Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Г.В. Нашкерська Фінансовий облік.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
3.05 Mб
Скачать

Тема 9. Облік запасів

213

9.5. Первинний облік запасів

Усі операції надходження запасів на підприємство по­винні бути оформлені первинними документами. Можливі такі напрями надходження запасів на підприємство :

- придбання у постачальника;

— придбання підзвітними особами за готівку;

— виготовлення на даному підприємстві;

- безкоштовне отримання;

- від ліквідації основних засобів та малоцінних необорот­них активів;

— виявлення надлишків при проведенні інвентаризації;

- обмін на подібні та неподібні активи;

— інші напрями;

Для отримання запасів від постачальників підприємством виписується довіреність (форма № М-2, М-26). Бланки відо­мостей є документами суворої звітності і не можуть виготов­лятися підприємством самостійно. Воно купує їх із нанесеною друкованим способом нумерацією. Наказом керівника підприємства визначається перелік працівників підприємства, які можуть отримувати довіреності. Видача кожного бланку довіреності реєструється в журналі реєстрації виданих довіре­ностей (форма М-3). У журналі здійснюється нумерація сто­рінок, він шнурується та скріплюється підписами керівника та головного бухгалтера. При видачі довіреностей у журналі вка­зується інформація про дату, місце та підставу їх видачі, а та­кож строк дії довіреності. Строк дії довіреності не може пере­вищувати Юднів. У бланку довіреності відображається номен­клатура та кількість запасів, які має отримати його представник, та засвідчується його підпис.

Якщо виписана довіреність не використана у визначений термін, то вона повертається в бухгалтерію, анулюється і збе­рігається разом з журналом протягом трьох років. У журналі робиться відмітка про те, що довіреність не використана.

Бланки довіреностей обліковуються на субрахунку 209 "Інші матеріали" за собівартістю їх придбання з одночасним обліком на позабалансовому рахунку 08 "Бланки суворої звітності". Списання використаних бланків доручень

Первісною вартістю запасів, отриманих безоплатно, є їх справедлива вартість.

Приклад. Підприємство "Обрій" передало безоплатно підприємству "Яна" товари на суму 1 800 грн. Справедлива вартість цих запасів, яку можна отримати від їх реалізації, скла­дає 1 800 грн.

Отже, підприємство "Яна" повинне оприбуткувати їх за собівартістю 1 800 грн.

Первісна вартість одиниці запасів, отриманих у результаті обміну на подібні запаси, дорівнює балансовій вартості пере­даних запасів. Якщо балансова вартість переданих запасів пе­ревищує їх справедливу вартість, то первісною вартістю отри­маних запасів буде їх справедлива вартість. Різниця міжбалан­совою і справедливою вартістю переданих запасів включається до складу витрат звітного періоду.

Приклад. Підприємство "Верига" обміняло підшипники, балансова вартість яких складає 340 грн., справедлива -300 грн., на цемент, балансова вартість якого 280 грн. і спра­ведлива вартість - 300 грн. Потрібно визначити вартість це­менту, за якою він буде оприбуткований на підприємстві.

Первісна вартість отриманого в результаті обміну цемен­ту буде дорівнювати його справедливій вартості, оскільки у даному випадку здійснюється обмін неподібними активами.

Балансова вартість підшипників 340 грн.

Справедлива вартість підшипників 300 грн.

Справедлива вартість цементу 300 грн.

Балансова вартість цементу 280 грн.

Первісна вартість цементу 300 грн.

Отже, отриманий цемент слід оприбуткувати за вартістю 300 грн.

Не включаються до первісної вартості запасів, а належать до витрат періоду:

— понаднормові втрати і нестачі запасів;

- відсотки за користування позиками;

— витрати на збут;

- загальногосподарські та інші витрати, безпосередньо не пов'язані з формуванням первісної вартості запасів.

Нашкерська Г. В. Фінансовий облік