Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТДП книжка Сухоноса.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
4.13 Mб
Скачать

Глава 6. Право

87

Атрактори в синергетиці означають чинники, що притягу­ють, формують навколо себе більш-менш однорідні стани, групи явищ, причому відбувається це мимовільно. Ці процеси виника­ють і в соціальному, і в біологічному, і в фізичному середовищі, їх ледь-ледь почали вивчати, але вже сьогодні стає зрозуміло, що сама їх наявність у зазначених середовищах говорить про мож­ливість нових підходів до певних сторін буття, у тому числі до соціального.

Так, поняття атрактора дозволяє осмислити явища, з якими нам доводиться мати справу в суспільному та особистому житті, але які не завжди піддаються розумному поясненню. Напри­клад, мимовільна поява в побуті типових соціальних груп, об'єд­наних навколо того чи іншого лідера. Причому структура цієї групи, характер чи зовнішні дані її членів, можуть збігатися із структурою іншої групи, що виникла в іншій місцевості, в ін­ший час. Мета, яка об'єднала членів групи, їх заняття та інтере­си також є досить схожими, а іноді й тотожними цілям, занят­тям та інтересам інших груп.

Концепція атракторів та їх ролі у структуруванні того чи іншого середовища може допомогти розібратися і з процесами формування соціальних груп - від еліт та хунт до організованої злочинності.

І хоча соціальне регулювання не замикається на якомусь одно­му методі впливу, проте всі регулятори можна звести до двох кате­горій — нормативні і індивідуальні регулятори (див. табл. 6.1).

Таблиця 6.1. Структура регулювання суспільних відносин

Соціальні регулятори

нормативне регулювання

індивідуальне регулювання

Технічні норми:

Соціальні

норми:

- інформаційні регулятори

- правила техніки

- право

- директивні регулятори

безпеки

-мораль

- ціннісні регулятори

- санітарні норми

- звичаї

- соціальний інститут пророкувань

- ІНШІ

- реліпя

- інші

- ІНШІ

Індивідуальне регулювання. Індивідуальне регулювання

це упорядкування поведінки людей за допомогою разових рішень, які стосуються чітко визначеного випадку або конкретних осіб. Регулювання суспільних відносин на індивідуальному рівні спирається на директивні, інформаційні і ціннісні регулятори, а також на такий своєрідний регулятор, як соціальний інститут пророкувань. 6*

88

РОЗЛІЛ 2. СУСУПІЛЬСТВО, ДЕРЖАВА І ПРАВО

Директивні регулятори - це накази, що не мають норматив­ного характеру (наприклад, наказ командира йти в атаку).

Сюди також слід віднести політичні програми, платформи, звернення, заяви, що набувають соціально-регулятивного значення, створюють для учасників суспільних відносин підстави для сво­єї поведінки.

Інформаційні регулятори полягають у тому, що людина про­тягом свого життя отримує інформацію, якою керується при від­носинах з іншими людьми.

Ціннісні регулятори передбачають наявність у кожного су­б'єкта власної системи цінностей.

Виділяючи ціннісний регулятор як самостійний, окремо дію­чий регулятор, слід мати на увазі, що він здійснює суттєвий вплив на учасників суспільних відносин певною системою цінностей, що склалася історично на синергетичній основі. Принцип талі-ону (око за око, зуб за зуб), «кривава помста», принципи взаємної підтримки, поваги до прав особи, людська гідність, індивідуалізм у ліберальних та колективізм у соціалістичних суспільствах, недоторканна приватна власність, національна гордість, аскетизм чи гедонізм - усе це цінності, що утворюють найглибший, най-стійкіший, стабільний регулятивний пласт.

Досить своєрідною була та залишається роль такого регуля­тора, як соціальний інститут пророкувань. Цей регулятор фор­мувався одночасно із становленням людської цивілізації, забез­печуючи добробут тих чи інших кланів, общин і груп у первісно­му суспільстві, а потім у ранньокласових соціумах набув виклю­чно важливого значення.

Уже в ранньокласових писемних соціумах усе, що заслугову­вало на увагу, записувалося. Поступово ці записи систематизу­валися та групувалися у збірники. У них фіксувалася дивна поведінка тварин, незвичайні небесні явища.

У стародавньому Межиріччі кожен запис у цих збірниках складався з протасиса (як і в будь-якому з сучасних юридич­них кодексів) та аподосиса, де містились пророкування. Інакше кажучи, пророкування стали також будуватися за логічною схе­мою «якщо - то».

Приклад 6.1.

Про пророцтва оракулів у Дельфах

Він давав пророцтва (його записували спеціальні посли) про те, що роби­лося в певний час. В умовах інформаційного голоду така інформація вражала уяву. І якщо при перевірці це приблизно «ледь більше - трохи менше» відпо­відало дійсності, то оракул набував виключної довіри.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]