Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Г.В. Нашкерська Фінансовий облік.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
3.05 Mб
Скачать

Тема 8. Облік нематеріальних активів

генерований (нереалізований) гудвіл, що визначає переваги підприємства порівняно з конкурентами.

До інших нематеріальних активів відносяться права на здійснення діяльності (ліцензії), використання економічних привілеїв тощо.

8.2. Оцінка та переоцінка нематеріальних активів

Придбані або створені нематеріальні активи зараховують­ся на баланс за первісною вартістю (таблиця 8.1.).

Таблиця 8.1

Визначення оцінки об'єктів нематеріальних активів у залежності від напрямів їх надходження на підприємство

Собівартість внутрішньо створених активів визнається в сумі витрат, здійснених з дати, коли нематеріальний актив по­чав відповідати критеріям визнання. Не можна здійснювати перерахунок витрат, визнаних у звіті про фінансові результати за попередні звітні періоди.

Переоцінка за справедливою вартістю на дату балансу здійснюється для тих нематеріальних активів, для яких існує активний ринок.

Активний ринок - це ринок, якому притаманні такі умови:

— предмети, що продаються або купуються на цьому рин­ку є однорідними;

— у будь —який час можна знайти зацікавлених продавців і покупців;

— інформація про ринкові ціни є загальнодоступною. Можливість існування активного ринку реалізується не

для всіх видів нематеріальних активів. Окремі з них є дуже особ­ливими, і тому стверджувати про наявність існування їх ак­тивного ринку за умовами, визначеними П(С)Б0 8 "Немате­ріальні активи", наприклад, для фірмової назви, складно. Окрім того, для окремих видів нематеріальних активів існують обмеження або, навіть, і заборони щодо їх реалізації: дозволи чи ліцензії на провадження діяльності тощо.

У випадку переоцінки одного об'єкта нематеріальних ак­тивів переоцінці підлягають усі об'єкти групи на кінець звітного року.

Переоцінена вартість і знос об'єкта нематеріальних ак­тивів визначається як добуток первісної вартості і зносу на індекс переоцінки.

Індекс переоцінки визначається за формулою:

Справедлива вартість об'єкта

Гп = —-—-—-1-

Залишкова вартість об'єкта

Сума дооцінки залишкової вартості об'єкта нематеріаль­них активів відображається у складі додаткового капіталу, а сума уцінки, яка здійснюється вперше, — у складі витрат звітно­го періоду.

При цьому в бухгалтерському обліку складаються записи: 1. На дооцінку первісної вартості. Дебет 12 "Нематеріальні активи";

Нашкерська Г.В. Фінансовий облік

186

Тема 8. Облік нематеріальних активів

Кредит 423 "Дооцінка активів"; 2. На суму зносу: Дебет 423 "Дооцінка активів"; Кредит 133 "Знос нематеріальних активів". Наступні переоцінка об'єктів нематеріальних активів здійснюються аналогічно як і основних засобів (див. розділ 9).

8.3. Синтетичний та аналітичний облік надходження і вибуття

нематеріальних активів

Облік нематеріальних активів здійснюється на рахунку 12 "Нематеріальні активи". За дебетом рахунку відображається над­ходження об'єктів нематеріальних активів, їх дооцінка; за кре­дитом — вибуття та уцінка нематеріальних активів. Дебетовий за­лишок по рахунку 12 показує на визначену у грошовому вимір­нику вартість нематеріальних активів, у результаті використання яких очікується отримання майбутніх економічних вигод.

Облік нематеріальних активів ведеться за такими субра­хунками:

121 "Права користування природними ресурсами";

122 "Права користування майном";

123 "Права на знаки для товарів і послуг";

124 "Права на об'єкти промислової власності";

125 "Авторські та суміжні з ними права";

126 "Гудвіл";

127 "Інші нематеріальні активи".

На субрахунку 121 "Права користування природними ресурсами" ведеться облік прав користування надрами, інши­ми ресурсами природного середовища, геологічною та іншою інформацією про природне середовище.

На субрахунку 122 "Права користування майном" -облік наявності прав користування земельною ділянкою, будів­лею, оренду приміщень тощо.

На субрахунку 123 "Права на знаки для товарів і послуг" - облік наявності прав на товарні знаки, торгові марки, фірмові назви тощо.

67

На субрахунку 124 "Права на об'єкти промислової влас­ності" ведеться облік прав на винаходи, корисні моделі, про­мислові зразки, сорт рослин, породу тварин, "ноу-хау", захист від недобросовісної конкуренції тощо.

На субрахунку 125 "Авторські та суміжні з ними права" ведеться облік наявності авторських та суміжних з ними прав - прав на літературні та музичні твори, програми ЕОМ, бази даних тощо.

На субрахунку 126 "Гудвіл" ведеться облік гудвілу - пе­ревищення вартості придбання підприємства покупцем над його справедливою вартістю.

На субрахунку 127 "Інші нематеріальні активи" ведеть­ся облік інших нематеріальних активів - права на здійснення діяльності, використання економічних та інших привілеїв.

На рахунку 19 "Від'ємний гудвіл" ведеться облік від'ємного (негативного) гудвілу, який виникає в результаті перевищення справедливої вартості підприємства над його ринковою вартістю на дату продажу. Якщо покупців декілька, то кожен з них відображає частку негативного гудвілу, пропор­ційно до справедливої вартості придбаного майна підприєм­ства.

За кредитом рахунку 19 "Від'ємний гудвіл" ведеться облік вартості виникнення гудвілу, а за дебетом — сума від'ємного гудвілу, визнана доходом.

Зменшення від'ємного гудвілу здійснюється:

— у процесі діяльності придбаного підприємства, за ре­зультатами роботи якого очікуються збитки;

— у процесі амортизації придбаних необоротних активів;

— при перевищенні справедливої вартості придбаних не-монетарних активів над вартістю від'ємного гудвілу.

Документування операцій з обліку нематеріальних активів здійснюється з використанням типових форм первинних до­кументів з обліку основних засобів.

Надходження нематеріальних активів може здійснюватись на підприємство за такими напрямками : створення власними силами та отримання іншим шляхом. Отримання іншим шля­хом може бути: придбання за грошові кошти, придбання в обмін на інші активи, придбання в обмін на цінні папери влас­ної емісії, отримання внаслідок об'єднання підприємств, без-

Нашкерська Г.В. Фінансовий облік

188