Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТДП книжка Сухоноса.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
4.13 Mб
Скачать

Глава 11. Функції та механізм держави

191

функції у сфері науки, охорони здоров'я, освіти, економіки тощо. До державних установ належать державні школи, лікарні тощо.

Державні органи - це державні організації, що беруть участь у здійсненні функцій держави і наділені для цього владними повноваженнями.

Державними підприємствами є загальнодержавні підприємст­ва, що складають економічну основу державної влади, та комуналь­ні підприємства, які знаходяться у власності адміністративно-тери­торіальних одиниць. Державними установами є державні школи, професійно-технічні та середні спеціальні навчальні заклади, вищі навчальні заклади, державні лікарні тощо. Державними є законо­давчі, виконавчі та судові органи, що утворюють державний апарат, який складається з органів управління і органів примусу.

До органів управління належать: вищі органи держави (пред­ставницькі, глава держави, уряд) та їх структури на місцях (ви­конкоми, губернатори, голови адміністрації, місцеві ради народ­них депутатів тощо).

До органів примусу належать: органи правопорядку, суд, про­куратура, а також силові структури (армія, поліція, розвідка). Останні виконують рішення вищих органів держави, використо­вуючи в тому числі методи примусу.

Динамічна структура механізму держави. Взаємозв'язок міме

державними організаціями здійснюється за допомогою держав­них технологій.

Державні технології. - це обумовлені станом знань та загаль­ною ефективністю способи досягнення мети, що встановлюється державою.

До державних технологій належать бюрократія, диктатура, адхократія, державне проектування, креативна корпорація, елек­тронний уряд, соціальна ієрархія тощо.

Найвідомішими із зазначених державних технологій є бюро­кратія і диктатура.

Бюрократія (франц. Ьигеаи - контора, канцелярія) - це дер­жавна технологія, для якої є характерним спеціалізований роз­поділ праці, чітка управлінська ієрархія, правила, стандарти та загальнообов'язкові регламентовані процедури, виконання яких не залежить від того, хто саме і стосовно кого їх виконує.

В умовах бюрократії усі рівні перед єдиним порядком. Уні­фікація перетворюється на гарантію проти недоліків державних чиновників і можливості зловживань, у гаранта стабільності в суспільстві.

192

РОЗЛІЛ 3. ТЕОРІЯ ДЕРЖАВИ

На відміну від бюрократії бюрократизм - хвороба суспіль­ства, що означає влада «бюро», тобто письмового столу, контори, «конторовладдя», інакше кажучи, влада апарату, відірваного від народу.

Якщо чітку бюрократію можна вітати, то з бюрократизмом слід боротися. Методи боротьби різні (наприклад, критика).

Таблиця 11.3. Структура механізму держави

Державні

організації -

статична

структура

механізму

держави

державні підприємства

державні установи

державні органи

органи законодавчої влади

органи виконавчої влади

судові органи

глава держави

Державні технології -

динамічна структура механізму держави

бюрократія

диктатура

соціальна ієрархія

креативна корпорація

електронний уряд

адхократія

державне проектування

державне планування

державне прогнозування

державне програмування

державне моделювання

Диктатура (лат. йісіо - диктую, наказую) - необмежене володарювання однієї особи або якоїсь верстви чи групи, яке спирається на насильство і не пов'язане жодними законами.

Адхократія (лат. ай Нос - для цього, застосовуючи до цього, спеціально для цього випадку, для певного випадку) - структура холдингового типу, що координує роботу багатьох тимчасових робо­чих груп, які виникають і припиняють свою діяльність відповідно до темпів змін у навколишньому щодо організації середовищі.

Електронний уряд - це використання в органах державного управління сучасних інформаційно-комунікаційних технологій.

Креативна корпорація - тип корпорації, основним завдан­ням утворення та діяльності якої є не стільки координація мети корпорації та суспільства, скільки «...самовираження та самост­вердження її творців».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]