Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорні конспекти всесв історія / Підручники / Всесвітня історія (1914 - 1939).doc
Скачиваний:
107
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
2.97 Mб
Скачать

6. Проблема досконалості Версальської системи договорів

По-перше, Версальська система договорів не усунула повністю тих протиріч між провідними державами світу, які призвели до розв'язання Першої світової війни. Вона лише тимчасово їх послабила.

Розстановка сил у світі після закінчення Першої світо­вої війни відбивала суперечності тієї системи міжнародних відносин, що склалася наприкінці війни. Підсумки її при­звели до таких значних економічних, політичних, соціаль­них, дипломатичних наслідків, що повернення до дово­єнного співвідношення сил було вже неможливе. Скінчили своє існування чотири найбільші імперії: Австро-Угорська, Османська, Російська та Германська. Росія деякий час була зайнята внутрішньополітичною боротьбою за владу між різноманітними політичними силами. Німеччину, що зазнала нищівної поразки, також охопили революційні процеси й численні внутрішні проблеми. І Німеччина, і Росія втратили свій довоєнний статус великих держав. На міжнародну арену в ролі головного претендента на світове панування виходять США, Що здобули нечувані багатства за час війни. США не тільки сплатили свої зовнішньоеко­номічні борги, а й перетворилися на найбільшого кредито­ра у світі. Вони позичили країнам Європи 10 млрд. дол., близько 6,5 млрд. дол. становили приватні інвестиції аме­риканських промисловців і банкірів.

Незабаром поміж засновниками Антанти — Францією та Великою Британією, з одного боку, і США — з іншого, виникли гострі суперечності. Європейські держави по­в'язували сплату боргів з отриманням репарацій від Німеч­чини та врегулюванням міжнародних боргів. Однак США відхилили ці наміри. Велика Британія, Франція та Японія з неприхованим побоюванням стежили за розбудовою аме­риканського військово-морського флоту та робили спроби згорнути цю програму. Під приводом допомоги країнам, що були зруйновані під час війни, і народам, які голо­дують, американський капітал прагнув усунути своїх кон­курентів з європейських ринків.

По-друге, посилились протиріччя між метрополіями та колоніями, які перейшли з одних рук до інших. Велика Британія та Франція через Лігу Націй отримали мандати на володіння країнами Сходу. Підмандатними територіями Великої Британії стали Ірак, Палестина, німецька Східна Африка, частина Того і Камеруну. Франція отримала ман­дат на Сирію та Ліван. Це спричинило різке піднесення національно-визвольного руху народів Азії та Африки.

Існували також протиріччя між новоутвореними дер­жавами Європи, кордони яких складалися без урахування інтересів деяких народів.

Таким чином, Версальські договори великою мірою наблизили розв'язування Другої світової війни, що розпо­чалася через двадцять років після завершення мирної кон­ференції в Парижі.

Запитання і завдання

  1. Проаналізуйте вимоги, які висували країни-переможниці до Німеччини та її союзників.

  2. Складіть характеристику діяльності Паризької конфе­ренції та її головних дійових осіб.

  3. Назвіть країну, що не входила до Ліги Націй. Чому вона відмовилася від співпраці у складі цієї організації?

  4. Розкрийте умови Версальського мирного договору з Ні­меччиною, визначивши:

а) військові обмеження для Німеччини;

б) території, що відійшли від Німеччини.

  1. Поміркуйте, у чому полягало значення рішень Версальського договору.

  2. Складіть розгорнутий план доповіді на тему "Мирні договори з союзниками Німеччини".

  3. Назвіть договори, в яких йшлося про долю Західної України.

  4. Який договір поклав початок міжнародному визнанню України?

  5. Як ви можете пояснити виникнення протиріч у Версальській системі?

10. Поясніть поняття: мандатна система; Ліга Націй; Версальська система договорів; Рейнська демілітаризована зона.

Документи і матеріали