Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЕРЕКЛАД_КНИГИ_ЛЕВЧЕНКО_Л.О..doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
3.29 Mб
Скачать

12.3. Політичні інститути федерацій

Політичні відносини всередині федеративних держав припускають їх оформлення в ряді інституційних утворень. Політичні інститути федерацій не зводяться тільки до представництва суб'єктів федерацій у центральних органах влади, перш за все парламентах. Мережа таких політичних інститутів більш складна. Вона включає інституційні форми відносин між суб'єктами федерацій, між ними і міжнародними організаціями. Крім того, єдність федеративної держави забезпечується так само особливими інституційними політичними формами. Зазначимо тут деякі з них.

Парламенти. Представництво федеративних одиниць на рівні федерації забезпечує насамперед особливим пристроєм представницьких і законодавчих органів федеративної держави. Як правило, у федераціях існує друга палата (за винятком Танзанії, ОАЕ, Венесуели, Коморських Островів, Мікронезії), яка формується з урахуванням представництва суб'єктів (див. табл. 5).

Палати, що представляють суб'єктів федерації, формуються по-різному. Можна виділити наступні основні способи формування складу другого палат (Парламенти, 1991; Чиркин, 1997; Решетніков, 1993; Leonard, Natkiel, 1986; Watts, 1999):

  1. Депутати другої палати парламенту обираються прямим голосуванням населення відповідних суб'єктів федерації. У США сенатори обираються населенням штатів з 1913 р. на основі плюрально системи голосування. Від кожного штату обирається по 2 сенатора незалежно від чисельності населення штату на шість років. Кожні два роки відбувається оновлення складу сенату на одну третину. Сенатором може бути обраний громадянин США (не менше 9 років громадянства) у віці не менше 30 років. У Бразилії верхня палата - сенат, обирається на основі мажоритарної системи на 8 років. Від кожного штату і федерального округу обирається по три сенатора і одночасно по два їх заступники. Кожні чотири роки відбувається оновлення сенату: спочатку він оновлюється на одну третину, а потім на дві третини свого складу. При цьому виборець вибирає двох сенаторів при ротації двох третин палати і одного - при перевиборах однієї третини. Якщо з яких-небудь причин місце сенатора звільняється його займає заступник сенатора без нових виборів, але вакантним це місце не може зберігатися більше п'ятнадцяти місяців. Сенат в Австралії обирається населенням на шість років з оновленням його складу кожні три роки, коли обирається Палата представників. За певних обставин може бути оголошений «подвійний розпуск» парламенту, при якому переобирається весь склад сенату. Населення обирає по 12 депутатів від кожного штату і по 2 від територій за пропорційною системою з одним передаються голосом. У Швейцарії члени Ради кантонів обираються за плюрально системи виборів по 2 представники від кожного кантону на чотири роки. Система виборів визначається на кантональному рівні. Єдиним винятком з прямих виборів є формування представництва від кантону Берн, де 2 члени подаються Раді кантональних депутатами. Член Ради кантонів повинен проживати на території відповідної кантону.

Таблиця 5