Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЕРЕКЛАД_КНИГИ_ЛЕВЧЕНКО_Л.О..doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
3.29 Mб
Скачать

9. Третя хвиля демократизації

У 80 - 90-і роки знову зріс інтерес дослідників-компаротивістів до проблем демократії і факторам, її обумовлює. Це пояснюється частково тим, що демократизація, що проходила в ряді регіонів світу, супроводжувалася тенденціями, раніше не властиві становленню демократії. Ці нові політичні реалії створили додатковий імпульс для дослідників: формується нова предметна сфера аналізу, а отже, ситуація спору і роздуми про нових теоретичних підходах до неї. Порівняльна політологія в подібних умовах набувала можливість, по-перше, проводити порівняння різних історичних етапів становлення демократії, по-друге, виявляти групи країн, що здійснюють подібні по тенденції процеси в різних географічних, соціально-економічних, культурних і міжнародних умовах.

Як ніколи зросла увага до теоретичної сторони питання. Виявилося, що колишні концептуалізації «умов демократії» зажадали якої серйозної трансформації, або взагалі відмови від колись підтверджених емпіричних узагальнень. До того ж інтерес до демократії в Латинській Америці, Африці, Азії і Східній Європі змусив дослідників-компаративістів звернути увагу і на стан демократії в тих регіонах, які характеризувалося давніми демократичними традиціями. Виявилося, що панівна буде ліберальна модель демократії при практичному її при застосуванні в інших регіонах не виявляє ряду своїх достоїнств. З іншого боку, ліквідація «залізної завіси», виявилося, дає можливість неупереджено подивитися і на «домашню» демократичну систему. Все більше і більше стали говорити про кризу чиліберально демократії.

Російський досвід демократичної реформи так само був включений у загальний процес. Питання про поділ влади і ефективності управління, про економічну кризу і соціальній державі, про конфлікт і консенсус політичних сил, про політичних елітах і. соціальній основі демократії, про легітимність демократичного устрою та делегітимізації політики уряду і т.п. осмизливалися і вирішувалися в руслі з загальносвітовими процесами і тенденція. Разом з тим російський досвід має свою унікальність, яка помітна при порівнянні.

У цьому розділі звертається увага на (1) концептуалізації змін в ряді країн і регіонів, починаючи з середини 70-х років, найменування «третьої хвилі демократизації», (2) осбливості сучасного етапу теоретичного і емпіричного аналізу умов демократизації.

9.1. Концепція - «третьої хвилі демократизації»

Концепція «третьої хвилі демократизації» була розроблена не без очевидного впливу відомої книги А. Тоффлера "Третя хвиля» (Toffler, 1980), присвяченій змінам у всіх сферах загальногосподарського життя під впливом електронної та інформаційної революцій. Серед дослідників третьої хвилі демократизації слід особливо виділити Семюела Хантінгтона. Його стаття «Демократична третя хвиля», опублікована навесні 1991 р. в «Демократичному журналі», і книга «Третя хвиля: Демократизація в кінці XX сторіччя» (1991) викликали особливий інтерес у дослідників, так як включали проблему демократизації 70 -90 -х років в широкий історичний і соціальний контекст (Huntington, 1991; 199la). Вони відразу ж були відзначені і використані дослідниками-Компаріїтівістамі (Munck, 1994; Jaggers, Gurr, 1995).

Концепція «третьої хвилі демократизації» базується на слідуючих основних передумовах.

По-перше, перехід до демократії в різних країнах трактуєтся як глобальний процес, тобто між різними перехідними процесами і формами демократизації можна не тільки відзначити щось спільне, але і розглянути їх як окремі випадки світового політичної руху. А це означає, що на форму, інтенсивність, характер перехідних демократичних процесів впливають не лише національні історичні, економічні, соціальні та культурні умови, а й фактор міжнародний. Глобалізація процесу демократизації виражається у тому »що жодна країна (навіть якщо в ній і продовжує зберігатися інший тип політичного режиму, ніж демократичний) не може не відчувати впливу загального демократичного руху. Можна також сказати, що третя хвиля демократизації захоплює і сферу міжнародних відношень, наповнюючи їх демократичним змістом.

По-друге, запропонована концепція демократизації рассматривает демократію як самоцінність, не пов'язуючи її встановлення з прагматичними, інструментальними цілями. Хоча на практиці на демократичні інститути часто покладають вирішення економічних і соціальних завдань, проте наголошується явна тенденція розглядати демократію не просто як більш зручній в даних привах форму політичного устрою, а як потреба саму по собі. Не випадково відзначається відносна стійкість демократичних орієнтації навіть в умовах економічної кризи. Як пише Амарія Сен, «демократія - це гарантія виборчих прав громадян, захист свободи і рівності прав особистості, свобода слова,відсутність цензури ЗМІ. Переваги демократії як універсальної цінності проявляються в тому, що вона здатна практично допомогти людям. Якщо вищенаведений аналіз очевидний, тоді демократичних домагання на цінність грунтуються не тільки на її достоїнства. Є безліч особливостей: по-перше, внутняя важливість політичної участі і свобод в житті людини, по-друге, інструментальна значимість політичних стимулів у здійществленіі відповідального і узгодженого управління; по-третє, конструктивна роль демократії у формуванні цінностей та осознанні потреб, прав і обов'язків »(Sen, 1999, р. 10).

По-третє, концепція базується на ідеї плюральності можливих форм демократичного порядку. У цьому відношенні виникає двоїста задача: з одного боку, захист та оновлення європейського лібералізму, з іншого боку, формування толерантності до інших форм демократичного устрою. Виникає закономірний питання, що розширення простору демократії, вихід її за рамки європейської цивілізації неминуче повинні збагатити її сотримання за рахунок цінностей інших цивілізацій.

По-четверте, демократизацією в кінці XX ст. не закінчується процес змін у світі, не завершується історія демократії. У цьому сенсі концепція «третьої хвилі» базується на передумові соідального характеру демократичного процесу, тобто як можливого реверсивного руху (частина країн може відкотитися назад), так і можливої «четвертої хвилі», але вже в XXI ст. У політичній теорії зріс інтерес до прогнозу розвитку нових форм демократії (Arterton, 1987; Marien, 1996).

По-п'яте, важливою інтелектуальної установкою дослідників третьої хвилі демократизації є оптимізм, переконання в непереборними в кінцевому підсумку руху до демократії в різних країнах. У зв'язку з цим обгрунтовується ідея про демократичну природу людини. Інше питання, як поєднати і як з'єднується рух до демократії з наростаючою тенденцією культурної гетерономії, культурних конфліктів у світі. Як пише Рабийя Райт, «в іронічному сенсі, але відсутність альтернатив демократії також підтримання з етнічні та релігійні пристрасті» (Wright, 1994, р. 262).