Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Г.В. Нашкерська Фінансовий облік.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
3.05 Mб
Скачать

Тема 16. Облікдаходів, витрат іфітнсовихрезультатівдіяльності підприємства

5. 01.10. Погашено вексель та відсотки покупцем:

Дебет 311 "Поточні рахунки в національній валюті" 10625

Кредит 341 "Короткострокові векселі,

отримані в національній валюті" 10000

Кредит 373 "Розрахунки за нарахованими доходами" 625

До фінансових відносяться також доходи за інвестиція­ми в асоційовані, дочірні підприємства та у спільну діяльність.

Асоційованими за чинним законодавством вважаються підприємства, які внесли в об'єкт інвестування частку, що дає можливість здійснювати контроль інвестування.

Спільна діяльність — господарська діяльність зі створен­ням або без створення юридичної особи, яка є об'єктом спільного контролю двох або більше сторін відповідно до пись­мової угоди між ними.

Дохід від інвестицій в асоційовані, дочірні підприємства та у спільну діяльність обліковується за методом участі в капіталі.

Метод участі в капіталі— це метод обліку інвестицій, згідно з яким балансова вартість інвестицій відповідно збільшується або зменшується на суму збільшення або зменшення частки інвестора у власному капіталі об'єкта інвестування.

Для обліку доходів від участі в капіталі використовується рахунок 72 "Дохід від участі в капіталі". За кредитом рахунку відображається збільшення (отримання) доходу, а за дебетом — списання в порядку закриття на рахунок 79 — "Фінансові результати".

Рахунок 72 " Дохід від участі в капіталі" має такі субра­хунки :

721 — "Дохід від інвестицій в асоційовані підприємства";

722 -" Дохід від спільної діяльності";

723 - "Дохід від інвестицій в дочірні підприємства".

На субрахунку 721 - "Дохід від інвестицій в асоційовані підприємства" узагальнюється інформація про доходи, пов'я­зані із збільшенням частки інвестора в чистих активах об'єкта інвестування, зокрема внаслідок отримання асоційованими підприємствами прибутків або зростання власного капіталу асоційованих підприємств внаслідок інших подій (переоцінка необоротних активів, інвестицій тощо).

На субрахунку 722 — "Дохід від спільної діяльності" уза­гальнюється інформація про доходи, пов'язані із збільшенням

*• 146

Нашкерська Г.В. Фінансовий облік

Тема 16. Облікдтодів,витратіфінансовіарезультатюдіяльн<хтіпідприємства

рема, внаслідок отримання асоційованими підприємствами збитків або зменшення власного капіталу асоційованих підприємств внаслідок інших подій (переоцінка необоротних активів, інвестицій тощо).

На субрахунку 962 "Втрати від спільноїдіяльності" обліко­вуються витрати, пов'язані із зменшенням частки інвестора в чистих активах об'єкта інвестування, зокрема внаслідок отри­мання спільними підприємствами збитків або зменшення влас­ного капіталу асоційованих підприємств внаслідок інших подій (переоцінка необоротних активів, інвестицій тощо).

На субрахунку 963 "Втрати від інвестицій в дочірні підприємства" обліковуються втрати, пов'язані із зменшен­ням частки інвестора в чистих активах об'єкта інвестування, зокрема, внаслідок отримання дочірніми підприємствами збитків або зменшення їх власного капіталу внаслідок інших подій (переоцінка необоротних активів, інвестицій тощо).

При визнанні втрат від інвестицій в асоційовані та дочірні підприємства в обліку складається запис:

Дебет 961" Втрати від інвестицій в асоційовані підприємства";

Дебет 963 "Втрати від інвестицій в дочірні підприємства";

Кредит 141 "Інвестиції пов'язаним сторонами за методом обліку участі в капіталі".

При визнанні витрат спільної діяльності в обліку скла­дається запис:

Дебет 962 "Втрати від спільноїдіяльності";

Кредит 141 "Інвестиції пов'язаним сторонами за методом обліку участі в капіталі".

