Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Г.В. Нашкерська Фінансовий облік.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
3.05 Mб
Скачать

Тема 6. Облік основних засобів

Амортизаційні відрахування =-= 60000грн.

4

Нарахування амортизації протягом 4 років можна відоб­разити наступним чином (табл. 6.8.):

Таблиця 6.8 Розрахунок амортизації технологічної лінії за методом прямолінійного списання

Рік

Амортизаційні відрахування

Накопичена амортизація

Залишкова вартість

250000

1

60000

60000

190000

2

60000

120000

130000

3

60000

180000

70000

4

60000

240000

10000

При застосуванні прямолінійного методу нарахування амортизації вартість, що амортизується, рівномірно розподі­ляється протягом строку корисного використання об'єкта ос­новних засобів. Вважається, що основні засоби приносять ко­рисність в однаковій мірі протягом усього строку використан­ня. Перевагою застосування даного методу амортизації є незначні трудові затрати облікових працівників на нарахуван­ня амортизації. Недоліком використання цього методу є те, що в даному випадку не враховується рівень віддачі основних за­собів у різні періоди служби та рівень витрат на ремонт. У перші роки експлуатації віддача, як правило, є вищою, а затрати на ремонт — нижчі. В останні роки експлуатації спостерігається зворотна тенденція: віддача основних засобів знижується, а витрати на ремонт зростають.

Прискорені методи амортизації.

Зміст прискорених методів амортизації полягає в тому, що на початку експлуатації основних засобів суми нарахованої амортизації значно перевищують суми, нараховані наприкінці терміну служби об'єкта. Використовуючи ці методи, виходять із того, що багато видів основних засобів виробничого призна­чення діють більш ефективно, поки вони ще нові і мають ви­соку продуктивність. Згодом витрати на ремонти збільшують­ся, обладнання простоює, його продуктивність знижується і наприкінці терміну експлуатації об'єкта продуктивність є на­

пов'язані з розбиранням, можуть скласти 500 грн. В цьому ви­падку сума, що амортизується, буде дорівнювати 30000 - (4000 -800) = 26800 грн. На практиці при надходженні основних засобів буває важко або неможливо визначити їх ліквідаційну вартість. У та­кому випадку або коли ліквідаційна вартість об'єкта дорівнює нулю, амортизація нараховується від первісної (переоціненої) вартості.

Метод амортизації об'єкта основних засобів обирається підприємством самостійно з урахуванням очікуваного спосо­бу одержання економічних вигод від використання.

В П(С)БО 7 "Основні засоби" наведені такі методи амор­тизації основних засобів:

— прямолінійний;

— зменшення залишкової вартості;

— прискореного зменшення залишкової вартості (под­війного залишку, що зменшується);

— кумулятивний;

— виробничий.

Розглянемо порядок нарахування амортизації за різними методами за даними наведеного нижче прикладу.

Приклад. Підприємство придбало технологічну лінію початковою вартістю 250 000 гривень. Загальний розрахун­ковий обсяг виробництва визначений підприємством у розмірі 1 200 000 од. Ліквідаційна вартість устаткування після його експлуатації за попередніми оцінками може скласти 10000 грн. Очікуваний термін корисного використання складає 4 роки. Розглянемо порядок нарахування амортизації за усіма наведе­ними методами.

Метод прямолінійного списання.

Відповідно до цього методу вартість об'єкта основних за­собів, що амортизуються, рівномірно списується (розподі­ляється) протягом терміну його очікуваної експлуатації. Щорічні амортизаційні відрахування визначаються за форму­лою:

. .. Первісна.вартість-Ліквідаційнадартість

Амортизащині.вюрахування--

Термін.корисного.використання

Нашкерська Г. В. Фінансовий облік

багато нижчою, ніж на початку. Це призводить до того, що за­гальна сума витрат на ремонт і амортизаційні відрахування за­лишаються практично постійними протягом років експлуа­тації.

Розрізняють два методи прискореної амортизації:

1. Метод зменшення залишкової вартості.

2. Метод прискореного зменшення залишкової вартості. Метод зменшення залишкової вартості.

Річна сума амортизації за цим методом визначається як добуток залишкової вартості об'єкта на початок звітного року або первісної вартості на дату початку нарахування амортизації та річної норми амортизації. Річна норма амортизації обчис­люється як різниця між одиницею та результатом кореня сту­пеня кількості років корисного використання об'єкта з резуль­тату ділення ліквідаційної вартості об'єкта на його первісну вартість.

Відповідно до змісту цього методу:

Залишкова Річна норма Річна сума амортизації = •

вартість амортизації

Річна норма амортизації ■■

1-і!

Ліквідаційна вартість Л

V

її

у Первісна вартість

х100%

Ступінь кореня п - кількість років корисного викорис­тання об'єкта.

Використовуючи дані прикладу, визначаємо:

г

Річна норма амортизації =

1-і

10000 Л

V250000

х 100% = 44,7%

100-44,7 = 55,3 % Амортизаційні відрахування за весь період корисного ви­користання об'єкта основних засобів наведено в таблиці 6.9:

158