Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Г.В. Нашкерська Фінансовий облік.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
3.05 Mб
Скачать

Тема 18. Облік податку на прибуток

178

Поточний податок на прибуток визнається зобов'язанням у сумі, що підлягає сплаті. Перевищення сплаченої суми по­датку на прибуток над сумою, що підлягає сплаті, визнається дебіторською заборгованістю. Дебіторська заборгованість та зобов'язання з поточного податку на прибуток відображають­ся у балансі окремими статтями відповідно у рядках 170 і 550. Вони можуть взаємно перекриватися (згортатися) якщо пога­шення цього зобов'язання відбудеться взаємним зарахуванням дебіторської заборгованості. За відсутності у балансі на поча­ток звітного періоду відстрочених податкових активів або зо­бов'язань протягом звітного року підприємство може визна­вати лише поточні активи і зобов'язання з податку на прибу­ток, визначені за декларацією. У цьому випадку у проміжному (квартальному) звіті про фінансові результати наводиться лише сума поточного податку на прибуток.

Наприклад, за результатами І кварталу підприємство має такі операції:

— Дохід (виручка від реалізації) - 15 000 грн. (вт.ч. ПДВ2 500 грн.).

— Собівартість реалізованої продукції — 9 000 грн.

— Сплачено постачальникам аванс за матеріали - 5 000 грн.

— Отримано аванс від покупців - 3 000 грн. Фінансовий результат діяльності в бухгалтерському році

складе, грн.:

15 000-2 500-9 000 = 3 500. Податок на прибуток (за ставкою 30%) — 1 050 грн. (З 500x30%).

Оподатковуваний прибуток за Декларацією про прибуток підприємств (грн.):

15 000 - 2 500 - 9 000 + 3 000 - 5 000 = 1 500. Податок за даними Декларації складе 450 грн. (1 500x30%).

Отже, в даному випадку підприємство може відобразити у Звіті про фінансові результати суму податку, нараховану для потреб оподаткування — 450 грн., і не визнавати відстрочених податкових різниць, хоча фактично виникає відстрочене по­даткове зобов'язання — 600 грн. (1 050 — 450).

визнається за наявності тимчасових різниць, що підлягають оподаткуванню за винятком:

- гудвілу, якщо його амортизація податковим законодав­ством не передбачена;

— первісного визнання активу або зобов'язання в резуль­таті господарських операцій (крім об'єднання підприємств), які не впливають на обліковий і податковий прибуток (збиток).

На рахунку ведеться облік суми податків на прибуток, які сплачуватимуться в наступних періодах внаслідок виникнен­ня тимчасової різниці між балансовою вартістю цих активів і зобов'язань та оцінкою цих активів і зобов'язань, яка викори­стовується з метою оподаткування. За кредитом рахунка відоб­ражається сума податку на прибуток, що підлягає сплаті у май­бутніх періодах відповідно до оподатковуваних тимчасових різниць, за дебетом — зменшення.

Рахунки 17 "Відстрочені податкові активи" і 54 "Відстро­чені податкові зобов'язання" використовуються тільки для об­ліку тимчасових оподатковуваних різниць.

Аналітичний облік відстрочених податкових активів і зо­бов'язань ведеться за видами активів і зобов'язань, між оцін­ками яких виникла різниця.

Нарахований поточний податок на прибуток відносить­ся до витрат діяльності і обліковується на рахунку 981 " Подат­ки на прибуток від звичайної діяльності".

Основні операції з обліку податку на прибуток наведено у таблиці 18.4.

Таблиця 18.4

Відображення операцій з обліку податку на прибуток і тимчасових податкових різниць

Нашкерська Г. В. Фінансовий облік

Наведена в прикладі операція буде відображена в обліку такими записами, грн.:

Дебет 981 "Податки на прибуток від звичайної діяльності" 1050

Кредит 641 "Розрахунки з податків" 450

Кредит 54 "Відстрочені податкові зобов'язання" 600 П(С)БО 17 "Податок на прибуток" дозволяє наводити відстрочені податкові активи та зобов'язання також у проміжній фінансовій звітності (хоча це не обов'язково навіть за наявності відстрочених податкових активів чи зобов'язань на початок року). Якщо підприємство приймає рішення про відображення відстрочених податкових різниць в проміжній фінансовій звітності, то у Звіті про фінансові результати буде відображена сума 1050 грн. (за даними прикладу). Одночасно наведені суми будуть відображені в пасиві балансу:

- ряд. 550 - 450 грн.

- ряд. 460 - 600 грн.

Якщо виникає ситуація, коли обліковий прибуток є мен­шим від податкового через тимчасові податкові різниці, підприємство визнає відстрочені податкові активи.

Наприклад, підприємство визнає сумнівну дебіторську заборгованість у сумі 18 280 грн., на яку нараховується резерв сумнівних боргів. При цьому складається запис, грн.:

Дебет 944 "Сумнівні та безнадійні борги" 18 280

Кредит 38 "Резерв сумнівних боргів" 18 280

Для цілей оподаткування резерв сумнівних боргів не ви­знається витратами, однак наведена різниця є тимчасовою, ос­кільки на валові витрати списується сума безнадійної дебі­торської заборгованості (якщо боржник визнаний банкрутом або минув термін позовної давності). У даному випадку підприємству слід визнати відстрочений податковий актив у сумі 5484 грн. (18 280 х 30%).

Отже, П(С)БО 17 "Податок на прибуток" визначає, що підприємство зобов'язане вести облік відстрочених податко­вих активів і зобов'язань лише за умови наявності тимчасових різниць в сумі податку на прибуток, нарахованого в бухгал­терському обліку та для цілей оподаткування.

494