Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Г.В. Нашкерська Фінансовий облік.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
3.05 Mб
Скачать

9.16. Інвентаризація запасів та відображення її результатів в обліку

Інвентаризація запасів на підприємствах проводиться значно частіше, ніж інших видів активів. Необхідність прове­дення інвентаризації обумовлена значним асортиментом і кількістю виробничих запасів та їх постійним рухом як на підприємстві, так і за його межами.

Порядок проведення інвентаризації матеріальних запасів визначається Інструкцією з інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, гро­шових коштів, документів та розрахунків, затвердженою на­казом Міністерства фінансів України від 11.04.1994 р. № 69 (зі змінами).

Інвентаризація запасів проводиться з періодичністю і в терміни, визначені власником. Обов'язковим є її проведення при складанні річного звіту, при зміні матеріально-відповідаль­них осіб, при виявленні фактів недостач і втрат запасів та у інших випадках.

Інвентаризація запасів здійснюється за місцями зберіган­ня та за матеріально-відповідальними особами підприємства.

Тема 9. Облік запасів

При інвентаризації проводиться переважування, обмірюван­ня, підрахунок запасів з метою співставлення їх фактичної наявності з даними бухгалтерського обліку. На товарно-ма­теріальні цінності в дорозі, передані на відповідальне зберіган­ня, на переробку складаються окремі інвентаризаційні описи.

Інвентаризація проводиться інвентаризаційною комісією, затвердженою наказом керівника підприємства. Перед почат­ком інвентаризації матеріально-відповідально особа подає матеріальний звіт у якому відображаються надходження і ви­дачі цінностей на дату інвентаризації в бухгалтерію.

Занесення запасів в інвентаризаційні описи здійснюєть­ся послідовно за місцями їх зберігання за кожним наймену­ванням із вказуванням їх номенклатурного номера, виду, гру­пи і кількості.

При інвентаризації малоцінних та швидкозношуваних предметів, переданих в користування працівникам, допус­кається складання групових інвентаризаційних описів. У опи­сах обов'язково вказуються відповідальні за збереження цінно­стей працівники та ставиться їх особистий підпис. Якщо під час інвентаризації були надходження матеріальних цінностей, то матеріально-відповідальна особа в інвентаризаційному описі в присутності членів інвентаризаційної комісії за підпи­сом її голови робить відмітку "після інвентаризації". При ви­дачі цінностей під час інвентаризації з дозволу керівника підприємства та головного бухгалтера робиться відмітка в при­сутності комісії "після інвентаризації". Такі цінності заносять­ся в окремий інвентаризаційний опис.

Після завершення інвентаризації цінностей однієї мате­ріально-відповідальної особи інвентаризаційні описи, на кожній сторінці яких вказується прописом кількість натураль­них одиниць продукції, передаються в бухгалтерію з підписа­ми голови та членів інвентаризаційної комісії. У бухгалтерії вка­зується наявність майна за даними бухгалтерського обліку та складаються звірювальні відомості. Якщо звірювальними відо­мостями виявлено пересортування запасів, то взаємні надлиш­ки і недостачі можуть взаємно зараховуватись лише за ціннос­тями однакового найменування, в однакових кількостях, якщо вони знаходяться в однієї матеріально відповідальної особи. Якщо цінностей для взаємного зарахування недостатньо, то комісією визнається факт недостачі запасів.

255

92

Нашкерська Г. В. Фінансовий облік