Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Г.В. Нашкерська Фінансовий облік.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
3.05 Mб
Скачать

9.15. Особливості обліку товарів

Придбання-продаж товарів в Україні здійснюється торгі-вельними, збутовими, заготівельними підприємствами, вироб­ничими та іншими підприємствами, включаючи заклади гро­мадського харчування.

Товари — товарно-матеріальні цінності, що надійшли на підприємство з метою подальшого продажу.

Облік товарів ведеться на рахунку 28 "Товари". Цей ра­хунок використовують в основному збутові, торгові та заготі­

248

Тема 9. Облік запасів

вельні підприємства і організації, а також підприємства гро­мадського харчування.

На промислових та інших виробничих підприємствах ра­хунок 28 "Товари" застосовується для обліку будь-яких ви­робів, матеріалів, продуктів, які спеціально придбані для про­дажу, або тоді, коли вартість матеріальних цінностей, що придбані для комплектування на промислових підприємствах, не включається до собівартості готової продукції, що вироб­ляється на цьому підприємстві, а підлягає відшкодуванню покупцями окремо.

Постачальницькі, збутові, торгові підприємства та організації на рахунку 28 "Товари"" ведуть облік також по­купної тари і тари власного виробництва, крім інвентарної тари, що служить для виробничих чи господарських потреб і облік якої ведеться на рахунку 11 "Інші необоротні мате­ріальні активи" чи 20 "Виробничі запаси".

Рахунок 28 "Товари" має такі субрахунки:

281 "Товари на складі";

282 "Товари в торгівлі";

283 "Товари на комісії";

284 "Тара під товарами";

285 "Торгова націнка".

На субрахунках 281-284 за дебетом відображається збільшення товарів та їх вартості, за кредитом — зменшення.

На субрахунку 281 "Товари на складі" ведеться облік руху та наявності товарних запасів, що знаходяться на оптових та розподільчих базах, складах, в овочесховищах, морозильни­ках тощо.

На субрахунку 282 "Товари в торгівлі" ведеться облік руху та наявності товарів, що знаходяться на підприємствах роз­дрібної торгівлі (в магазинах, ятках, кіосках, у буфетах підприємств громадського харчування тощо).

На субрахунку 283 "Товари на комісії" ведеться облік то­варів, переданих на комісію за договорами комісії та іншими цивільно-правовими договорами, які не передбачають перехід права власності на цей товар до їх продажу. Аналітич­ний облік ведеться за видами товарів і підприємствами (особа-ми)-комісіонерами.

90

Нашкерська Г. В. Фінансовий облік

90

Тема 9. Облік запасів

кладних, актів приймання-передачі; товарно-транспортних накладних. До названих додаються також документи, які підтверджують якість товару: сертифікати, висновки експер­тизи та інші. Якщо перевезення товарів здійснюється автотран­спортом, то власник автомобіля виписує дорожній лист (фор­ма № 2).

Оцінка придбаних підприємством товарів, як і інших за­пасів, здійснюється за первісною вартістю. До первісної вар­тості товарів включаються суми, сплачені (до сплати) поста­чальникам за вирахуванням непрямих податків, транспортно-заготівельні витрати, інші витрати, безпосередньо пов'язані з придбанням товарів і доведенням їх до стану, уякому їх можна продати покупцям. До первісної вартості запасів включаються також їх втрати в межах норм. Норми втрат запасів визнача­ються за видами запасів чинним законодавством України. Якщо норми втрат за окремими видами запасів не визначені, то такі втрати вважаються понаднормовими і не включаються до первісної вартості запасів.

Транспортно-заготівельні витрати приєднуються до кожної партії товару з наступним розподілом за одиницями товару або обліковуються на окремому спеціально відкритому субрахунку до рахунку 28 "Товари".

Операції з придбання товарів відображаються на рахун­ках бухгалтерського обліку таким чином (табл. 9.14):

Таблиця 9.14 Відображення на рахунках бухгалтерського обліку операцій з придбання товарів

з./п.

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Дебет

Кредит

1

2

3

4

1.

