Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорні конспекти всесв історія / Підручники / Всесвітня історія (1914 - 1939).doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
2.97 Mб
Скачать

6. Східний театр воєнних дій

Інакше розвивалися події на Східному театрі, де сторо­ни застосували тактику швидких маневрових дій. Росій­ська армія була змушена розпочати наступ на Східну Прусію на відчайдушне прохання про допомогу з боку своєї союзниці Франції, коли німецькі війська рвалися до Парижа. Східно-Пруська операція для російських військ виявилася невдалою через неузгодження дій 1-ї та 2-ї російських армій. Новий командувач німецькими війська­ми генерал Гіндербург, використовуючи розгалужену сис­тему залізниць, оточив ударні сили 2-ї російської армії, розгромив їх і примусив російські війська в середині верес­ня залишити Східну Прусію. Наступ російських армій під командуванням генерала Брусилова в Галичині та на Буко­вині був, напроти, вдалим. Битва в Галичині відбувалася одночасно з .битвою у Східній Прусії у вересні 1914 р. Російські війська в перші дні наступу (битва тривала з 5 серпня по 13 вересня 1914 р.) відкинули австрійські війська від Львова, а потім змусили їх покинути територію Галичини. Австрійці залишили лише сильний гарнізон в обложеному росіянами Перемишлі. Вони втратили 400 тис. чоловік, в тому числі 100 тис. полоненими; російські вій­ська — 230 тис.

7. Бойові дії на Балканах та на Кавказі

На Балканському фронті бойові дії відбувалися між Австро-Угорщиною та Сербією і Чорногорією. Спочатку тут було 3 австрійські армії — 2, 5, 6-та, але з початком воєнних дій між Росією та Австро-Угорщиною в Галичині остання змушена була терміново перекидати 2-у армію на Російський фронт. Сербія розгорнула свої збройні сили у складі чотирьох армій, на допомогу їй прийшла чорногор­ська армія. Мужні сербські та чорногорські народи, які прекрасно знали місцеві умови й поєднували боротьбу польових військ з партизанськими методами, могли трива­лий час вести війну, навіть не отримуючи допомоги союз­ників. Так і сталося. Більше року, до осені 1915 р., невеликі сили Сербії та Чорногорії самостійно захищали свої тери­торії від австро-угорських військ, незважаючи на гостру нестачу озброєння та боєприпасів.

З грудня, отримавши від союзників боєприпаси та продовольство, сербські війська перейшли в наступ і вже 15 грудня звільнили Белград. Сербію було звільнено від ворожих військ. Протягом 1914 р. австро-угорська армія

втратила на Сербському фронті 7600 офіцерів і 274 тис. солдатів.

Кавказький фронт виник після вступу у війну Туреч­чини на боці Німеччини. 2 серпня 1914 р. у глибокій таємниці було підписано німецько-турецький союзний до­говір. З кінця 1913 р. турецькою армією керували німецькі генерали на чолі з генералом Лиманом фон Сандерсом, які навчали турків за німецьким зразком. Військові дії проти Росії Туреччина розпочала раптово, без оголошення війни. 29 жовтня турецькі міноносці потопили російський кано­нерський човен "Донець", а 30 жовтня германо-турецький флот розпочав обстріл портів Севастополя, Феодосії, Но­воросійська. У відповідь на це російський уряд оголосив Туреччині війну, російська кавказька армія 2 листопада 1914 р. перетнула кордон і вирушила вглиб турецької тери­торії. Турецькі війська, в свою чергу, вторглися до Батум­ської області. Найбільш значною подією цього періоду на Кавказькому фронті була Сарикамишська операція, що відбувалася з 22 грудня 1914 р. по 7 січня 1915 р. Турки прагнули розгромити сарикамишський загін, в якому було зосереджено головні сили російської кавказької армії. Ро­сійські війська чинили гідний опір турецьким атакам, а З січня перейшли у наступ. Сарикамишська операція скін­чилася повним знищенням 3-ої турецької армії.

Таким чином, в цілому воєнні дії 1914 р. завершились на користь Антанти. Німці не досягли Парижа, австрійці зазнали поразки в Сербії та Галичині, турецькі війська — біля Сарикамиша. Японці в Китаї захопили німецькі орен­дні території. В Африці спільними зусиллями Франції та Британії було захоплено німецькі колонії Того, Камерун та Східну Африку. Отже, плани "блискавичної війни" зазнали краху. Розпочалася затяжна виснажлива боротьба, яка три­вала чотири роки.

Запитання і завдання

  1. Які військово-політичні блоки було створено напр. XIX на поч. XX ст. ?

  2. Розкажіть про англо-німецьке суперництво у військовій та інших сферах.

  1. Схарактеризуйте стратегічні плани противників.

  1. У чому, на ваш погляд, криються причини Першої світо­вої війни ?

  2. Висловіть своє ставлення до червневих 1914 р. подій у Сараєво.

  3. Як австро-сербський конфлікт вплинув на подальший розвиток подій ?

  1. Розкажіть про план Шліффена та його крах.

  2. Чому зазнав невдачі наступ російських військ у Східній Прусії восени 1914 р. ?

  3. Схарактеризуйте бойові дії на Балканському та Кав­казькому фронтах 1914 р.

10. Які події свідчили про те, що війна стала світовою?

Документи і матеріали