Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТДП книжка Сухоноса.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
4.13 Mб
Скачать

§ 2. Громадянське суспільство

Поняття та взаємодія з державою громадянського суспільства.

Питання про співвідношення суспільства і держави пов'язані з проблемою громадянського суспільства.

Загалом його можна визначити як сукупність неполітичних відносин (економічних, духовно-моральних, релігійних, культур­них) громадян та їх асоціацій, заснованих на принципах самоді­яльності, непідлеглості та автономії стосовно держави.

Однак виключення політичних відносин одразу дозволяє зро­бити висновок про існування розвиненого громадянського сус­пільства в умовах авторитарного режиму, а це не так.

Інше визначення говорить про те, що громадянське суспільс­тво - це сукупність особисто вільних індивідів.

Якщо розглядати громадянське суспільство з погляду політо­логії та соціології, то таке визначення є повним. Проте з погляду теорії держави і права таке визначення є недостатнім, адже не сто­сується відносин між громадянським суспільством і державою.

З цієї точки зору, можна зазначити, що громадянське суспі­льство - це система відносин у суспільстві, прямо не урегульова­них державою за допомогою права.

Те, що відносини в громадянському суспільстві не врегульо­вані державою безпосередньо за допомогою права, не означає, що громадянське суспільство не взаємодіє з державою. Навпаки, в умовах розвиненого громадянського суспільства держава:

Глава 9. Соиіально-правовий вимір держави

137

  • підпорядковує свою діяльність служінню цьому суспільству;

  • забезпечує рівні можливості для всіх людей в усіх сферах їх­ньої життєдіяльності на засадах соціальної справедливості;

  • не втручається в особисте життя людини;

  • регулює суспільні відносини в межах чинного законодавства;

  • наділяє члена суспільства економічною свободою, тобто пра­вом вибору форм і видів трудової діяльності, у тому числі підприємницької, свободою ідеологічною і політичною; пра­вом приватної власності тощо.

Іншими словами, можна сказати, що в даному випадку дер­жава і громадянське суспільство є рівнозначними елементами суспільства взагалі. Крім того, громадянське суспільство функ­ціонує на засадах демократії і права. Останнє слід розуміти так, що право може регулювати порядок утворення і функціонуван­ня структурних елементів громадянського суспільства, однак безпосередньо закон не регулює відносини між людьми, що вхо­дять до зазначених елементів. Це означає, що, наприклад, відно­сини між членами політичної партії не регулюються нормами права: для цього існують корпоративні норми. У такому разі партія є структурним елементом громадянського суспільства. До елементів громадянського суспільства також належать різ­номанітні об'єднання громадян, масові рухи тощо.

Громадянське суспільство це продукт взаємодії особисто вільних індивідів, що утворився без державного втручання.

Структура громадянського суспільства. Структура громадян­ського суспільства - це внутрішній устрій зазначеного суспільст­ва, що відображає різноманітність та взаємодію його складових еле­ментів, які забезпечують його цілісність та динамізм розвитку.

Структура громадянського суспільства складається з таких систем, як соціальна, економічна, політична, духовно-культурна та інформаційна.

Економічна система являє собою сукупність економічних інститутів та відносин, у які вступають люди у процесі реаліза­ції відносин власності, виробництва, розподілу, обміну та спожи­вання сукупного суспільного продукту.

Політична система утворюється за рахунок цілісних само-врегульованих елементів, що пов'язані з владою. Структурними елементами громадянського суспільства тут можуть бути дер­жава, політичні партії, рухи та групи тиску.

Соціальна система охоплює сукупність об'єктивно сформо­ваних спілок людей та взаємовідносин між ними. До соціальної

1 38 РОЗДІЛ 2. СУСУПІЛЬСТВО, ДЕРЖАВА І ПРАВО

системи громадянського суспільства належать родина, громадсь­кі організації (у т.ч. церква) тощо.

Духовно-культурна система утворюється з відносин між людьми, їх об'єднаннями, державою та суспільством у цілому з приводу духовно-культурних благ і відповідних матеріалізова­них інститутів та установ (релігійних, освітніх, культурних, нау­кових), за допомогою яких реалізуються ці відносини.

Інформаційна система складається в результаті спілкуван­ня людей між собою безпосередньо і за допомогою засобів масо­вої інформації. Елементами інформаційної системи громадян­ського суспільства виступають суспільні, муніципальні та при­ватні організації, установи і підприємства, а також громадяни і їх об'єднання, що створюють засоби масової інформації.

Будь-яким взаємовідносинам між людьми в громадянському суспільстві відповідає низка соціальних інститутів (див. табл. 9.1).

Таблиця 9.1. Основні елементи структури громадянського суспільства

Вільні взаємовідносини між людьми

Соціальні інститути

Сімейні Шлюб, сім'я, материнство, виховання тощо

Економічні Приватна власність, фермерство, акціонерні

товариства тощо

Творчі Винахідництво, наука, живопис, творчі союзи тощо

Релігійні Віросповідання, церква, вінчання, Різдво Христове

тощо

Політичні Парти, рухи, організації, клуби, дискусії тощо

Міжнародні Неурядові організації, фестивалі, конкурси тощо

Питання для самоконтролю

  1. Що таке громадянське суспільство?

  2. Що складає структуру громадянського суспільства?

  3. Які елементи містить структура громадянського суспільства?

  4. Що являє собою економічна система громадянського суспільства?

  1. За рахунок чого утворюється політична система громадянського суспільства?

  1. Що охоплює соціальна система громадянського суспільства?

  1. За рахунок чого утворюється духовно-культурна система грома­дянського суспільства?

  2. У результаті чого складається інформаційна система громадян­ського суспільства?

  3. Які елементи містить інформаційна система громадянського су­спільства?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]