При завершенні звітного періоду втрати від участі в капі­талі списуються на дебет рахунку 792 "Результат фінансових операцій", а доходи - на кредит цього рахунка.

Приклад. Підприємство "А" у лютому 2000 року здійсни­ло інвестицію у ВАТ "Б" в розмірі 30% статутного капіталу ВАТ "Б" з метою отримання дивідендів і зростання вартості інвестиції. За звітний рік ВАТ "Б" отримало чистий прибуток в сумі 180 000 грн., 40 % якого, за рішенням загальних зборів акціонерів, розподіляється на виплату дивідендів.

За наведеними операціями ВАТ "Б" повинне здійснити у бухгалтерському обліку такі записи за довгостроковими інвес­тиціями, пов'язані із зміною їх вартості, грн.:

405

147

частки інвестора в чистих активах об'єкта інвестування, зок­рема внаслідок отримання спільними підприємствами при­бутків або зростання їх власного капіталу внаслідок інших подій (переоцінка необоротних активів, інвестицій тощо).

На субрахунку 723 - "Дохід від інвестицій в дочірні підприємства" узагальнюється інформація про доходи, пов'я­зані зі збільшенням частки інвестора в чистих активах об'єкта інвестування, зокрема, внаслідок отримання дочірніми підприємствами прибутків або зростання їх власного капіталу внаслідок інших подій (переоцінка необоротних активів, інве­стицій тощо).

На суму доходу, отриманого за інвестиціями пов'язани­ми сторонами і визначеного за методом участі в капіталі в бух­галтерському обліку, складаються такі записи залежно від умов та частки інвестування:

Дебет 141 "Інвестиції пов'язаним сторонами за методом обліку участі в капіталі"

Кредит 721 "Дохід від інвестицій в асоційовані підприєм­ства";

Кредит 722 "Дохід від спільної діяльності";

Кредит 723 "Дохід від інвестицій в дочірні підприємства".

Отримані підприємством дивіденди зменшують розмір інвестиції на дату балансу, однак фінансові доходи в даному випадку вже не визнаються.

Втрати від участі в капіталі можливі за умов отримання об'єктом інвестування збитків. Втрати від зменшення вартості інвестицій інвестор відображає на рахунку 96 " Втрати від участі в капіталі".

За дебетом рахунка 96 "Втрати від участі в капіталі" відоб­ражається сума визнаних втрат, за кредитом — списання на рахунок 79 "Фінансові результати".

Рахунок 96 "Втрати від участі в капіталі" має такі субра­хунки :

961 "Втрати від інвестицій в асоційовані підприємства";

962 "Втрати від спільної діяльності";

963 "Втрати від інвестицій в дочірні підприємства".

На субрахунку 961 "Втрати від інвестицій в асоційовані підприємства" обліковуються втрати, пов'язані із зменшенням частки інвестора в чистих активах об'єкта інвестування, зок­

Нашкерська Г.В. Фінансовий облік

1. Зростання вартості інвестиції, виходячи з суми чисто­го прибутку об'єкта інвестування та частки в статутному капі­талі інвестора:

Дебет 141 "Інвестиції пов'язаним сторонами

за методом обліку участі в капіталі" 54 000

Кредит 721 " Дохід від інвестицій в

асоційовані підприємства" 54 000

2. На суму визнаних дивідендів: Дебет 373 "Розрахунки за нарахованим

доходами" 21600

Кредит 141 "Інвестиції пов'язаним сторонами

за методом обліку участі в капіталі" 21 600

3. При отриманні дивідендів :

Дебет 31 "Поточні рахунки в національній валюті" 21 600 Кредит 373 "Розрахунки за нарахованими доходами" 21600 Якщо в результаті діяльності об'єкта інвестування є збиток, то підприємство — інвестор визнає зменшення інвестиції на суму частки отриманого збитку, пропорційну до розміру здійсненої інвестиції, але не більше фактичного розміру інвестиції.