Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорні конспекти всесв історія / Підручники / Всесвітня історія (1914 - 1939).doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
2.97 Mб
Скачать

7. Контрнаступ військ Антанти на р. Соммі

Активні дії російських військ влітку 1916 р. полегшили Британії та Франції підготовку і проведення наступу в районі р. Соммі. Ця операція була складовою частиною загального стратегічного плану Антанти на 1916 р. В її проведенні брали участь 3 французькі і 2 англійські армії (64 дивізії) або 45% загальної чисельності англо-французьких сил на Західному фронті. Прорив намічалося вести на ділянці в 70 км, залучити 50% важкої артилерії і до 40% авіації союзників. Головний удар завдавала 4-а англійська

Воєнні дії на Східному фронті в 1914—1917 рр.

армія. Цікаво, що, виходячи з досвіду 1915 р., операція на Соммі планувалася як "важка й довготривала битва". Вона готувалася більше 5 місяців, дуже ретельно і з великим розмахом. Заздалегідь було споруджено нові залізничні колії, мости, аеродроми. Загальна перевага англо-французів над німцями в місці прориву становила: в піхоті — більше ніж в 4,6; в артилерії — в 2,7; в авіації — майже в 3 рази. У вересні 1916 р. англійці вперше використали танки, що справило величезний ефект як військовий, так і психологічний. Танки тоді були 8,1 м завдовжки, 4,1 м завширшки, 2,5 м заввишки. Середня швидкість стано­вила 3,7 км/год, запас ходу — 19 км. Температура всере­дині машини сягала +70°С.

Під час наступу 15 вересня п'ять танків загрузли в болоті, дев'ять відстали через несправність, до німецьких окопів дійшло 18 танків. "Металеві страхіття прасували окопи, розстрілювали очманілу від жаху піхоту, рвали ко­лючий дріт, самі залишаючись невразливими для кулемет­ного вогню ворога", — писав свідок цієї події.

У 1917 р. танки вже використовувались англійцями та французами досить широко. На кінець війни Велика Бри­танія та Франція мали більше 7 тис. танків. Німеччина тільки 1917 р. приступила до їх створення й мала на кінець війни біля 70 машин.

Артилерійська підготовка операції почалася 24 червня і тривала 7 днів — до 1 липня. За цей час тільки у смузі 6-ї французької армії було випущено 2,5 млн. снарядів, або 0,9 т металу на квадратний метр. Операція втягнула в орбіту 150 дивізій, до 10 тис. гармат, 1 тис. літаків та багато інших видів зброї. Битва на Соммі знаменувала перевагу англо-французької техніки, що було ознакою виснаження Німеччини. Стратегічна ініціатива переходила до рук Ан­танти. Бойові дії точилися до кінця листопада, біля 4 місяців, поглинувши величезну кількість людей. Німці втратили до 538 тис, французи — 341 тис, англійці — 453 тис. чол.

8. Підводна війна

Підводна війна розпочалася ще 1914 р., коли англійці встановили морську блокаду Німеччини. Для здійснення блокади вони використали великі крейсерські сили. Тоді Німеччина почала за допомогою підводних човнів топити ворожі кораблі. Вже у вересні—жовтні 1914 р. німецькі підводні човни потопили 5 британських крейсерів, 1 під­водний човен, декілька торгових суден та десятки риболовецьких траулерів. Наприклад, німецький човен "11-9" за один день 22 вересня потопив 3 британських броньованих крейсери ("Хог", "Абукір", "Крессі"). Престижу англійсько­го флоту було завдано чуттєвого удару.

1915 р. німці розгорнули підводну блокаду Британії. Вже з січня 1915 р. вони розпочали необмежену війну проти торгового судноплавства з метою економічної бло­кади Британських островів. 18 лютого 1915 р. німецьке командування офіційно оголосило, що води, які омивають Англію та Ірландію, вважаються воєнною зоною, й будь-яке судно, зустрінуте в цих водах, підлягатиме знищенню. Незважаючи на протести США та інших нейтральних кра­їн з приводу грубого порушення принципів нейтрального судноплавства, німецькі човни вже 19 лютого приступили до активних дій

Проте Німеччина на той час ще не мала можливостей створити серйозну загрозу для англійців. У Північному морі вона мала лише 23 підводних човни і тільки 8-9 з них могли діяти одночасно. Протягом 1915 р. до ладу стало ще 62 човни. Крім торгових суден, нападові підлягали й паса­жирські кораблі. Особливе обурення в світі викликав той факт, що 7 травня 1915 р. німецький підводний човен "U -20" потопив англійський трансатлантичний лайнер "Лузітанія", що йшов із США до Англії. На його борту знаходилося 1959 пасажирів, в тому числі 440 жінок та дітей. Врятувати вдалося лише 761. Після цього уряд США та уряди інших країн почали вимагати від уряду Німеччини не допускати більше подібних випадків. Кайзер видав наказ, який забороняв дії проти пасажирських суден, але морське командування продовжувало топити всі судна. Окремі підводні човни досягали виняткових результатів. Так, човен "U-38" тільки за один свій трьохтижневий похід у серпні потопив 22 пароплави, 5 риболовецьких суден та З вітрильники, загальним тоннажем 70 тис брутто-тонн.

У 1916 р. підводна війна тривала, проте головним завданням Німеччина вважала будівництво підводних чов­нів. Після Ютландської морської битви 31 травня — 1 червня 1916 р., в якій німецький флот зазнав поразки, команду­вання дійшло висновку, що не зможе зрівняти сили свого флоту з англійським. Тому з 1 лютого 1917 р. розпочалася необмежена підводна війна.

Таким чином, в 1915-1916 рр. жодній із воюючих сторін не вдалося схилити чашу терезів на свій бік, хоча поступово країни Антанти накопичували сили для вирішальних боїв.

Запитання і завдання

  1. Порівняйте співвідношення сил австро-німецької та ро­сійської армій під час Горлицької операції.

  2. Чому, на вашу думку, російські війська зазнали нищівної поразки влітку 1915 р. ?

  3. Як сталося, що країни Антанти зазнали невдачі у Дарда­неллах?

  4. Проаналізуйте обставини вступу у війну Італії та Бол­гарії. Які цілі вони переслідували?

  5. Схарактеризуйте наслідки бойових дій 1915 р.

  6. Складіть таблицю співвідношення сил воюючих сторін під час Верденської битви. Чому її назвали "верденською м'ясорубкою"?

  7. Яке значення мав Брусилівський прорив для воєнних дій на Західному фронті?

  8. Розкажіть про використання танків під час битви на р. Соммі. Чи мало це стратегічне значення для подаль­шого перебігу війни?

  9. Подумайте, які цілі ставила Німеччина, розпочинаючи підводну війну. Висловіть своє ставлення до такого ме­тоду ведення війни.

Документи і матеріали