Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Г.В. Нашкерська Фінансовий облік.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
3.05 Mб
Скачать

16.8. Моделі бухгалтерського обліку витрат

При веденні підприємством обліку витрат можуть вико­ристовуватись такі варіанти:

І. З використанням лише рахунків класу 8 "Витрати за елементами". Такий варіант обліку витрат може використову­

Нашкерська Г.В. Фінансовий облік

Ознаки групування витрат

Склад та інтерпретація груп витрат

За центрами відповідальності

Витрати групуються за місцями їх виникнення: бригада, цех, дільниця, виробництво, служба та ін. Таке групування необхідне для планового нормування витрат і контролю за їх фактичною сумою.

За видами продукції, робіт, послуг

Витрати на вироби, види виробів, групи однорідних виробів, одноразові замовлення, напівфабрикати, валову, товарну реалізовану продукцію.

412

Тема 16. Облік доходів, витрат і фінансовихрезультатів діяльності підприємства

За єдністю складу (однорідністю) витрат

Одноелементні та комплексні витрати. Використовується прн калькулюванні собівартості.

За способами перенесення вартості на продукцію

Прямі і непрямі. Прямі витрати відносяться на об'єкти обліку баз розподілу, на підставі первинних документів. Непрямі витрати відносяться на об'єкти обліку шляхом розподілу економічно доцільним шляхом.

За видами витрат

За економічними елементами (сукупність економічно однорідних витрат) та статтями (видами витрат, що відносяться на об'єкт обліку)

За ступенем впливу обсягу виробництва на рівень витрат

Змінні і постійні витрати. Змінними вважаються витрати, що змінюються прямо (або майже прямо) пропорційно до зміни обсягу діяльності. Постійними вважаються витрати, що залишаються незмінними (або майже незмінними) при зміні обсягу виробництва.

За календарними періодами

Щомісячні (здійснюються в кожному місяці), довгострокові (здійснюються в період, що перевищує 9 місяців)

За доцільністю здійснення

Продуктивні (доцільні) і непродуктивні (недоцільні)

За відношенням до собівартості

Витрати на продукцію та витрати періоду. Витрати на продукцію - витрати, безпосередньо пов'язані з її виготовленням. Витрати періоду - витрати, які неможливо пов'язати з доходами певного періоду.

*Групування переліченими за ознаками використовуються як для цілей управлінського, так і бухгалтерського (фінансового) обліку.

До прямих витрат відносять:

прямі матеріальні витрати — витрачання запасів, що скла­дають основу виготовлюваної продукції, сприяють процесу її виготовлення і можуть бути віднесені до окремих об'єктів об­ліку витрат;

• прямі витрати на оплату праці - заробітна плата робіт­ників, безпосередньо зайнятих у виробничому процесі, які мо­жуть бути безпосередньо віднесені до об'єктів обліку витрат;

• інші прямі витрати — всі інші виробничі витрати, що можуть безпосередньо бути віднесені до конкретного об'єкта витрат (амортизація, орендна плата, ліцензія тощо).

Непрямі витрати — витрати, що не можуть бути віднесені до конкретного об'єкта витрат економічно доцільним шляхом.

Доцільність віднесення витрат на об'єкти визначається за принципом співвідношення витрат і вигод. Якщо витрати на їх безпосереднє віднесення перевищують вигоди від такої

150

II. З використанням лише рахунків класу 9 "Витрати діяльності". Рекомендується підприємствам середнього роз­міру, що використовують П(С)БО 1-5 як основу для складан­ня фінансової звітності, за умови щоквартального проведення перегрупування витрат за економічними елементами для по­треб складання фінансової звітності. В даному випадку вико­ристовують такі узагальнені статті витрат: собівартість реалі­зованої продукції (товарів, робіт, послуг), адміністративні вит­рати, витрати на збут, інші операційні витрати, фінансові витрати, інші витрати, витрати з податку на прибуток.

III. З використанням рахунків класу 8 " Витрати за елемен­тами" і класу 9 "Витрати діяльності". Використовуються ве­ликими підприємствами, які мають окрім значних обсягів ви­робництва різні види діяльності та виготовляють різноманітну номенклатуру продукції. Рахунки 9 класу "Витрати діяльності" використовуються для формування витрати за видами діяль­ності, 8 "Витрати за елементами" - для перегрупування їх за економічними елементами.