Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Г.В. Нашкерська Фінансовий облік.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
3.05 Mб
Скачать

Тема 11. Облік зобов'язань за розрахунками з постачальниками

20*

111

2) теперішнє зобов'язання, що виникає внаслідок мину­лих подій, але не визнається, оскільки малоймовірно, що для врегулювання зобов'язання потрібно буде використати ресур­си, які втілюють в собі економічні вигоди, або оскільки суму зобов'язання визначити неможливо.

Визнання зобов'язання залежить від ймовірності настан­ня умовної події та можливості визначення його суми. Якщо існує ймовірність виникнення майбутньої події, що призведе до виникнення зобов'язання та його суму достовірно підраху­вати можливо, то для дотримання принципу обережності підприємство повинне відобразити зобов'язання у звітності і визнати збиток. Якщо точну суму зобов'язання підрахувати неможливо або для його врегулювання не будуть використані ресурси підприємства, воно відображається у примітках до фінансової звітності.

Наприклад, у січні 2003 р. оцінені зобов'язання, в розмірі 180 тис. грн., які можуть виникнути в підприємства в травні за несприятливого рішення арбітражного суду. Такі зобов'язан­ня не визнаються за балансом станом на 01.04.2003 р., оскіль­ки не відбулась непередбачена подія, над якою підприємство не має повного контролю : не було отримане рішення суду. Окрім того, підприємство не може визначити, яким саме буде це рішення, тобто чи буде визнана за ним заборгованість вза­галі і сума (оцінка) цієї заборгованості за оцінками суду, ос­кільки вона може бути змінена.

Прикладом непередбаченого зобов'язання може бути зо­бов'язання підприємства "А" перед підприємством "Б", яке подало позов до суду за відшкодування моральних збитків, оцінивши їх в сумі 1 000 000 грн. Підприємство "А" не визнає факт завдання моральних збитків і не може оцінити реальну суму претензій. Ймовірність їх погашення є незначною. Отже, вданому випадку є малоймовірною виплата коштів на відшко­дування моральних збитків у сумі 1 000 000 грн.

Облік непередбачених зобов'язань ведеться на позабалан­совому рахунку 04 "Непередбачені активи і зобов'язання", на субрахунку 042 "Непередбачені зобов'язання". При виник­ненні непередбачених зобов'язань вони відображаються про­стим записом на кредиті рахунку 042 "Непередбачені зобов'я­зання".

поточних зобов'язань". Аналітичний облік розрахунків з по­стачальниками ведеться у Відомості 3.3 "Відомість аналітич­ного обліку розрахунків з постачальниками й підрядниками". Протягом місяця записи у Відомості здійснюються в міру ви­знання зобов'язань за матеріальні цінності, нематеріальні ак­тиви, роботи і послуги та проведення розрахунків з постачаль­никами та підрядниками на підставі первинних облікових до­кументів (товарно-транспортних накладних, накладних на відпуск товарно-матеріальних цінностей, актів приймання матеріалів, робіт, послуг, прибуткових та видаткових касових ордерів, виписок банку та інших).

За кредитом рахунка 63 "Розрахунки з постачальниками і підрядниками" відображається заборгованість за отримані від постачальників та підрядників товарно-матеріальні цінності, прийняті роботи і послуги, за дебетом — її погашення та спи­сання. Сальдо на кінець місяця визначається за кожним по­стачальником та підрядником. Підсумки Відомості 3.3 пере­носяться у розділ І Журналу 3.

Отримані без супроводжувальних документів запаси оприбут­ковуються за обліковими цінами (якщо їх можливо визначи­ти) і називаються невідфактурованими поставками. Якщо підприємство не може достовірно оцінити отримані запаси, то їх облік слід вести на позабалансовому рахунку 023 "Матері­альні цінності на відповідальному зберіганні". Кредиторська заборгованість за товари, роботи і послуги до вияснення ціни та обґрунтованості невідфактурованої поставки на балансі не визнається.

На кінець місяця виводяться загальні підсумки заборго­ваності підприємства перед постачальниками.