Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорні конспекти всесв історія / Підручники / Всесвітня історія (1914 - 1939).doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
2.97 Mб
Скачать

5. Вплив угоди на подальший розвиток подій у Європі

Вже сам договір унеможливлював продовження англо-франко-радянських переговорів і участі СРСР у боротьбі проти нацистських агресорів. Згідно з Секретним Прото­колом Фінляндія, Латвія, Естонія, Литва віддавалися на поталу Сталіну, північний кордон Литви було визначено межею сфер інтересів Німеччини і СРСР. Дуже чітко було визначено долю Польщі: вона практично прирікалася на загибель, мала бути розділена між Москвою та Берліном. Просування Німеччини на схід було визначено межею по лінії рік Нарев—Вісла—Сан. За СРСР визнавалися інтереси в Бессарабії. Подальший хід подій показав, що і Німеччи­на, і СРСР діяли в повній відповідності з цим Протоколом, що не викликає сумнівів у його існуванні і ролі в розв'я­зуванні Другої світової війни.

Договір зустрів нерозуміння переважної частини гро­мадської думки західних країн, що відбилося на їхньому ставленні до СРСР. Радянському Союзу договір надав "передишку", однак породив у радянського керівництва помилкові надії на її тривалість. За торговельно-кредит­ною угодою СРСР був зобов'язаний поставити до Німеч­чини сировини, в тому числі стратегічної, і продовольства на 200 млн марок.

Договір і Протокол свідчать: радянське керівництво, посвячене в плани нацистської держави на найближчі місяці, стало фактично на шлях заохочення агресора, кот­рий через 7 днів розв'язав Другу світову війну. Радянська преса вихваляла успіхи вермахту в Польщі, водночас засуд­жуючи Велику Британію, що розпочала війну проти Ні­меччини. На черзі були дії Червоної Армії в Польщі, Прибалтиці, Бессарабії.

Відповідальність за розв'язування Другої світової війни разом з іншими країнами, без сумніву, несе і сталінське керівництво СРСР.

Запитання і завдання

  1. Яким чином було ліквідовано чехословацьку державу?

  2. Наведіть приклади, що свідчать про підготовку Німеч­чини до нападу на Польщу.

  3. Яку позицію займали Велика Британія та Франція щодо Польщі?

  4. Які цілі переслідував СРСР на переговорах між Брита­нією, Францією та СРСР у Москві в 1939 р.? Чому переговори між Британією, Францією та СРСР було приречено на провал ?

  5. Чим ви поясните радянсько-німецьке зближення та праг­нення СРСР піти на укладення договору з Німеччиною в серпні 1939 р.?

  6. Як договір про ненапад вирішував питання взаємовідносин між Німеччиною та СРСР?

  1. Доведіть, що Секретний Протокол, підписаний Німеччи­ною та СРСР, передбачав розподіл сфер впливу у Східній Європі.

  2. Назвіть наслідки підписання радянсько-німецького дого­вору та таємного до нього протоколу.

Документи і матеріали

1. Запис бесіди Ріббентропа зі Сталіним

і Молотовим, зроблений помічником

статс-секретаря МЗС Німеччини А. Генке

Бесіда відбулася в ніч з 23-ого на 24 серпня. Обговорюва­лися такі проблеми:

  1. Японія. Ріббентроп заявив, що німецько-японська дружба не спрямована проти СРСР. Німеччина може зроби­ти дієвий внесок у полагодження розбіжностей між Японією та СРСР. Сталін відповів, що Радянський уряд бажає покра­щити свої відносини з Японією, але є межа його терпінню щодо японських провокацій. Якщо Японія хоче війни, вона може її отримати. Але якщо Японія хоче миру, це набагато краще. Ріббентроп погодився з цим.

  2. Італія. Сталін запитав у Ріббентропа, чи немає в Італії прагнень, що виходять за межі анексії Албанії. До речі, на його думку, Албанія не становить для Італії особливого інтересу. Ріббентроп відповів, що Албанія потрібна Італії зі стратегічних причин. Муссоліні - сильна людина, яку не можна залякати. Муссоліні тепло вітав відновлення дружніх відносин між Німеччиною і Радянським Союзом.

3. Туреччина. Сталін запитав у Ріббентропа, що думає Німеччина про Туреччину. Ріббентроп відповів, що Німеччина бажає мати з Туреччиною дружні відносини. Проте Туреч­чина однією з перших вступила до спрямованого проти Німеч­чини фронту оточення. Сталін і Молотов відзначили, що Радянський Союз мав аналогічний досвід через нестабільну політику турків.

4. Англія. Сталін і Молотов вороже коментували манеру поведінки британської військової місії в Москві. Ріббентроп заявив, що Англія завжди намагалася й досі намагається підірвати розвиток гарних відносин між Німеччиною і Ра­дянським Союзом. Сталін зауважив, що британська армія слабка, британський флот більше не заслуговує на свою колишню репутацію, для повітряного флоту не вистачає пілотів. Якщо, незважаючи на все це, Англія ще панує у світі, то це відбувається лише завдяки дурості інших країн, що завжди давали себе обдурювати. Смішно, приміром, що всьо­го кілька сотень британців правлять Індією. Ріббентроп погодився з цим. Сталін висловив думку, що Англія, незва­жаючи на слабкість, вестиме війну спритно і вперто.

5. Франція. Сталін висловив думку, що Франція має армію, гідну уваги. Ріббентроп вказав Сталіну і Молотову на чисельну неповноцінність французької армії. Якщо Франція спробує воювати з Німеччиною, її напевно буде переможено.

  1. Антикомінтернівський пакт. Ріббентроп зауважив, що Антикомінтернівський пакт був взагалі-то спрямова­ний не проти Радянського Союзу, а проти західних демо­кратій. Сталін вставив, що Антикомінтернівський пакт злякав головним чином лондонське Сіті та дрібних англій­ських торговців. Ріббентроп жартівливо зауважив, що пан Сталін, звичайно ж, наляканий Антикомінтернівським. пактом набагато менше, ніж лондонське Сіті. А те, що думають про це німці, видно з жарту, який пішов від берлінців, добре відомих своєю дотепністю, і ходить вже кілька місяців, а саме: "Сталін ще приєднається до Антикомінтернівського пакту".

  2. Ставлення німецького народу до німецько-російського пакту про ненапад. Ріббентроп заявив, що всі прошарки німецького народу, особливо прості люди, дуже тепло вітали досягнення розуміння з Радянським Союзом. Сталін відповів, що він з готовністю вірить у це. Ріббентроп сказав, що німецький народ, безумовно, хоче миру, але, з іншого боку, обурення Польщею таке сильне, що всі до одного готові воювати.

При прощанні Сталін звернувся до Ріббентропа з такими словами: "Радянський уряд ставиться до нового пакту дуже серйозно. Він може дати своє чесне слово, що Радянський Союз ніколи не зрадить свого партнера".

Запитання до документа

  1. Яке коло питань порушувалося в бесіді Ріббентропа зі Сталіним і Молотовим?

  2. Спробуйте дати свою оцінку переговорам.

  3. Зробіть висновок про підсумки зустрічі Ріббентропа зі Сталіним.