Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТДП книжка Сухоноса.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
4.13 Mб
Скачать

Глава 17. Норма права

343

  1. Які норми існують за змістом сфери врегульованих відносин?

  2. Що таке політичні норми?

  3. Що таке організаційні норми?

  4. Що таке естетичні норми?

  5. Що таке норми моралі?

  6. Що таке звичаї?

  7. Що таке корпоративні норми?

  8. Що таке релігійні норми?

§ 2. Поняття і ознаки норм права

Під нормою права розуміється загальнообов'язкове формаль­но визначене правило поведінки, встановлене і забезпечене дер­жавою, закріплене й опубліковане в офіційних актах, спрямова­не на регулювання суспільних відносин шляхом визначення прав і обов'язків їхніх учасників.

До ознак норми права належать такі:

  1. Норма права закріплює міру свободи волевиявлення і по­ведінки людини. Філософське трактування права означає, що пра­во є не що інше, як міра свободи. Це сила парадокса свободи. Незважаючи на те що право - обмеження свободи, це - благо, тому що є парадокс свободи, який полягає в тому, що нічим не обмежена свобода перетворюється на свою протилежність. Якщо людям дати необмежену, неурізану свободу, тоді кожен зустріне людину, що буде перевершувати його або розумом, або силою, або везінням, і тоді він обов'язково стане її рабом; у той же час він знайде інших людей, яких він перевершує за вищезгаданими по­казниками, і він стане над ними паном. Згідно з філософським трактуванням права як міри свободи саме воно закріплює межі цієї свободи в конкретних правилах поведінки.

  2. Це форма визначення і закріплення прав і обов'язків. Норма права - це, насамперед, правило поведінки, що регулює відносини між людьми шляхом наділення одних людей права­ми і покладання на інших людей обов'язків. Норма права надає, наприклад, власнику свободу дій задля задоволення своїх закон­них прав: право власника розпоряджатися належною йому вла­сністю, як він того забажає, зокрема, він може її продати, подару­вати, програти, здати в оренду, і при цьому ніхто не вправі пося­гати на права власника.

344

РОЗДІЛ 4. ТЕОРІЯ ПРАВА

Водночас норма права зобов'язує власника здійснити певні дії, обмежуючи, таким чином, його свободу. Якщо це власник землі, який вирощує на ній наркотичні речовини, а потім продає їх, то його права власника в цьому випадку обмежуються, оскі­льки своїми діями він завдає шкоди здоров'ю інших людей.

3. Норма являє собою правило поведінки загальнообов'язко­ вого характеру. її загальнообов'язковість виражається в тому, що вона є державно-владним приписом, який створений для всіх людей та уособлює державну волю. Норма права визначає загаль­ нообов'язкові межі можливої, необхідної і забороненої поведін­ ки. Вона вказує, яким чином, у якому напрямку, протягом яко­ го часу слід діяти людині.

Крім того, норма права є чинником загального масштабу, однакового ступеня свободи для всіх і для кожного, хто опинив­ся у сфері її дії. її загальнообов'язковість також виражається і в тому, що вона охоплює найбільш типові, неодиничні соціальні процеси та зразки поведінки, які найчастіше повторюються.

По суті, норма права відрізняється неперсоніфікованістю, тобто вона звертається не до конкретної особи, а до кожного громадя­нина. Вона не вказує конкретних виконавців тих приписів, що містяться в ній. Норма права розрахована на невизначене коло правомочних та зобов'язаних осіб.

4. Це формально визначене правило поведінки. Зазначене правило поведінки закріплюється в офіційному документі дер­ жави - джерелі права у формальному сенсі. На відміну від мо­ ральних норм, які, як правило, не фіксуються в актах держави, норма права являє собою деталізоване і чітко виражене в пись­ мовій формі правило поведінки, а також чіткі вказівки на на­ слідки його порушення.

Формальна визначеність норми права дозволяє не лише про­яснити її внутрішню структуру, а й не припускає існування різ­них її змістів, запобігає можливій підміні букви закону духом закону, який тлумачиться, як заманеться. Стародавні римляни говорили: «Хай торжествує закон (тобто юстиція), навіть якщо загине світ»1. Формально визначене правило поведінки дозволяє оперувати правом з метою упорядкування і цілеспрямованого впливу на розвиток суспільства.

5. Норма права є правилом поведінки, гарантованим держа­ вою. Право регулює найважливіші з погляду держави суспільні відносини. Відповідно норма права - це правило поведінки людей,

1 Цит. за: Мухаев Р.Т. Теория осударства и права: Учебник. - М., 2001. - С. 288.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]