Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЕРЕКЛАД_КНИГИ_ЛЕВЧЕНКО_Л.О..doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
3.29 Mб
Скачать

14.2. Типи виборчих систем

Тип виборчої системи визначається насамперед тим, яку кількість голосів виборців необхідно для перемоги або отримання місць у парламенті. Зазвичай виділяють наступні три ос-новних системи, які можуть підрозділятися на види: плюральна, мажоритарна, пропорційна, а також четверта - сушанная (див. табл. 1).

Плюральним система (Пл) є там, де перемогу на виборах здобуває кандидат, який отримав відносну більшість голосів, тобто більше, ніж будь-який з його суперників. Іноді цю сис-тему не виділяють в окремий, а відносять до мажоритарних в один тур. Вона часто називається системою «першого минулого, по-променя пост» («first past the post»). Плюральним система в 1997 р. застосовувалася в 68 країнах. Дана система часто використовується при виборах президента (Колумбія, Коста-Ріка, Домініканська Респуб-лику, Ісландія, США, Венесуела), рідше при виборах нижньої в палати парламенту (Великобританія, Канада, США, Японія, в ряді раз-розвиваючих країн: Багами, Індія, Джамайка та ін.)

Найбільш часто в ній використовуються одномандатні округи, коли від кожного округу обирається тільки один представник і виборец має тільки один голос. Перемагає при цій системі той, хто набирає відносну більшість голосів. Це - дуже проста і зрозуміла система. Проте вона має ряд недоліків, основний з яких - диспропорційність, тобто непредставленности частини (іноді досить великий) у відповідному органі влади.

Але можуть використовуватися і багатомандатні округи, коли виборчі-РАТЕЛ має стільки голосів, скільки місць потрібно заповнити, і він має право використовувати всі з них або тільки частина за своїм розсуд (block-vote system) (наприклад, місцеве самоврядування у Великобританії) . Подібна система діяла в 1997 р. в 13 стра-нах. Дана система дозволяє виборцю здійснювати індивідуний вибір представника і досить зрозуміла для нього. Але вона створює хороші умови для сверхпредставленності однієї партії в парламенті, яка може отримати всі місця в парламенті, хоча завойованих голосів буде не набагато більше, ніж простебільшість.

Унікальним прикладом використання багатомандатних округів була Японія до 1995 р., де виборець мав обмежене число голосов, менше, ніж число мандатів в окрузі (limited vote system), аж до одного голосу - система з одним непередаваним голосом (single non-transferable vote system). Перемагали при цій системі ті кандидати, які набирали відносну більшість голосів, але більше, ніж електоральний поріг (у Японії одна четверта квоти Хера в окрузі). Система з одним непередаваним голосом ис-користувалася також у Кореї (1973 - 1988) і на Тайвані. Ці системи іноді називають напів-пропорційними, так як вони дають мож ¬ ливість бути представленими в обираються органах всім більш-менш значним групам виборців. Чим менше число голосів має виборець і чим більше число місць є у навколишн, тим менше стає дана система мажоритарної і тим більше пропорційній (Lejiphart, 1994, р. 40; Grofman, 1999).

Таблиця 1