Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорні конспекти всесв історія / Підручники / Всесвітня історія (1914 - 1939).doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
2.97 Mб
Скачать

1. Про закон Роулетта

"Будь-який індієць, якщо його підозрювали, міг бути заарештований без ордера і затриманий без суду на необме­жений час; обвинувачений позбавлявся права на захист і не міг вдатися до послуг свідка на свою користь; замість суду присяжних вводився закритий трибунал, право на апеляцію скасовувалося, поліція мала право застосовувати тортури, влада отримувала право спеціальним наказом позбавляти свободи пересування підозрюваних в патріотичній діяльності осіб. Володіння "підбурювальними матеріалами" і наміри опу­блікувати або розповсюдити їх були незаконними й підлягали покаранню тюремним ув'язненням".

Запитання до документа

  1. Чим було викликане таке ставлення до індійців?

  1. Які висновки можна зробити, виходячи зі змісту доку­мента?

2. Напутні побажання Ганді селянству

1921 рік

"1. Ми не повинні нікому завдавати шкоди. Ми не повинні проти кого б не було використовувати палки і коси.

2. Ми зобов'язані підкорити серця наших супротивників дружбою й покорою, а не тим, що будемо руйнувати іригацію і відмовлятися сплачувати ренту або нести перед поміщиком призначені справи або повинність.

  1. Ми не повинні піддавати пограбуванню земіндарські маєтки. Ми не повинні віднімати чужу землю.

  2. Ми й надалі зобов'язані сплачувати ренту й податки.

  3. Ми повинні пам'ятати, що поміщики наші кращі друзі.

Запитання до документа

1. Яким чином даний документ характеризує принцип гро­мадянської непокори?

3. Про м. К. Ганді

"Люди називають його Махатма "Велика душа". Йому це не подобається, він не полюбляє гучних слів і не вважає себе ані великим мислителем, ані вченим, ані вождем. Він різко протестує, коли ім'я Махатма викликає у вухах прос­тих індійців уявлення про нього як про посланця божого, як про святого, що нібито здатний творити дива і один взяти на себе турботу про звільнення Індії. Навколо його худого тіла шматок домотканої тканини кхаді, сандалі на босу ногу, у руках посох — і усе. Спокійні, як глибокі води, очі завжди горять світлом внутрішньої сили, беззуба відкрита посмішка дитини на безтурботному лагідному обличчі, великі вуха, що уважно слухають співрозмовника.

У стосунках з людьми простий і сором'язливий, жодної пози. Начисто позбавлений самолюбства, зарозумілості, при­стосовництва, хитрощів. Напрочуд довірливий і безкорисливий. Ніколи не скаже неправди, навіть якщо це коштувало б йому життя. Не любить надовго залишатися на одному місці, постійно роз'їжджає країною. Усю Індію виходив пішки, і її народу краще нього ніхто не знає. З кожним індійцем бесіду веде його рідною мовою — хінді, урду, тамілі, гуджараті, тєлугу, бенгалі, з англійцями — досконалою англійською.

Спить на підлозі або топчані і дуже мало, працює ж безперестанку. В будинку жодних зайвих речей, прикрас, меблів лише найнеобхідніше. Вміти обходитися тим, чим задовольняється бідний трудівник, його правило. їсть лише вегетаріанську їжу, не вживає молока і яєць, не п'є жодних міцних та збуджуючих напоїв включаючи чай. Природно, не палить. Служників не має. Сам готує їжу, миє за собою посуд і повністю обслуговує себе. Чекає того ж від своїх близьких, але свою волю їм не нав'язує.

Відкрито визнає свої помилки, не прагне ораторського успіху, популярності, не приймає жодних почесних титулів, звань і не претендує на високі державні пости, відхиляє будь-які подарунки. Постійне самообмеження пристрастей і бажань спосіб його думок і життя.

Зовсім не схожий надсильних світу цього. І все-таки він велика і сильна людина. Його слухаються мільйони. Про нього говорить увесь світ. Він дуже прозорливий і тонкий політик, що має загострену інтуїцію, уміння бачити невидиме, дося­гати компромісу в безкомпромісній боротьбі, поступатися супротивникові, зберігати в чистоті принципи, віддаляти ціль в ім'я чесних і справедливих засобів її досягнення".

Запитання до документа

  1. Чому індійці називали М. Ганді "Великою душею"?

  2. Поясніть, як зрозуміти слова "Зовсім не схожий на сильних світу цього".

  3. Які риси характеру М. Ганді вам найбільш запам'я­талися?

Запам'ятайте дати:

1919-1922 рр. піднесення національно-визвольного руху в Індії.

  • 1919р. — введення закону Роулетта.

  • грудень 1920 р. — початок кампанії громадянської непокори.

  • 11 березня 1930 р. — початок "соляного походу".

  • 1932 р. — початок другої кампанії громадянської непокори.

1935 р. — британський парламент прийняв Закон про управління Індією.

КРАЇНИ ШВДЕННО-СХІДНОЇ АЗІЇ