Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Г.В. Нашкерська Фінансовий облік.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
3.05 Mб
Скачать

Тема 6. Облік основних засобів

Об'єктом обліку є кожна одиниця з приладдям та при­стосуваннями до неї (автомобіль вантажний, включаючи за­пасні колеса з камерою та покришкою і набір інструментів до нього).

На субрахунку 106 "Інструменти, прилади та інвентар" ведеться облік інструментів, що мають довготермінове вико­ристання, вимірювальних та регулюючих приладів, виробни­чого та господарського інвентарю.

Інструменти - знаряддя праці загального призначення (електродрилі, молотки, зубила, штампи та інші).

Прилади — засоби вимірювання та обробки (системи уп­равління, світлокопіювальні рами та інші);

Інвентар — предмети офісного та виробничого облашту­вання (меблі, килими, жалюзі та інше).

Об'єктом обліку є кожен предмет, що має самостійне призначення і не є складовою іншого інвентарного об'єкта.

Субрахунок 107 "Робоча і продуктивна худоба" призна­чений для обліку наявної дорослої робочої і продуктивної ху­доби (окрім молодняку та тварин на вирощуванні та відгодівлі).

На субрахунку 108 "Багаторічні насадження" ведеться облік багаторічних насаджень(плодово-ягідних та декоратив­них), вік яких перевищує 3 роки, окрім саджанців.

На субрахунку 109 "Інші основні засоби" ведеться облік основних засобів, не врахованих на інших субрахунках рахун­ка 10 "Основні засоби".

Аналітичний облік основних засобів ведеться за кожним об'єктом зокрема.

Облік основних засобів, що відображаються на рахунку 11 "Інші необоротні матеріальні активи" ведеться за такими субрахунками:

111 "Бібліотечні фонди";

112 "Малоцінні необоротні матеріальні активи";

113 "Тимчасові (не титульні) споруди";

114 "Природні ресурси";

115 "Інвентарна тара";

116 "Предмети прокату";

117 "Інші необоротні матеріальні активи".

За функціональним призначенням основні засоби поділя­ють на виробничі та невиробничі. До виробничих належать ос­

137

49

Силові машини і обладнання забезпечують перетворення різноманітної енергії в енергію руху у ході виробничого про­цесу для отримання необхідного результату. Об'єктом обліку силових машин і обладнання є кожна силова машина з фун­даментом і всіма пристосуваннями до неї, приладами і інди­відуальною огорожею.

Робочі машини й обладнання забезпечують виконання заданих функцій шляхом здійснення механічного, термічного та хімічного впливу на предмет в ході-здійснення виробничого процесу для отримання необхідного результату. Об'єктом об­ліку є кожен верстат або апарат, включаючи пристосування, що входять до його складу, прилади, пристрої, загорожу та фундамент.

Вимірювальні та регулюючі прилади дозволяють визна­чити відповідність різноманітних характеристик об'єкта до визначених нормативів та в окремих випадках здійснити регу­лювання до визначених нормативів (амперметри, барометри, касові апарати, випробні стенди, лічильники тепла, води та інші). Об'єктом обліку є кожен прилад або стенд, що само­стійно виконує визначені функції.

Обчислювальна та офісна техніка (комп'ютери, моніто­ри, принтери, факси та інша) використовуються для отриман­ня та перетворення інформації у заданих параметрах. Об'єктом обліку є кожна самостійна одиниця техніки з програмним за­безпеченням до неї.

До інших машин та обладнання відносять такі, що не ввійшли в перелічені групи (медичне обладнання, обладнання тренажерних залів, басейнів та інше).

На субрахунку 105 "Транспортні засоби" ведеться облік усіх видів транспорту, призначених для перевезення вантажів та пасажирів:

- рухомого складу залізничного, водного, автомобільно­го транспорту (тепловози, електровози, вагони, дрезини, плат­форми, цистерни, пароплави, баржі, парусні судна, автомобілі, автобуси, тягачі);

- рухомого складу повітряного транспорту (літаки, гелі­коптери);

- гужового транспорту (вози, сани, карети);

- допоміжного виробничого транспорту (електрокари, візки та інші)

Нашкерська Г. В. Фінансовий облік