Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЕРЕКЛАД_КНИГИ_ЛЕВЧЕНКО_Л.О..doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
3.29 Mб
Скачать

Місце «всеосяжність партій»у відносинах між громадянським суспільством і державою

Громадянське суспільство

партії держава

Партії, будуючи коаліції, захищають одні інтереси від експлуатації з боку інших інтересів, тобто стають відкритими до будь-яких інтересам. Виборчі кампанії перетворюються на вибір команди лідерів, а не в боротьбу ідеологічно і соціально згрупованих інтересів. Меір і Катц підкреслюють, що «всеосяжність партії» набувають нові важливі якості, які були не властиві їх попередникам. По-перше, положення партій як брокерів між громадянським суспільством і державою передбачає, що партії починають проявляти свої власні інтереси, відмінні від інтересів їх клієнтів. Більше того, вони здатні брати винагороду за свої послуги. По-друге, здатність партій виконувати брокеражние роботи залежить не тільки від їх здатності звертатися до електорату, але також від їхньої здатності маніпулювати державою. Але якщо партія може маніпулювати державою в інтересах своїх клієнтів в цивільному суспільстві, вона так само здатна маніпулювати державою у своїх власних інтересах (ibid, p. 14).

Подальший розвиток партій йде в напрямку все більш тісного зв'язку між партіями і державою, а також посиленням зв'язку між партіями. Виникає тип «картельних партій» стає механізмом розподілу державних посад між професійними групами політиків, які базуються на безпосередності зв'язку політика і виборця без посередництва партійної організації, на широкій коаліційній основі, на со-ності дистанції між лідерами і виборцями, на великих державних субсидії партійної діяльності і т.д. (Beyme, 1996, р. 145-146). Змінюються структури електоральної конкуренції: вони стають обумовленими і регульованими. Звичайно, партії продовжують конкурувати між собою за державні посади, але, як підкреслюють Катц і Меір, «вони роблять це, визнаючи, що вони розділяють зі своїми конкурентами взаємний інтерес у колективному організаційному виживання, і в деяких випадках навіть обмежений стимул до змагання дійсно замінюється позитивним стимулом не конкурувати »(Katz, Mair, 1995, p. 19 - 20). Кампанії, проведені «картельними партіями», стають капіталінтенсівнимі, професійними і централізованими; партії цілком покладаються на ресурси, що очікуємо від держави. Змінюється відношення між лідерами й партійними членами. Діяльність «картельних партій» призводить до. Того, що відмінності між членами і нечленами партій стають несуттєвими. Атомістична концепція партійного членства грунтується на можливості прямого контакту виборця з лідерами, минаючи посередницьку роль партійних організацій. Посилюється самостійність місцевих партійних лідерів, а також їх вплив на політику центру.

Картельні партії викликають необхідність перегляду нормативної моделі демократії. Сутністю демократії стає здатність виборців вибирати з фіксованого числа політичних партій. Партії стають групами лідерів, які конкурують за можливість зайняти урядові пости і взяти відповідальність на майбутніх виборах за урядову діяльність. «Демократія стає публічним запобіганням еліт, а не включенням населення у виробництво політичної стратегії» (ibid, p. 22). Якщо раніше можна було говорити про чіткий поділ правлячих і опозиційних партій, то при картельній типі партії жодна із значущих партій не може розглядатися знаходиться «поза владою».

Нерозрізненість партійних програм робить відповідальними за державну політику всі партії і в той же час знижує відповідальність конкретної партії. Демократія швидше стає засобом досягнення соціальної стабільності, а не соціальних змін.

Основні ознаки чотирьох типів партій - елітних, масових, «всеосяжність», «картельних» - були складені авторами концепції в таблицю (див. табл. 1). Вона дозволяє більш чітко представити відмінності між типами партій, а також побачити тенденції у розвитку західно-європейських партій. З деяким коректуванням подібна таблиця представлена в роботі Бейме (Beyme, 1996, р. 150).