Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТДП книжка Сухоноса.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
4.13 Mб
Скачать

Глава 6. Право

95

ративного права: якщо новий закон пом'якшує чи відміняє по­карання взагалі, то він поширюється на правопорушення, які були скоєні до вступу його в законну силу.

Усе, що законом не заборонено, дозволено. Зазначена право­ва аксіома означає, що громадянам можна робити все, крім того, що прямо заборонено законом (наприклад, здійснювати злочини тощо). У той же час органи держави можуть робити лише те, що прямо дозволено законом. Якщо ж якихось дій у зазначеному законі немає,то органу держави такі дії вчиняти заборонено.

Ніхто не може бути суддею у власній справі. В СРСР дуже часто у випадку правопорушення вимагали від порушника по­яснювальну записку, у якій оцінюється правопорушником його вчинок. Однак це - порушення прав людини, адже ніхто не може бути суддею у власній справі.

Ніхто не може бути примушеним свідчити проти самого себе. Ця аксіома дозволяє захищати презумпцію невинуватості.

Арешт в СІЛА супроводжується словами: «Ви маєте право зберігати мовчання. Все, що ви скажете, може бути і буде вико­ристано проти вас у суді». Цією фразою людина застерігається проти надмірної довіри до карних органів, які зобов'язані дове­сти вину правопорушника.

Не можна карати двічі за той же саме злочин. Наприклад, Іванов убив Петрова. Його засудили до обмеження свободи на певний термін. Після відбування покарання Іванов вийшов із в'язниці і приїхав додому. Там його знову заарештували і засу­дили за вбивство Петрова. Це - незаконно, адже не можна кара­ти двічі за той же самий злочин. А в деяких країнах, наприклад, Іванов після виходу з в'язниці (Іванова засудили за вбивство Петрова, хоча він і не скоював цього вбивства; більше того, Пет­ров його «підставив», сам залишаючись живим), міг би вбити Петрова, і його знову не засудили б, адже не можна карати двічі за той же самий злочин.

Функції права. Функції права - основні напрямки впливу права на суспільні відносини і поведінку людей, що дозволяють дати узагальнюючу характеристику «роботи» юридичних норм.

Функції права можуть бути загальними та юридичними.

До загальних функцій належить інформаційна, орієнтаційна, виховна та оцінна.

Юридичними функціями є охоронна та регулятивна. У свою чергу регулятивна функція може бути регулятивно-статичною та регулятивно-динамічною.

96

РОЗДІЛ 2. СУСУПІЛЬСТВО, ДЕРЖАВА І ПРАВО

Інформаційна функція права полягає в доведенні до людей інформації про напрямки регулювання державою суспільних відносин, а також про їх права, обов'язки і відповідальність.

Оріентаційна функція права орієнтує громадян на позитив­ні правові настанови, які передбачають оцінку права й готов­ність діяти відповідно до його норм.

Виховна функція — загально-правовий вплив на духовну сферу, виховання поваги до права.

Оцінна - право виступає як критерій правомірності або не­правомірності чиїхось рішень і вчинків (правові знання дозво­ляють визначити, мала право на певні дії та чи інша посадова особа чи ні).

Регулятивно-статична - функція закріплення, стабілізації суспільних відносин, що найбільш чітко виражається при ви­значенні суспільного статусу різних суб'єктів: закріпленні ос­новних прав і свобод людини і громадянина, компетенції орга­нів і посадових осіб (наприклад, розділ IV Конституції України закріплює правовий статус Верховної Ради України).

Регулятивно-динамічна - право визначає, якою повинна бути майбутня поведінка людей. Ця функція здійснюється за допо­могою зобов'язальних норм (наприклад, ст. 65 Конституції Укра­їни зобов'язує громадян України захищати Батьківщину).

Охоронна - застосування спеціальних охоронних норм (на­приклад, зібрання охоронних норм кримінального права охоро­няє суспільний лад в Україні, права та свободи людини й грома­дянина тощо).

Питання для самоконтролю

  1. Що таке право?

  2. Що означає установлення?

  3. Що означає санкціонування?

  4. Що таке право в об'єктивному розумінні?

  5. Якими ознаками характеризується право в об'єктивному розу­мінні?

  6. Що таке право в суб'єктивному розумінні?

  7. Що таке загальнообов'язковість?

  8. Що таке формальна визначеність?

  9. Що таке системність?

  1. Що означає «виходить від держави і гарантується нею»?

  2. Що означає «спрямоване на врегулювання суспільних відносин»?

  3. Що таке принципи права?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]