Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Г.В. Нашкерська Фінансовий облік.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
3.05 Mб
Скачать

Тема 13. Облік розрахунків з органами соціального страхування

кваліфікація робітника і оплата за її виконання. Рівень квалі­фікації робітника підтверджується присвоєним йому розрядом. Найбільш кваліфікованими і високооплачуваними є робітни­ки VI розряду і найменш оплачуваними — І розряду. Залежно від форм організації праці відрядний заробіток нараховується працівникові індивідуально або для групи працівників (колек­тивно). При колективній відрядній оплаті праці заробіток кож­ного працівника залежить від кількості відпрацьованого часу і розряду робітника.

Відрядна оплата праці складається з таких систем: прямої відрядної, відрядно-преміальної, відрядно-прогресивної, акордної.

При погодинній оплаті праці заробіток працівникові нара­ховується, виходячи з ставки оплати за годину, день чи місяць та кількості відпрацьованих годин. Заробіток при цій формі оплати праці нараховується за такими системами: проста по­годинна та погодинно-преміальна.

Основою організації оплати праці в Україні є тарифна система, яка включає:

— тарифні сітки;

— тарифні ставки;

— схеми посадових окладів;

— тарифно-кваліфікаційні характеристики (довідники). Тарифна сітка—схема тарифних розрядів працівників, яка

будується, виходячи зі складності робіт та необхідного рівня кваліфікації працівників.

Тарифна ставка визначає розмір заробітної плати робіт­ника певного розряду за одиницею часу (1 година, 1 день, 1 Місяць).

Схеми посадових окладів визначають посади, які можуть займати працівники, та суми оплати за цими посадами (поса­дові оклади).

На основі схем посадових окладів складають штатний роз­пис підприємства, у якому передбачають перелік посад праці­вників та їх окладів на певний період (рік). Приклад штатного розпису наведено нижче.

21 —5-1336 ч-

Тема 13. Облік розрахунків

з оплати праці та соціального страхування

13.1. Зміст, форми та системи оплати праці

За законом України "Про оплату праці" №108/95 ВР від 24.03.95 р., заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому вираженні, яку власник або уповнова­жений ним орган сплачує працівникові за виконану ним ро­боту відповідно до трудового договору.

Розмір заробітної плати відповідальних працівників дер­жавних та комунальних підприємств передбачається в укладе­ному контракті.

Розмір оплати праці працівників недержавних підприємств визначається власником. Порядок її нарахуван­ня та виплати на підприємствах всіх форм власності передба­чається колективним договором. Заробіток працівників за­лежить від складності та умов виконання роботи, якості її ви­конання працівником, результатів господарської діяльності підприємства та обраних власниками принципів матеріально­го заохочення. Державою регламентується мінімальний рівень заробітної плати працівників підприємств усіх форм власності. Мінімальна заробітна плата за місяць у 2003 році складає 185 грн., з 1 січня 2004 року - 205 грн. До мінімальної заробітної плати не включаються доплати за особливі умови роботи та одноразові виплати.

Основні форми оплати праці, які використовуються в Ук­раїні, - відрядна і погодинна.

Відрядна оплата праці нараховується" працівнику від кількості виготовлених виробів (виконаної роботи) та їх склад­ності. Чим складнішою є робота, тим вищою повинна бути 320

Нашкерська Г.В. Фінансовий облік

ВАТ "Мрія" 2306617964

"Затверджую" штат в кількості 40 чол. з місячним фондом заробітної плати дев 'ять тисяч сімсот гривень

Директор_

12 грудня 2004 року

ШТАТНИЙ РОЗПИС

зУп.

Посада

Система оплати праці

Категорія/ розряд

Кількість працівнн ків

Місячий Й фонд заробітн ої плати, грн.

1.

Директор

Погодинно-преміальна

1

2400

2.

Заступник директора

Погодинно-преміальна

1

2000

3.

Головний бухгалтер

Погодиино-преміальна

1

1800

4.

Старший бухгалтер

Погодинно-преміальна

1

800

5.

Бухгалтер-касир

Погодинно-преміальна

1

400

б.

Водій

Погоднпно-преміальиа

2

800

7.

Слюсар-складальник

Відрадна

VI

*

8.

Слюсар-складальиик

Відрадно-преміальна

V

10

*

9.

Монтажник-складальник

Відрядно-преміальна

IV

12

10.

Охоронець

Погодинно-преміальна

2

1200

11.

Прибиральник

Погодинно-преміальиа

1

300

Всього

40

9700

* Фонд оплати праці робітників за відрядно-преміальною формою визначається, виходячи з їх виробітку, але не менше мінімальної заробітної плати.