Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорні конспекти всесв історія / Підручники / Всесвітня історія (1914 - 1939).doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
2.97 Mб
Скачать
  1. Витяг з додаткового протоколу

"Антикомінтернівського пакту"

"При підписанні Угоди проти комуністичного "Інтерна­ціоналу" повноважні представники відносно цієї угоди домо­вилися про таке:

  1. відповідні влади обох Високих Сторін, що домовляються, підтримуватимуть тісне співробітництво у справі обміну ін­формацією про діяльність комуністичного "Інтернаціоналу", а також з приводу прийняття роз’яснювальних і оборонних захо­дів у зв'язку з діяльністю комуністичного "Інтернаціоналу";

  2. відповідні влади Високих Сторін, що домовляються, вживатимуть у межах чинного законодавства суворі заходи проти осіб, які прямо або побічно, всередині країни або за кордоном перебувають на службі комуністичного "Інтерна­ціоналу" або служб його підривної діяльності;

  3. з метою полегшення означеного в пункті І співробіт­ництва між відповідними владами обох Високих Сторін, що домовляються, буде засновано постійну комісію, в якій будуть вивчатися й обговорюватися подальші оборонні заходи, необхідні для запобігання підривної діяльності комуністичного "Інтернаціоналу'-'"

Запитання до документа

1. Чим було зумовлено підписання даного пакт

2. До яких наслідків в&но призвело?

2. Мюнхенська угода (витяг).

29 Вересня 1938 року

"Німеччина, З'єднане Королівство, Франція та Італія, згідно з уже принципово досягнутою угодою відносно поступ­ки Судето-німецької області, домовилися про такі умови і форми цієї поступки, а також про необхідні для цього заходи, й проголошують себе на виконання цієї угоди відповідальними кожна зокрема за забезпечення заходів, необхідних для її виконання:

  1. Евакуація починається з 1 жовтня.

  2. З'єднане Королівство, Франція, Італія згодилися з тим, що евакуацію території буде закінчено до 10 жовтня, причому не буде вдіяно жодних руйнацій споруд, що існують, і що чехословацький уряд несе відповідальність за те, що евакуацію області буде проведено без пошкодження означених споруд.

  3. Форми евакуації буде встановлено в деталях міжна­родною комісією, що складається з представників Німеччини, З'єднаного Королівства, Франції, Італії та Чехословаччини

  4. Поетапне зайняття німецькими військами районів з переважаючим німецьким населенням починається і І жовт­ня. Інша область, Що має здебільшого німецький характер, буде негайно визначена згаданою вище міжнародною комісією, і вона буде шйнята німецькими військами до 10 жовтня.

  5. Згадана у параграфі 3 міжнародна комісія визначає райони, в яких має відбутися плебісцит Ці райони до закін­чення плебісциту будуть зайняті міжнародними військовими частинами. Ця ж міжнародна комісія повинна визначити порядок проведення плебісциту, причому за основу слід узяти порядок проведення плебісциту в Саарській області- Міжнародна комісія призначить також: день проведення плебісциту одначе цей день не повинен бути призначений пізніше кінця листопада"

Запитання до документа

  1. Виходячи з наведених положень, визначіть, яку мету переслідували країни, укладаючи дану угоду; як можна схарактеризувати їхні дії.

Запам'ятайте дати:

жовтень 1935

травень 1936 р. італійсько-ефіопська війна; загарбання Італією Ефіопи.

23 жовтня 1936 р. підписання договору про співробітництво між Німеччиною та Італією (вісь Берлін

Рим).

25 листопада 1936 р .- укладення "Антикомінтернівського пакту" Німеччиною та Японією.

липень 1937 р - розв'язання Японією великомасштабної війни проти Китаю.

серпень 1937 р- - укладення пакту про ненапад між Китаєм і СРСР

6 листопада 1937 р. — приєднання Італії до "Антикомінтенівського пакту".

11-12 березня 1938 р. - окупація Австрії німецькими військами, загарбання її Німеч­чиною ("аншлюс").

29-30 вересня 1938 р. — Мюнхенська угода між Великою Британією, Францією, Італією, Німеччиною.

15 березня 1939 р. окупація Чехословаччини німецькими військами.

ПЕРЕДДЕНЬ ВІЙНИ