Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЕРЕКЛАД_КНИГИ_ЛЕВЧЕНКО_Л.О..doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
3.29 Mб
Скачать

Свобода в країнах снд в 1999 р. *

Країна

Політичні права

Громадянські свободи

Класифікація країни

Азербайджан

6

4

Частково вільна

Вірменія

4

4

Частково вільна

Білорусь

6

6

невільна

Грузія

3

4

частково

Казахстан

6

5

невільна

Киргизія

5

5

частково

Молдова

2

4

частково свободная

Росія

4

5

Частково вільна

Таджикистан

6

6

невільна

Туркменістан

7

7

невільна

Україна

3

4

Частково вільна

Узбекистан

7

6

невільна


Джерело: http://www.freedomhouse.org/ratings/index.htm.

11.6. Індекс політичної демократії Болла

Кеннет Болле був одним з перших дослідників-компаративістів, хто почав проводити систематичний аналіз обгрунтованості запропонованих іншими дослідниками індексів демократії, ступінь близькості запропонованих заходів, систематичні помилки вимірювання і т.д. (Bollen, 1979, 1980, 1993). Одночасно з цим він розробляє свій власний індекс демократії, який отримує визнання в порівняльної політології. Найбільш повно індекс представлений у статті Болла 1980

Вихідною теоретичною посилкою Болла виступає розуміння демократії як певної системи взаємозв'язку еліт і нееліт. Саме відмінності у володінні політичною владою між елітами і нееліта дозволяє визначити, яка нація є демократичною. Звідси випливає його визначення демократії: «Я визначаю політичну демократію як ступінь, в якій політична влада еліти мінімізована, а політична влада нееліта максимізована» (Bollen, 1980, р. 372). Складність емпіричного аналізу демократії полягає у відсутності широко прийнятої заходи політичної влади. Болле вважає, що запропоновані індикатори політичної участі (відсоток населення, що приймає участь у виборах) і політичної стабільності або є недостатніми, або взагалі не свідчать про ступінь демократичності (особливо стабільність).

Болле виробляє свій індекс політичної демократії (POLDEM), який він застосовує для аналізу демократій в I960 і 1965 рр.. і порівнює його обгрунтованість і ефективність з іншими заходами. У якості змінних аналізу він виділяє дві характеристики політичної демократії: політичні свободи і народний суверенітет (виражений в електоральному процесі). Операціоналізіруя ці змінні, Болла виділяє ряд індикаторів, вимірювання яких здійснюється на підставі шкал різної розмірності.

Трьома індикаторами політичних свобод є: (1) свобода преси, (2) свобода груповий опозиції і (3) урядові санкції. Свобода преси оцінюється за дев'ятибальною шкалою, яка дозволяє виміряти ступінь контролю, зазвичай здійснюваного будь-яким офіційним органом, який має влада втручатися у поширення та обговорення новин.

Свобода груповий опозиції вимірює рівень політичного плюралізму. Тут використовується чотирибальною шкала, що враховує відсутність партій, наявність однієї партії, наявність домінантною партії з сателітами і наявність безлічі самостійних партій. Індикатор «урядові санкції» визначається як дії уряду, які спрямовані на обмеження політичної активності однієї або більше груп населення. Вони включають в себе цензуру засобів масової інформації, інституціоналізацію комендантської години, заборона або шельмування політичних партій, арешт членів опозиційних партій. Цей індикатор заснований на числі таких подій.

Таблиця 7