Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Текст презентации.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
41.43 Кб
Скачать

Слайд 1

Ідея підпорядкування людині всього, що є в природі, ідея панування над природою виявилася помилковою. Людство зараз не в змозі штучно керувати і підтримувати нормальне функціонування тисяч екосистем біосфери. Сучасні технології стали потужним інструментом, за допомогою якого людина споживає значно більше , ніж природа може виробляти , а також викидає в довкілля таку кількість відходів, яку природа не в змозі знешкодити[2 -11]. Людська діяльність з часом перетворилася на потужну силу, здатну впливати на природу не лише в межах окремих районів і континентів, а й на планеті в цілому. Але свого ставлення до природи людина не змінила, і це призвело до виникнення глобальних екологічних кризових ситуацій[2-22].

Науково-технічний прогрес поставив перед людством ряд нових дуже складних проблем, з якими воно до цього чи не стикалося зовсім або вони не були настільки масштабними. Серед них особливе місце займають відносини між людиною і навколишнім середовищем. Зміни навколишнього середовища під впливом людини стали всесвітніми, тобто зачіпають всі без винятку країни світу, тому їх стали називати також глобальними. Серед них найбільш актуальними є наступні:

1)зміна клімату Землі; 2)руйнування озонового шару;

3)транскордонний перенос шкідливих домішок і забруднення повітряного басейну; 4)виснаження запасів прісної води і забруднення вод Світового океану; 5)збереження біологічного різноманіття; 6)забруднення земель, руйнація ґрунтового покриву.

Слайд 2

Об'єкти охорони навколишнього середовища поділяються на національні (внутрішньодержавні) і міжнародні (загальносвітові). До національних (внутрішньодержавним) об'єктів належать земля, води, надра, дикі тварини та інші елементи природного середовища, які знаходяться на території держави. Міжнародні об'єкти охорони навколишнього середовища  це об'єкти, які знаходяться в межах міжнародних просторів: космос, атмосферне повітря, світовий океан і Антарктида.

Одним з найважливіших об'єктів міжнародної охорони є космос. Жодна країна в світі не має будь-яких прав на космічний простір. Саме він є надбанням всього людства. Цей та інші принципи відображені в міжнародних угодах з використання космічного простору.

Світовий океан також являє собою об'єкт міжнародної охорони. Він містить величезну кількість корисних копалин, біологічних ресурсів, енергії. Великим є і транспортне значення океану. Освоєння світового океану має проводитися в інтересах усього людства.

Антарктиду справедливо називають материком миру і міжнародного співробітництва. У 1959 р. СРСР , США , Англія , Франція , Аргентина і ряд інших країн уклали угоду про Антарктиду , в якому проголошувалася

свобода наукових досліджень, використання цього материка тільки в мирних цілях. Атмосферне повітря - ще один найважливіший міжнародний об'єкт охорони навколишнього середовища. Зусилля міжнародного співтовариства націлені

головним чином на попередження та усунення транскордонного перенесення забруднювачів атмосфери та охорону озонового шару від руйнування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]