Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЕРЕКЛАД_КНИГИ_ЛЕВЧЕНКО_Л.О..doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
3.29 Mб
Скачать

11.2. Індекс політичного розвитку Катрайт

Дослідження Філіпа Катрайт було, мабуть, першим досвідом компаративного емпіричного аналізу власне політичного розвитку (Cutright, 1963). Воно було спочатку опубліковано в «American Sociological Review» в 1963 р. як реакція на дослідження умов демократії, розпочате Сеймуром Ліпсета, в якому розбиття країн на демократичні і авторитарні не супроводжувалося емпіричним аналізом рівня політичного розвитку за допомогою будь-яких індексів (Lipset, 1959 ). Ліпсет розподілив країни Європи, Північної і Латинської Америки на групи демократичних і диктаторських, стабільних і нестабільних систем, використовуючи такі критерії: (1) «політична формула», тобто система вірувань, легітимізує демократичні системи та особливі інститути - партії, вільну пресу і т.д., яка визнається всіма, (2) один набір політичних лідерів, які формують уряд, (3) один або більше наборів лідерів, які не формують уряд, діють як легітимну опозиції, намагаючись завоювати урядові пости (Lipset / 1959 /, 1969, р. 153). Своїм завданням він ставив показати, як різні умови (добробут, індустріалізація, освіта і урбаніза ¬ ція) впливають на характер політичного режиму і на його стабільність. Але він не намагався вимірювати характеристики самих політичних режимів. У цьому відношенні Катрайт пішов далі і спробував визначити змінні та індикатори політичного розвитку, які б дозволили здійснити ранжування досліджуваних країн. Він виходив з переконання, що «ступінь політичного розвитку може бути виміряна, і кожна нація може бути розміщена на континуумі розвитку, що дозволить порівнювати її з будь-якою іншою нацією у світі» (Outright, / 1963 / 1969, р. 195).

Індекс політичного розвитку будувався Катрайт з акцентом на демократичному процесі формування державних інститутів (законодавчої і виконавчої гілок влади). При цьому він стверджував, що концепція, якої автор керується при конструюванні індексу, є досить простий - «політично розвинена нація має більш складні і спеціалізовані національні політичні інститути, ніж менш політично розвинена». Операціональної, підкреслював Катрайт, акцент ставиться на тій ролі, яку відіграють політичні партії в державному житті (ibid). Оцінна шкала від 0 до 3 балів використовується ним для аналізу формування законодавчих і виконавчих органів державної влади в 77 країнах (виключаючи африканські) за період 1940 - 1960 років.

Кожна держава оцінювалося за кожен окремий рік шляхом приписування балів (0 - 2) за формування законодавчої влади і - (0-1) за формування виконавчої влади. Таким чином за весь період (21 рік) кожна держава могла отримати максимально 63 бали. Бали розподілялися в за-лежно від наступних критеріїв:

Бали Законодавча влада:

2

Нижня палата парламенту або весь парламент складається з

представників двох або більше політичних партій, партійне меншість займає щонайменше 30% всіх місць.

1

Парламент існує, його члени представляють більше однієї

політичної партії, але «правило 30%» порушено.

0

Парламент не існує або був скасований; парламент

представляє одну партію; діяльність парламенту підпорядкована військовим чи іншій політичній силі (пародійні парламенти колоніальних країн).

Виконавча влада:

1

Державою керує глава виконавчої влади, який

був призначений на основі багатопартійної конкуренції; при цьому

зберігалися умови отримання 2 балів законодавчої

владою.

0,5

Глава виконавчої влади був обраний, але не дотримувалися

умови для отримання 1 бала.

0

Парламент припинив існування; держава управляється

традиційним правителем.

Даний індекс політичного розвитку використовувався Катрайт не тільки для ранжирування держав, але і для кореляційного аналізу взаємозв'язку політичного та соціально-економічного розвитку (освіта, економічний розвиток, системи комунікацій, урбанізація і розподіл робочої сили). Індекс Катрайт використовувався при вивченні впливу соціально-економічних умов на демократію А. Смітом (Smith, 1969), при вивченні державної розвитку М. Олсен (Olsen, 1968). Однак індекс політичного розвитку Катрайт піддався і справедливій критиці за вузькість і дуже великий акцент на державних інститутах. Втім заслуга Катрайт у постановці та першому рішенні проблеми вимірювання демократії ніким не зменшується.