Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорні конспекти всесв історія / Підручники / Всесвітня історія (1914 - 1939).doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
2.97 Mб
Скачать

7. Зовнішня політика Польщі

У польській зовнішній політиці після перевороту 1926 р. як головний напрямок зберігався курс на союз із Фран­цією. Польща підтримувала тісні стосунки і з членом Малою Антанти — Румунією. З нею Польща була пов'я­зана договором про союз 1921 р. Протягом тривалого часу велися переговори з СРСР про укладення пакту про нена­пад, що завершилися його підписанням у липні 1932 р.

Після смерті Пілсудського 1935 р. міністр закордонних справ Ю. Бек неухильно провадив курс на зближення із гітлерівською Німеччиною, а відносини з СРСР характе­ризувалися дедалі зростаючою напругою.

Під час чехословацької кризи 1938 р. Польща відмови­лася пропустити радянські війська крізь свою територію для подання допомоги Чехословаччині. Гітлер після Мюн­хена зажадав від Польщі приєднання до Німеччини Гдан­ська та проведення крізь польське Помор'є екстериторі­альної автостради, що мала з'єднати Німеччину зі Східною Пруссією. Польща відхилила ці вимоги. Польсько-німець­кі відносини ще більш погіршилися навесні 1939 р., коли Гітлер після ліквідації незалежної Чехословаччини поси­лив тиск на Польщу. Польща не капітулювала перед Гітлером, розраховуючи на допомогу Великої Британії та Франції, які в квітні 1939 р. заявили про свої гарантії незалежності Польщі.

Здійснивши поворот у зовнішній політиці вбік співро­бітництва із західними державами, польський уряд не пі­шов на зближення з СРСР. На цих позиціях Польща залишилася і під час англо-франко-радянських перегово­рів улітку 1939 р. її зовнішньополітичний курс створив несприятливі умови для відбиття гітлерівської агресії.

Запитання і завдання

  1. У чому полягає сутність закону СІЛА про нейтралітет, прийнятого 1935 р.?

  2. Проаналізуйте зовнішню політику Великої Британії у другій половині 30-х років.

  3. Які акції застосовувала Франція у 20-х роках з метою послаблення Німеччини?

  4. Чому, на ваш погляд, відбулася еволюція зовнішньої по­літики Франції у 30-х роках?

  5. Які завдання у зовнішній політиці ставили перед собою нацисти після приходу до влади в Німеччині?

  6. Яким чином Гітлер почав порушувати Версальський до­говір у середині 30-х років?

  7. У чому полягали експансіоністські претензії Італії?

  8. Розкрийте значення радянсько-французького та радян­сько-чехословацького договорів 1935 р.

9. Як розвивалися польсько-німецькі відносини в 30-х роках? 10. Складіть порівняльну таблицю "Зовнішньополітичні прі­оритети провідних країн світу за схемою:

Документи і матеріали

1. Із договору про взаємну допомогу між Союзом

Радянських Соціалістичних Республік

та Французькою Республікою.

2 Травня 1935 року

"Стаття 1

У випадку, коли СРСР або Франція стали б предметом погрози або небезпеки нападу з боку якоїсь європейської держави, Франція і відповідно СРСР зобов'язуються присту­пити обопільно до негайних консультацій з метою прийнят­тя заходів для дотримання постанови статті 10 статуту Ліги Націй.

Стаття 2

У випадку, коли в умовах, передбачених в статті 15, параграф 7, статуту Ліги Націй, СРСР або Франція стали б, незважаючи на щирі мирні наміри обох сторін, предметом неспровокованого нападу з боку якоїсь європейської держави, Франція і взаємно СРСР подадуть одне одному негайну допомогу й підтримку".

Запитання до документа

1. Які зобов'язання брали на себе СРСР і Франція у випадку нападу на одну з них третьої держави?