Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Г.В. Нашкерська Фінансовий облік.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
3.05 Mб
Скачать

4.3. Рахунки бухгалтерського обліку та регістри для відображення інвестицій

Облік довгострокових інвестицій ведеться на рахунку 14 "Довгострокові фінансові інвестиції". Цей рахунок призначе­ний для узагальнення інформації про наявність та рух довго­строкових інвестицій (вкладень) у цінні папери інших підприємств, облігації державних та місцевих позик, статут­ний капітал інших підприємств.

Рахунок 14 "Довгострокові фінансові інвестиції" має такі субрахунки:

141 "Інвестиції пов'язаним сторонам за методом обліку участі в капіталі";

142 "Інші інвестиції пов'язаним сторонам";

143 "Інвестиції непов'язаним сторонам".

(_ За дебетом рахунка 14 "Довгострокові фінансові інвес­тиції" відображається вартість довгострокових фінансових інвестицій, за кредитом — їх вибуття (списання) чи зменшен­ня вартості, а також отримання дивідендів від об'єкта інвесту­вання, якщо облік інвестицій ведеться за методом участі в ка­піталі.

Аналітичний облік фінансових інвестицій ведеться за видами довгострокових фінансових вкладень та об'єктами інвестування.

Бухгалтерський облік наявності та руху поточних фінан­сових інвестицій та еквівалентів грошових коштів ведеться на рахунку 35 "Поточні фінансові інвестиції" за субрахунками :

351 "Еквіваленти грошових коштів";

352 "Інші поточні фінансові інвестиції".

За дебетом рахунка 35 "Поточні фінансові інвестиції" відображається придбання (надходження) еквівалентів грошо­вих коштів та поточних фінансових інвестицій, за кредитом -зменшення їх вартості і вибуття.

Аналітичний облік інвестицій ведеться за видами та об'єкта­ми інвестування.

Для узагальнення інформації про наявність та рух фінан­сових інвестицій використовується: за кредитом рахунка 14 "Довгострокові фінансові інвестиції", 35 "Поточні фінансові інвестиції", Журнал 4, за дебетом рахунка 14 "Довгострокові фінансові інвестиції", 35 "Поточні фінансові інвестиції" -Відомість 4.2.

У відомості 4.2. узагальнюються аналітичні дані про фінан­сові інвестиції в асоційовані, дочірні підприємства, в спільну діяльність, облік яких ведеться за методом участі в капіталі, еквівалентів грошових коштів, інших інвестицій. Для довгост­рокових і короткострокових фінансових інвестицій ведуться окремі відомості.

Нашкерська Г.В. Фінансовий облік

70

Тема 4. Облік довгострокових та поточних фінансових інвестицій

Дебет 143 "Інвестиції непов'язаним сторонам 42 832;

Кредит 311 "Поточні рахунки в національній

валюті" 42 832.

Отже, сума дисконту в даному прикладі склала 7 168 грн. (50 х 1000 - 2832).

Сума дисконту амортизується протягом періоду з дати придбання до дати погашення боргових цінних паперів за ме­тодом ефективної ставки відсотка з одночасний нарахуван­ням відсотків.

Метод ефективної ставки відсотка — це метод нарахуван­ня дисконту або премії, за яким сума амортизації визначаєть­ся як різниця між доходом за фіксованою ставкою відсотка і добутком ефективної ставки та амортизованої вартості на по­чаток періоду, за який нараховується відсоток.

Використання цього методу дозволяє здійснювати амор­тизацію премії або дисконту з одночасним нарахуванням відсотків за облігаціями.

Продовжимо приклад. Дата погашення придбаних облігацій -31.12.2007 р. Отже, термін амортизації дисконту буде складати 5 років. Виплата відсотків за даними облігаціями здійснюється щорічно в кінці року за фіксованою ставкою 12%. Номінальна ставка відсотка складатиме 6 000 грн. (50 000 х 12 %).

Ефективну ставку відсотка визначимо за формулою:

(НВ х ФСВ) + (Д: Т)

ЕСВя=----------------------х 100%, де

(ДВ + НВ): 2

НВ - номінальна вартість облігацій (однієї чи паке-ту),грн.;

ФСВ — фіксована ставка відсотка, % ;

Д - сума дисконту, грн.;

Т — період погашення, років;

ДВ - дисконтна вартість облігацій (однієї чи пакету), грн. За нашим прикладом

(50000x0,12)+ (7168: 5)

ЕСВ=--------------------х 100% = 16%.

(42832 + 50000): 2

25