у Великобританії, або різного роду ре­волюційні рухи (гусити в Чехії або так звана революція 1905-1907 років у Росії).

Щодо групи тиску, то вона не ставить за мету завоювання державної влади або участь у її здійсненні. Вона лише прагне до тиску на органи державної влади з метою реалізації інтересів частини народу. Прикладами груп тиску є лобізм, тобто спосіб тиску на процеси прийняття політичних рішень, що здійснюєть­ся організованими групами для реалізації своїх інтересів. При­кладами груп тиску були також масонські ложі ХУШ-ХІХ ст., що намагалися впливати на правлячі кола різних країн.

Громадські організації - об'єднання громадян для задово­лення і захисту своїх законних соціальних, економічних, твор­чих, спортивних і інших інтересів (профспілки).

Питання для самоконтролю

  1. Що таке суспільство?

  2. Які етапи розвитку суспільства на сьогодні відомі?

  3. Які джерела енергії характерні для первісного, аграрного, індус­тріального та постіндустріального суспільства?

  4. Що таке соціальні інститути?

  5. Що таке політичні інститути?

  6. Що таке соціальні спільноти?

  7. Що таке етнос?

  8. Що таке народ?

  9. Що таке нація?

  1. Що таке клас?

  2. Що таке політична система?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]