Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Г.В. Нашкерська Фінансовий облік.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
3.05 Mб
Скачать

Тема 5. Облік дебіторської заборгованості

зіп.

Дата

опера

ції

Зміст операції

Кореспондуючі рахунки

Сума, грн.

Дебет

Кредит

1.

20.09.

Визнано дохід від реалізації штампувальних верстатів (10 шт.)

361

"Розрахунки з вітчизняними покупцями"

701 "Дохід від реалізації готової продукції"

22 800

2.

20.09

Нараховані

зобов'язання з ПДВ

701 "Дохід від реалізації готової продукції"

641 "Розрахунки з податками"

3 800

3.

20.09

Відвантажено верстати зі складу

901

"Собівартість реалізованої готової продукції"

26 "Готова продукція"

18000

4.

28.09

Оплачено покупцем за верстати

311 "Поточні рахунки в національній валюті"

361 "Розрахунки з

вітчизняними

покупцями"

22 800

Якщо якість отриманої продукції чи товару не задоволь­няє покупця (у відповідності з умовами укладеної угоди), він може їх повернути. При цьому здійснюється корегування на­рахованих доходів та ПДВ.

33

бов'язань з податку на додану вартість. Якщо покупець не опла­тив у терміни, визначені в угоді та виставленому йому рахун­ку, знижка вважається нереалізованою і дохід визнається у повній сумі.

Приклад 2. За умовами прикладу 1 підприємство реалізує ту саму продукцію, однак знижка надається за умови оплати в 5-денний термін з дати відвантаження верстатів у розмірі 5%. 20.09. було відвантажено 3 верстати покупцеві. 24.09. покупець здійснив оплату за верстати (у період реалізації знижки). Розв'я­зок прикладу проведемо у таблиці 5.3.

Таблиця 5.3. Облік знижок за умови "швидкої " оплати

Облік знижок за придбання великої партії продукції. Знижка за придбання великої партії продукції надається при відвантаженні продукції. Дохід і податкові зобов'язання з ПДВ визнаються в обліку з урахуванням умов знижки при відпусканні продукції. Продовжуючи приклади 1,2, вважати­мемо, що клієнт придбав 10 штампувальних верстатів із зниж­кою 5% за придбання великої партії продукції. Операції на ра­хунках будуть відображені у таблиці 5.4.

\ Таблиця 5.4

Відображення на рахунках операцій отримання знижок за умови придбання великої партії продукції

Нашкерська Г.В. Фінансовий облік

Тема 5. Облік дебіторської заборгованості

варів, робіт, послуг за основу для розрахунків слугує звіт про фінансові результати.

Підприємство обирає будь-який з названих методів фор­мування резерву та розкриває його у своїй обліковій політиці. Залишок резерву сумнівних боргів на дату балансу не може бути більшим, ніж сума дебіторської заборгованості на ту саму дату.

За методом дослідження платоспроможності окремих дебі­торів формування резерву здійснюється шляхом вивчення пла­тоспроможності окремих дебіторів за виставленими їм рахун­ками. Якщо одним дебітором не оплачено декілька рахунків або один рахунок протягом визначеного періоду, то такий де­бітор визнається неплатоспроможним, а його вся заборго­ваність — сумнівною. Отже, вся сума заборгованості таких де­біторів відноситься до резерву сумнівних боргів.

Приклад. Станом на 31 грудня 200х року у складі дебіторсь­кої заборгованості за товари, роботи і послуги відображено за­боргованість підприємства "А" — 12 000 грн., щодо якого була порушена справа про банкрутство. У зв'язку з цим погашення підприємством "А" заборгованості є сумнівним. Отже, уся сума заборгованості підприємства "А" — 12 000 грн. відноситься до резерву сумнівних боргів.

При цьому станом на 31.12.2003 р. складається такий за­пис на рахунках бухгалтерського обліку, грн.:

Дебет 944 " Сумнівні та безнадійні борги " 12 000

Кредит 38 "Резерв сумнівних боргів" 12 000

Цей метод формування резерву доцільно використовува­ти малим підприємствам, що мають небагато дебіторів, або та­ким, що мають автоматизовану форму бухгалтерського обліку. Це дає можливість проаналізувати платоспроможність кожного з них зокрема.

Більш зручним у користуванні є метод періодизації дебі­торської заборгованості за строками несплати, за яким кожній із визначеної підприємством групи, встановлюється коефіцієнт сумнівності.

Коефіцієнт сумнівності встановлюється підприємством виходячи з питомої ваги безнадійних боргів у чистому доході від реалізації товарів, робіт, послуг на умовах наступної опла­ти у попередніх звітних періодах (наприклад, три роки).За цим

33