Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТДП книжка Сухоноса.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
4.13 Mб
Скачать

Глава 23. Правовідносини

485

Розрізняються такі категорії суб'єктів правовідносин - ін­дивіди, організації та соціальні спільноти (див. табл. 23.2).

До індивідів належать громадяни держави, іноземні громадя­ни, особи без громадянства та особи з подвійним громадянством.

Громадяни держави. Наприклад, громадяни України дово­дять факт свого громадянства за допомогою паспорта громадя­нина України.

Іноземні громадяни. Наприклад, громадяни Венесуели дово­дять факт свого громадянства за допомогою паспорта. Крім того, вони повинні знаходитися за межами своєї країни, наприклад, в Україні.

Особи без громадянства (апатриди). Існує, принаймні, дві категорії осіб без громадянства. Перша категорія: особи, що не здатні довести факт свого громадянства (наприклад, загубили паспорт, знаходячись за кордоном). Після доведення факту сво­го громадянства (паспорт знайшли) особа визнається іноземним громадянином або громадянином держави. Більш поширеною є інша категорія апатридів: особа, що здобула право на постійне проживання в іншій країні, однак не має права громадянства (не може голосувати тощо). Наприклад, уряд Аргентини дуже заці­кавлений в освоєнні цілинних земель Патагонії. Для цього він проводить політику заохочення еміграції в Аргентину. Емігран­ти, що приїздять у цю країну, легко здобувають право на постій­не проживання в країні. Однак їм не відразу надається грома­дянство Аргентини: має пройти певний термін. У період, коли емігрант проживає в країні і ще не здобув її громадянства, його вважають особою без громадянства.

Особи з подвійним громадянством (біпатриди). Можна ска­зати, що існує також дві категорії біпатридів. Найпоширенішою є категорія біпатридів у симетричних федераціях - громадянин федерації і одночасно громадянин суб'єкта федерації. Однак буває так, що між окремими державами укладається угода про подвій­не громадянство. Дуже часто це стосується осіб, що народилися від іноземних громадян в країнах, де визнається право крові. Якщо між державами є угода про подвійне громадянство, то така дитина при досягненні певного віку має право, крім громадян­ства своєї країни, ще й на громадянство країни свого народжен­ня. До речі, у свій час деякі діячі пропонували ввести інститут подвійного громадянства в межах СНД: наприклад, особа, що мала родичів у двох республіках СНД, могла бути одночасно гро­мадянином РФ та України або Казахстану та Білорусі. Ця про­позиція тоді не знайшла підтримки.

486

РОЗДІЛ 5. ПРАВОВА ДІЯЛЬНІСТЬ

Таблиця 23.2. Види суб'єктів права

Суб'єкти права

державні організації

Організації

недержавні організації

Індивіди

Соціальні спільноти

Державні підприємства

Державні установи

Державні органи

Держава в цілому

Громадські організації

Господарські організації

Релігійні організації

Громадяни держави Народ

Іноземні громадяни Нація

Особи без Населення

громадянства регіону

Особи з подвійним громадянством

Організації можуть бути державними і недержавними. До державних організацій, крім державних органів, установ і під­приємств, належить і держава в цілому. До недержавних органі­зацій належать громадські, господарські, релігійні організації тощо.

Так, суб'єктами адміністративного права можуть бути дер­жавні органи і установи, громадські і релігійні організації. Су­б'єктами цивільного права - державні підприємства і господар­ські організації. Держава ж в цілому може бути суб'єктом між­народного права.

До соціальних спільнот належать народ, нація, населення ре­гіону.

Так, народ може бути суб'єктом конституційного права. Це можна проілюструвати на прикладі частин II і III статті 5 Кон­ституції України, де зазначається: «Носієм суверенітету і єди­ним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місце­вого самоврядування.

Право визначати та змінювати конституційний лад в Украї­ні належить виключно народові і не може бути узурповане дер­жавою, її органами або посадовими особами»1.

Правовий статус особи. Іноді індивід називається фізичною особою. У даному випадку, категорія фізичної особи виявляєть­ся потрійно: як людина, як громадянин і як особистість.

Людина - продукт природи, суб'єкт суспільно-історичної ді­яльності і культури.

Громадянин - людина, що належить до населення конкрет­ної держави і наділена нею юридичним статусом.

1 Конституція України: Прийнята на п'ятій сесії Верховної Ради України 28 чер­вня 1996 року. - К., 1997. - С. 4.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]