Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЕРЕКЛАД_КНИГИ_ЛЕВЧЕНКО_Л.О..doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
3.29 Mб
Скачать

Кореляція між заходами демократії *

Індекси

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

Polity III

1,00

Боллен

(2)

0,89

1,00

«Дім свободи»: Політичні права Громадянські свободи

(3) (4)

0,92 0,87

0,90 0,87

1,00 0,92

1,00

Ванханен

(5)

0,87

0,88

0,85

0,85

1,00

* Джерело: Jaggers, Gurr, 1995. P. 475. — Взяты только корре­ляции индексов, представленных в данной главе.

11.9. Ідея демократичного аудиту

имірювання демократії, спочатку здійснюване для дослідницьких цілей, згодом стало використовуватися в практичній політиці. Наприклад, Світовий банк використовував дані про демократичний стан тих чи інших країн для визначення власної політики по відношенню до цих країн і визначав можливості фінансової допомоги ім. У 90-ті роки з'являється ідея демократичного аудиту, тобто використання вимірювальної техніки для проведення постійного незалежного обстеження рівня та характеру розвитку демократії в окремих країнах з метою впливу на практичну політику. У 1992 р. при Центрі прав людини Ессекского університету спільно з Благодійним трестом Йозефа Роунтрі у Великобританії виникає організація під назвою «Демократичний аудит Великобританії», метою діяльності якої стає оцінка рівня демократії в цій країні. За цей час проведено низку обстежень демократії у Великобританії, результати яких опубліковані в книгах (Klug, Starmer, Weir, 1996; Weir, Beetham, 1998) і в періодичному виданні «Democratic Audit Paper». У 1994 р. у Швеції спільно з Центром бізнесу і вивчення політики виникає «Демократичний аудит Швеції».

Організація підготувала сім щорічних доповідей, останні з яких були присвячені темам «Демократія: шведський шлях» (1999), «Демократія без партій?» (2000), «Транснаціональна демократія» (2001). Пізніше з'являються подібні організації в Канаді, Австралії; вонікает Всесвітній демократичний аудит.

Діяльність аудиторських організацій з оцінки демократії у відповідних країнах і в світі в цілому заснована на ідеї включення дослідної методики та отриманих на її основі результатів в загальний процес дискусій щодо демократії в кожній окремій країні. Як пише Девід Бітем - один з учасників демократичного аудиту у Великобританії, «демократичний аудит ... є формою оцінювання демократії, яка має безліч різних якостей. Він організовується місцевими аудиторами як частина проходять спорів щодо якості та демократичного характеру політичного життя в країні. Він виробляє систематичні критерії та стандарти для визначення того, які аспекти з демократичною точки зору є задовільними, а які ні, але він не намагається узагальнювати це у всеосяжних оцінках для того, щоб, наприклад, створювати міжнародні рейтинги або об'єднані таблиці. У той же самий час він не пропонує специфічних рішень для подолання визначеної ним демократичної неповноцінності. Необхідність для цього може дійсно виникати з його результатів, однак для захисту особливих рішень аудит як такий не створюється »(Beetham, 1999, р. 569-570).

Ключовим питанням для організації демократичного аудиту є пошук критеріїв оцінки демократії, а значить і вироблення демократичної концепції, яка б в максимальному ступені дозволяла виявити і відобразити національні ознаки демократичного життя. У цьому відношенні концепції демократії та побудовані на їх основі критерії оцінок характеризуються наступним основними рисами. По-перше, концепції демократії є більш складними і конкретними. Це означає, що мінімальні теоретичні моделі демократії, які часто використовуються для міжнародних порівнянь, не можуть служити основою оцінки національної демократичної системи. По-друге, у формованих для аудиту концепціях робиться спроба виявити особливості національної демократичної форми і представити національну демократію у цілісності її ознак. По-третє, демократична концепція повинна бути емпіричною і в сенсі її основи, і в сенсі можливості створення на її базі розгорнутої системи емпіричних критеріїв оцінки національної демократії.

Шведський демократичний аудит використовує концепцію демократії, що включає в себе три основних критерії, і створених на її основі тринадцять індикаторів (Micheletti, 1998). Демократія розуміється як: (1) народне правління і означає, що люди повинні бути вільні для організованого управління собою, (2) конституційне правління, правова система якої має відповідати певним фундаментальним вимогам і поважатися адміністративними властями та громадськістю, (3) ефективне правління, що означає інституційну здатність політичної системи здійснювати свої рішення. Як підкреслює Мікель Мікелетті, «таке визначення демократії має різні підстави. По-перше, вихідні пункти включають в себе більше, ніж мінімальна визначення демократії. Це означає, що демократія є більше, ніж пакет мінімальних вимог або основних цінностей. Вона є більше, ніж загальне виборче право, вільні вибори і ліберальні свободи слова, преси та асоціацій. Ці прикордонні вимоги формують демократичну структуру, яка в загальному приймається всіма політологами. Однак, вони не є особливо корисними для аудиту зрілої демократичної політичної системи, як у випадку зі Швецією. Вибір критеріїв та індикаторів, використовуваних Демократичним аудитом Швеції, орієнтується на якість демократії. Разом вони формують ідеальний тип, який є і абстракцією, і нормою для порівняння »(ibid). Кожен із критеріїв (або принципів) демократії виражається сукупністю індикаторів, які для зручності читача ми звели в таблицю 11.

Таблиця 11