Отримано товари від постачальника на підприємствах оптової торгівлі на підприємствах роздрібної торгівлі

281 "Товари на складі"

282 "Товари в торгівлі"

631 "Розрахунки з

вітчизняними

постачальниками"

2.

Одночасно на суму податкового кредиту з ПДВ

641 "Розрахунки за податками"

631 "Розрахунки з

вітчизняними

постачальниками"

251

На субрахунку 284 "Тара під товарами" ведеться облік наявності й руху тари під товарами й порожньої тари. Торго­вельні підприємства можуть вести облік тари за середніми обліковими цінами, які встановлюються керівництвом підприємства за видами (групами) тари і цінами на тару. Різни­ця між цінами придбання і середніми обліковими цінами на тару відноситься на субрахунок 285 "Торгова націнка".

На субрахунку 285 "Торгова націнка" підприємства роз­дрібної торгівлі при ведені обліку товарів за продажними цінами відображають торгові націнки на товари, тобто різни­цю між покупною та продажною (роздрібною) вартістю товарів. За кредитом субрахунку 285 відображається збільшення суми торгових націнок, за дебетом - зменшення (списання). Спи­сання за розрахунками суми торгової націнки на реалізовані товари відображається за дебетом субрахунку 285 і кредитом субрахунку 282 або способом сторно зворотною кореспон­денцією цих рахунків. У звітність включається згорнуте саль­до за всіма субрахунками сальдо рахунку 28 "Товари".

Підприємства, що займаються продажем товарів, здійснюють його найчастіше у таких формах:

1. Оптова торгівля - придбання-продаж великих партій товарів підприємствам роздрібної торгівлі та іншим суб'єктам господарювання з використанням, як правило, безготівкових розрахунків. Оплата за отримані товари здійснюється після їх отримання або попередньо (авансом).

2. Роздрібна торгівля - придбання-продаж невеликих партій товарів за готівку кінцевим споживачам. Оплата за то­вар в даному випадку здійснюється покупцем безпосередньо в момент отримання товару у власність.

3. Комісійна торгівля передбачає передачу товару власни­ком посереднику (торговельному агенту) для реалізації без от­римання права власності на нього. Після отримання від покуп­ця коштів за проданий товар торговельний агент передає ці кош­ти власнику товару за вирахуванням комісійної винагороди.

Підприємства здійснюють придбання товарів у їх вироб­ників або в оптових посередників на підставі укладених дого­ворів постачання. Постачальник видає товари лише при наяв­ності довіреності на підставі таких первинних документів: на­

Нашкерська Г. В. Фінансовий облік

3.

На суму інших витрат, пов'язаних з

281 "Товари на

631 "Розрахунки з

придбанням товарів

складі"

вітчизняними

постачальниками"

685 "Розрахунки з

іншими

кредиторами"

66 "Розрахунки з

оплати праці"

65 "Розрахунки за

страхуванням"

Оцінка товарів на дату балансу здійснюється за нижчою з вартостей: первісною або чистою вартістю реалізації.

Уцінка первісної вартості товарів здійснюється за таких умов: часткова втрата очікуваних властивостей товару, відсутність попиту протягом трьох місяців, зниження попиту, завершення строку придатності, застаріння та інші. Дооцінка первісної вартості товарів можлива лише в межах попередньо проведеної уцінки.

Оцінка товарів при вибутті здійснюється залежно від форми торгівлі. Підприємства оптової торгівлі можуть вико­ристовувати один з методів:

— середньозваженої собівартості;

- собівартості перших за часом надходження запасів (ФІФО);

-собівартості останніх за часом надходження запасів (ЛІФО).

Підприємства роздрібної торгівлі можуть використовува­ти один із наведених више методів списання запасів при ви­бутті або здійснювати їх списання за методом ціни продажу.

Вибуття запасів з підприємства оформляється такими пер­винними документами:

Порядок відображення реалізації товарів підприємства­ми оптової торгівлі наведено в табл. 9.15.

Таблиця 9.15 Кореспонденція рахунків при відображенні операцій реалізації товарів

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Дебет

Кредит

1

2

3

4

1.

Визнано дохід від реалізації товарів

361 "Розрахунки з

вітчизняними

покупцями"

702 "Дохід від реалізації товарів

91