Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Г.В. Нашкерська Фінансовий облік.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
3.05 Mб
Скачать

Тема 5. Облік дебіторської заборгованості

операційні витрати підприємства, що зменшує суму обчисле­ного фінансового результату від операційної діяльності — при­бутку (або збільшує суму отриманого збитку). У цьому разі по­вністю реалізується принцип обачності: активи і доходи підприємства не будуть завищеними, а витрати заниженими.

За рахунок створеного резерву сумнівних боргів відно­ситься лише така дебіторська заборгованість:

1. Боржник визнаний банкрутом.

2. Закінчений термін позовної давності.

При віднесенні до резерву сумнівних боргів дебіторська заборгованість списується з балансу і одночасно відноситься на позабалансовий рахунок 071 "Списана дебіторська забор­гованість" для утримання на період можливої сплати боржни­ком (не менше 3-х років). Якщо сформованого резерву не вис­тачає в цілому по всіх групах, безнадійна заборгованість відно­ситься за рахунок інших операційних витрат. Якщо покупцем все ж оплачується вже списана з балансу дебіторська заборго­ваність за товари, роботи, послуги, то сума отриманого відшко­дування включається до складу інших операційних доходів.

При використанні створеного резерву сумнівних боргів складається запис в бухгалтерському обліку:

Дебет 38 "Резерв сумнівних боргів";

Кредит 36 "Розрахунки з покупцями і замовниками".

При перевищенні суми безнадійної заборгованості роз­міру нарахованого резерву:

Дебет 944 "Сумнівні та безнадійні борги";

Кредит 36 "Розрахунки з покупцями і замовниками".

Облік основних операцій з безнадійною заборгованістю наведено в таблиці 5.7.

Таблиця 5.7

Основні операції з обліку безнадійної заборгованості

Зміст

з7п.

Операції

Дебет

Кредит

1

2

3

4

1

Списаний безнадійний

38 "Резерв сумнівних

361

борг покупця

боргів";

"Розрахунки з

944 "Сумнівні та

вітчизняними

безнадійні борги"

покупцями"

7. 35

98

Метод питомої ваги безнадійних боргів у чистому доході від реалізації товарів, робіт, послуг При використанні цього методу підприємство визна­чає величину сумнівних боргів, виходячи з питомої ваги без­надійних боргів у чистому доході від реалізації продукції, то­варів, робіт, послуг на умовах наступної оплати. Основою для визначення суми резерву служать звіти про фінансові резуль­тати діяльності підприємства за попередні періоди.

Приклад. У 2003 році чистий дохід від реалізації про­дукції, товарів, робіт та послуг підприємства складає 860 000 грн. Залишок резерву сумнівних боргів складає 620 грн.

Для визначення коефіцієнта сумнівності підприємство обрало період три попередніх роки (табл. 5.6.).

Таблиця 5.6

Вихідні дані для розрахунку коефіцієнта сумнівності для формування резерву сумнівних боргів, грн.

Нашкерська Г.В. Фінансовий облік

2

Зарахована на позабалансовий рахунок сума заборгованості покупця

071 "Списана

дебіторська

заборгованість"

3

Відшкодована покупцем сума боргу

311 "Поточні рахунки в національній валюті"

36 "Резерв сумнівних боргів"

4

Списана з позабалансового рахунку сума відшкодованої заборгованості

071 "Списана

дебіторська

заборгованість"

Приклад формування та використання резерву сумнівних боргів підприємством "Мрія"(метод періодизації дебіторської заборгованості).

Розглянемо практичний приклад формування та викорис­тання резерву сумнівних боргів за методом періодизації дебіторсь­кої заборгованості для підприємства "Мрія", яке формує резерв вперше (включаючи вплив на оподаткування підприємства).

Станом на 31.12.2001 р. ВАТ "Мрія" має дебіторську за­боргованість за товари, роботи, послуги у сумі 212 800 грн., розділену за строками непогашення на 6 груп (таблиці 1 -6). За умовами укладених угод ВАТ "Мрія" дає строк для оплати клієнтам - 30 днів. Якщо суми не оплачені у визначений строк, підприємство пред'являє дебіторам претензії (табл. 2), пере­дає позови до арбітражного суду про утримання суми боргу, а при його незадоволенні — передає позов про банкрутство (табл. 2-5). Аналізуючи суму безнадійної дебіторської заборгованості за попередній період, підприємство приймає рішення створи­ти резерв сумнівних боргів у сумі 11 920 грн. Резерв, на думку адміністрації підприємства, слід створювати лише для забор­гованості, несплаченої в період більше 60 днів. При створенні резерву сумнівних боргів в бухгалтерському обліку було скла­дено запис:

Дебет 944 "Сумнівні та безнадійні борги" 11920 грн.

Кредит 38 "Резерв сумнівних боргів" 11 920 грн.

На звітну дату підприємством було проведено аналіз дебі­торської заборгованості, відображеної у відомості реалізації за групами.