Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Г.В. Нашкерська Фінансовий облік.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
3.05 Mб
Скачать

Тема 3. Облік грошових коштів та їх еквівалентів

розрахункових операцій (РРО), розрахункових книжок (РК) або книг обліку розрахункових операцій (КОРО), то касова книга ними не ведеться.

Касову книгу можна вести в електронному форматі з дот­риманням форми, розміру, графлення та порядку заповнен­ня, передбачених до її заповнення у паперовому вигляді. Вона повинна бути надрукована за вимогою контролюючих органів.

Готівкова виручка - сума фактично отриманої готівки від реалізації продукції, товарів, робіт, послуг, а також позареалі­заційні надходження. Позареалізаційними вважаються надход­ження від іншої операційної, фінансової та інвестиційної діяль­ності (окрім виручки від реалізації, отриманої від основної опе­раційної діяльності).

Готівкова виручка повинна у повній сумі оприбутковува­тись у момент надходження її в касу підприємства. Торгівельні підприємства, які працюють з використанням РК та книг КОРО, повинні провести виручку через РРО (РК) та відобра­зити у книзі КОРО в день її отримання.

Виручка не вважається понадлімітною якщо вона прове­дена через РРО та відображена в книзі КОРО в день її фактич­ного надходження, здана першого робочого дня (після вихід­них і святкових) в касу з оформленням прибуткового та видат­кового касового ордера; здана в банк першого робочого для банку та підприємства (після вихідних і святкових) дня, вико­ристана підприємством на необхідні господарські потреби.

Здача готівки в банк оформляється об'явою на внесок го­тівкою. Цей документ складається з трьох частин: об'яви, що є підставою для зарахування внесених коштів на рахунок; кви­танції, яка підтверджує внесення працівником підприємства коштів на рахунок; ордера, який додається до виписки банку як підстава зарахування коштів на рахунок.

Здача виручки інкасатору оформляється супровідною відо­містю, яка складається в трьох примірниках. Перший при­мірник кладуть разом з грішми, другий - вручають інкасатору, третій - залишають в касі підприємства як підставу для видачі коштів. У цьому примірнику супровідної відомості інкасатор робить відмітку про час і кількість отриманих коштів для здачі в банк на рахунок підприємства.

Торгівельні підприємства та підприємства громадського харчування повинні мати необхідну кількість розмінної моне­ти, яка видається касирам підприємства під розписку в Книзі обліку прийнятих і виданих касиром грошей (форма № КО-5).

Виплати коштів підприємствами здійснюються як за ра­хунок коштів, отриманих з банку, так і з отриманої готівкової виручки.

Отримання готівки з банку оформляється грошовим чеком. Бланки чеків, зброшуровані в чекові книжки (по 25 або 50 чеків) підприємство купує за поданою заявою в установі банку, в якій обслуговується. Чек заповнюється бухгалтером підприємства, завіряється підписами осіб, підписи яких є на картці із зразка­ми підписів в установі банку, та печаткою підприємства. У чеку вказується, для яких потреб і в яких сумах буде отримана готів­ка в банку та загальна сума її отримання. Разом з чеком запов­нюється корінець до нього. Заповнений чек дається касиру чи працівнику бухгалтерії, що виконує його функції для отриман­ня готівки. Отримана в банку готівка прибуткується на підставі прибуткового касового ордера. Повнота і своєчасність оприбут­кування готівки в касу перевіряється головним бухгалтером, про що робиться відмітка у корінці грошового чека. Жодні виправ­лення в чеку, навіть обумовлені, не допускаються.

Видача готівки з каси здійснюється для виплати заробіт­ної плати, для придбання товарів і послуг, для покриття вит­рат на відрядження, на інші цілі.

Видача коштів на заробітну плату здійснюється на підставі платіжних або розрахунково-платіжних відомостей у триден­ний термін з дня отримання коштів з банку (включаючи день отримання). Терміни виплати підприємством заробітної пла­ти та авансу встановлюються підприємством і подаються у відділення банку. На загальну суму виплаченої працівникам заробітної плати складається видатковий касовий ордер. Якщо частина заробітної плати працівниками не отримана, то вона вважається депонованою і здається в банк. Списання депоно­ваної заробітної плати з каси здійснюється також на підставі видаткового касового ордера.

Видача коштів на придбання товарів і послуг та на відряд­ження здійснюється у день отримання коштів в банку на підставі видаткових касових ордерів або платіжних відомостей.

4 — 5-1336 .

Нашкерська Г. В. Фінансовий облік

Таблиця 3.1

Кореспонденція рахунків за операціями з обліку готівки

зЛі.

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Дебет

Кредит

1.

Оприбутковано гроші з банку в касу

301 "Каса в

національній

валюті

311 "Поточні рахунки в національній валюті"

2.

Отримана готівка в оплату за товари

Одночасно на суму ПДВ

301 "Каса в

національній

валюті"

702 "Дохід від

реалізації товарів"

702 "Дохід від реалізації товарів " 641 "Розрахунки за податками"

3.

Оприбутковано невикористаний залишок готівки від підзвітної особи

301 "Каса в

національній

валюті"

372 "Розрахунки з

підзвітними

особами"

17