Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТДП книжка Сухоноса.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
4.13 Mб
Скачать

§ 5. Теорії про засоби і методи діяльності держави

Теорія «техногенної держави». її прихильниками були Г. Кан, П. Холл, М. Ришоньє, Е. Тоффлер та ін. Основу цієї теорії визна­чили успіхи багатьох країн світу в освоєнні і використанні тех­нічних засобів, у т.ч. радіоелектроніки. Згідно з цією теорією подальший розвиток техніки дозволить по-новому вирішувати багато завдань державного управління. Наприклад, можна буде проводити опитування громадян або голосування (референдум) із використанням радіотелевізійної техніки, комп'ютери ж дадуть

1 Див.: Бабкін В.Д. Від правової до соціально-правової держави // Правова держава: Щорічник наукових праць Інституту держави і права ім. В.М. Коре- цького НАН України. - К., 2001. - Вип. 12. - С. 271.

2 Там само. - С. 272.

Глава 7. Філософія держави

117

можливість приймати рішення, незалежні від волі окремих осіб і тому справедливі й оптимальні.

Приклад 7.2.

Е. Тоффлер про роль комп' ютерів у прийнятті рішень Маючи можливість запам'ятовувати, пов'язувати між собою велику кіль­кість казуальних сил, комп'ютер може нам допомогти вирішити такі проблеми на більш глибокому, ніж сьогодні, рівні. Він допоможе просіяти велику кіль­кість даних, щоб знайти ледь помітні зразки, допоможе зібрати розрізнені «крихітки інформації» в більше за обсягом і значенням ціле. Отримавши декілька припущень чи певну модель, комп'ютер зможе визначити наслідки альтерна­тивних рішень і зробити це більш методично і повніше, ніж це здатна зробити будь-яка людина. Він навіть зможе запропонувати уявні рішення певних про­блем або досі не зазначені взаємозв'язки між людьми та ресурсами.

Джерело: Тоффлер 3. Третья волна. - М.: АСТ, 1999. - С. 292.

Теорія правової держави. Суть теорії зводилася до того, що вся діяльність держави повинна здійснюватися на правових за­садах. Правова держава - це така держава, що не лише наса­джує універсально діючі правові норми, а й сама підкоряється їм, тобто обмежує свої дії певними конституційно-правовими нор­мами. У розвиток ідеї правової держави свій внесок зробили такі філософи, як Солон (ідея влади закону), Арістотель і Цице-рон (природні права людини і закони держави). Значний внесок в теорію правової держави зробили Дж. Локк, Ш.Л. Монтеск'є, І. Кант, Т. Джефферсон та ін. Сам же термін «правова держава» з'являється в працях німецьких юристів - К.Т. Вількнера, І.Х. Фрайхера фон Аретина, Роберта фон Моля та інших.

Останній у 1829 році визначив правову державу як консти­туційну державу, діяльність якої має бути заснована на закріп­ленні в конституціях прав і свобод громадян, на забезпеченні судового захисту особи1.

Виникнувши як реакція на абсолютну монархію, теорія пра­вової держави поширилася не лише в країнах Західної Європи, а й Північної Америки, розвиваючись протягом століть. По­ступово панівною стає ідея про те, що в правовій державі відно­сини між людьми і державою регулюються нормами, які вста­новлюють порядок та усувають безвладдя і свавілля. Це озна­чає, що піддані, які раніше мали лише обов'язки поступово пе­ретворюються на громадян, у яких з'являються встановлені законом права.

1 Див.: Скакун О.Ф. Теория государства и права: Учебник. - X., 2000. - С. 149.

118

РОЗЛІЛ 2. СУСУПІЛЬСТВО, ДЕРЖАВА І ПРАВО

XX століття внесло суттєві корективи в теорію правової дер­жави, адже вона збагатилася не лише позитивним досвідом кон­ституційних демократичних держав, а й досвідом знищення ідео­логії правової держави в СРСР та появи нацистського варіанту правової держави.

Питання для самоконтролю

  1. У чому полягає суть теорії техногенної держави?

  2. Які риси є спільними для права і моралі?

  3. Які риси відрізняють право від моралі?

  4. До чого зводилась суть теорії правової держави?

  5. Що таке правова держава?

  6. Хто був прихильником теорії техногенної держави?

  7. Хто був прихильником теорії правової держави?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]